Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.889
    Кај мене на твисшејк шишето само го фати 4+ цуцла,и кај мене не сакаше од ниедно друго и тоа ден пред градинка и јас ја пратив на 8 и пол месеци.

2. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.157
    Од прва почна да пие со цевка. Само што му го дадов шишето почна да пие, што не беше случај со друг тип на шишиња.
    Земав едно од Зегин на Canpool околу 200 ден беше, за проба го земав да не лупам пари само, дека еден куп имав од кои не знаеше и не сакаше да пие. И Алелуја, ова шише го сакаше.
    Па го земав следно тоа на Авент со цевка, ама не го сакаше, го фрли. Претпоставувам дека проблемот беше заради вентилот што го има за да не капе. Па само шишиња со цевка со слободен проток купував и си пиеше без проблем.

А вода онака убаво пропи откако почнав да го оставам сам да пие од чаша. Е сега мокар од глава до петти беше, ама битно сакаше да пие. Сега и на сред јадење бара вода.

Последна измена: 4 март 2024
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    Да се пријавиме за настинати по 3дена адаптација во градинка :(
    Не е до забите... борба водиме за чистење носе но тоа е ...

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    За жал првата година е таква, најтешка е, нон стоп болни од се и сешто :(
    Со 2ро викаат полесно е оти веќе има поминато од брат му неколку настинки. Ама исто ме чека од 9 месеци в градинка :worried:
    Моментално кашла моево, претежно на сабајле ама си кашла, сега пак на преглед ќе го носам, 2 пати бевме, петокот, неделата, нема ништо ни на грло ни на плуќа, ама од кај овај шлајм :@ ми викат можи од забите ама нз стварно. Немаше вакви симптоми за заби првото.
    2 дена маки мачиме од непцата, ништо не помага, не спие ич, нејќи да јади, само раце в уста и цицање, цееел ден, преморена сум. Од вчера е вака.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.403
    Допаѓања:
    19.783
    Не знам кој имаше пишувано за егзема, да не враќам наназад, случајно ми излезе на фб, само знам дека мајката што го бараше имаше пишано дека го нема во мк.
    FB_IMG_1709562997357.jpg

Исто така ако сакате природни лекови, има на инстаграм страна hurem melem lek, од србија доктор ги прави се е на природна база. Знам оти мм се изнамачи со псоријазата, уште кај немаме отидено не знам ни јас. Кај Скендер оџа бевме исто, него па една жена кај што работеше мм ни го кажа, детето имало егзема од еден маст се му се исчистило.
    На мм последно многу му се рашири и овиее ни пишаа од мастови со кортико што користел, тие моментално лечеле а потоа кога престанеш да ги користиш уште толку се појавувало. Кој знае веќе..

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  6. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Каде е тој скендер? Мм има некоја почетна фаза на нешто. Испукани зглобови на дланките и лактите. Многу го пече.

7. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.403
    Допаѓања:
    19.783

Не посакувам да е тоа ама така почнува. Еве слика од број, адреса нас што ни ја пратија, се надевам се истите
    Messenger_creation_187660802030100.jpeg

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    И ова го пробав со првото дете, моментално помага да, ама за жал пак му се правеа. Иначе не кажуваат состав ама 1000% содржи кортико, а демек природно, оти исто така делуваат мастите со кортико. Нема што не пробав со него и се е џабе, со тек на време помалку се прават како што растат ама уште си има и на 5 год.

9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.823
    Имаше нели во темата за атопик декљ маста од Скендер со кортико била..не знам што како.
    Од такви домашни правени не верувам. Само со декларацијата по можност со некој сертификат за природни и медицински козметики.

Сега со бепантен за егзема. Малку ќе речеш помага, ама за воспалените само кортико е. За жал.
    Нека се повлечат само. Па ќе пробувам што ќе држи под контрола.

На 0ли и lackygirl им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    1000% e кортико, мачкаш и одма се повлекува, чудесија е то сваќе :D да се нашалиме на маките, со второво сум пресреќна што досега пу пу стакло е на кожа, а само веледа користам од невен и ништо досега не е мачкан никаде, ни тело ни лице, едино за црвен газ :D

Последна измена: 5 март 2024
    На Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  11. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.889
    Девојки да ве прашам,катници кога почнуваат да никнуваат??
    11м има малата како отечени многу и се,не сака да јаде ич и еве сега температура ми крена,а сите заби ги вади со тем.

12. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Периодот е таков сега плус. И мојата има на 4,5 места лишаи што и се баш активирани. Мачкам атодерм редовно. Ако загусти и станат ептен за нигде или ја видам ги чеша ставам кортико 3 дена да смири. Летно време е подобро, да те утешам.

На lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.823
    Се нормализира колку толку. Ама уште мора мачкање. Намали да се чеша и она.
    Битно ми е да нема нови. Сега за сега е добро. Јас мислев од млекото да не е. Ама не е. Три дена по ред давав и јогурт. Ако беше од него до сега ќе избиеше сигурно. И не поврати и не покажа ништо.
    @Lavender13 не е кај нас протеинот. Никаква реакција немаше. Вчера околу 30 мл изеде јогурт.
    Фала ти ептен за поддршката. Многу ми значи.
    Се надевам поскоро да надрасне твоето :l:(fingers)

Ќе мачкаме ние две три недели кортико по шемата, па ќе видам. Требаше да почнеме со два пати на ден. Па еднаш. Па преку ден. Па преку два дена.
    Само еден ден ставив два пати и се намали. Па продолжувив по еднаш.

Си забележала да реагира твоја мадам на нешто или генетски е? Атодерм мачкам и јас. На нозе и одговара, па и на раце гледам се повлече без кортико.
    Сега меше/грб/врат се лечи. Ама таму ептен беше воспалена. И бепантен сензидерм ставам на таквите малите, да не ја чеша, а да не е кортико. Подобро е.

На Lavender13 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Единици, двојки, па 4ки растат, после се 3ки, па на крај 5ки.
    1ци и 2ки има извадено?
    Многу споро растат тие, прво врвовите дур пробијат па остатокот, сиг се тие.

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Јас не знам што и е тригерот. Ама мислам храна не е. Типувам на генетика зошто со татко и сме кој од кој со кожава. Од бањање искачаме црвени цели со точки, па сега види :D Башка она од раѓање има ваква кожа. Летото се потсмири и сега зимово пак букна. Само атодерм ја држи колку толку под контрола ама пак избиваат.

16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Епа супер штом не е, едно гајле помалце :D Ајде сега да се повлечат егземите пуштаме среќа.
    Ние сме на тестирање во мај, ќе видиме како ќе биде тогаш.

17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.889
    Да има до дега има 8 заби извадено,гледам сега премногу и се отечени таму кај четворките.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    Колку е оптимално растојание на растење од еден заб до друг во случај кога не никнуваат заедно? На 19ти Јануари му приметив прво запче, долен кец, тогаш имаше 9 месеци и една недела. Еве го скоро 11 ќе полни, првото запче порасна, а од друго ни траг. Многу споро ги вади или јас сум грешка.. ? :^)

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    @јolene не те пратам од почеток мама за алергијата и атопичниот.
    Големиот исто ми беше со атопичен (од дерматолог ми беше препорачано моментално третирање со кортико, долгорочно со биодерма атодерм-среќа кај нас се погоди, не значи дека и вас ќе ви одговара баш таа козметика, перење со бебешки детергент сензитив и плавење на алиштата по мин 3 пати, пеглање или сушара, сензитив пелени. Рече дека најголемо влијание имаат временските услови и вистина во пролет-лето се намалуваше, есен-зима букнуваше пак. Од старт исклучи дека можен причинител е храна, иако потенцираше дека често атопичарите се алергични на млечни производи) и алергија на млечни, која всушност не беше алергија на млечниот протеин туку на некои конзерванси. Имено, јас имав воведено млечни, консумираше млечни барем 1-2 месеци пред да му се појави алергијата и во тек на еден оброк како јадеше така почна на целото лице и вратот да му излегуваат црвени пликови. Да не должам, од некои производители немаше реакција, од други имаше и завршуваме со сируп за алергија и при допир. На крај по насока на матичната дававме само од производителот за кој знаевме дека не му предизвикува реакција, а после годинката веројатно ја надрасна алергијата и јади секакви млечни производи од било кој производител.
    Муабетот ми беше да не можеби е и кај вас истата ситуација, иако пак ќе кажам не те пратам од почеток.

Што и да е, дај Боже да го надминете.

Нема правила. Може месеци да поминат од едно до друго запче, може и 5 наеднаш да му излегуваат. Само со лесно да никнуваат :whew:

На Bella_Stella, Thinkerbell. и јolene им се допаѓа ова.
  20. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    3 недели отприлика беше растојание од едно до друго кај нас. Пред 10 Тина дена бевме со тт која едвај се спушташе (од двојките ни кажа матичната). Се уште ништо нема.

Зарем може без да се излезени горните кецови директно двојки?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.