Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.508
    Мила прави си како си ти сакаш. Многу не се замарај што како реагира околината. Секој си одлучува за свое дете и прави тоа што смета дека е најдобро за него.

На 1209, Sofi.ja и kozuf им се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.405
    Допаѓања:
    19.788

Првиот ден јас се правев дека спијам, а он се тркалаше низ креветче па на спална дојде, ме копаше по очи по лице, ај го земав измеѓу мене и мм да цица и да спие, се нацица и фати да не клоца и мм во 15 за 6 го зема и се симнаа долу. Вториот ден пак се разбуди ама не се помрднав, а го сетив викаше клоцаше се покираше со јорганчето над глава и на крај се стркала кај мене цицна и заспа кај 5ипол. Еве го денес убаво се разбуди во 7и15 ко по навика.

Новата вештина = пискање. Леле луѓе како писка, кажете дека ке помине, уши пара, ми страв грлоно да не си го раздразни и така е болен (facepalm)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.648
    Ние сме 10м ама ни 1мин. не пуштам цртани од кога е родена и не планирам во брзо врем, а и повеќе.
    Тоа е мој став и бирам да се замарам сега него покасно да се мислам и да си правам 300 филмови дали е од цртани нешто или слично.
    На сите им кажувам дека не сакам да гледа цртани јасно и гласно. На почеток одевме на гости и им гасев скроз тв, сигурно се чудеа и ме збореа ама ми е гајле. :rofl: тоа е мој став и кој што сака и како сака нека ме гледа.
    Професијата ми е тесно поврзана со развој на деца па можда малку тоа си го прави своето.
    Ич да не се замараш! Твое дете, твои правила!
    Секако на околината што и да и правиш нема да и погодиш.

На 1209, sandza, kozuf и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.756
    Допаѓања:
    21.470
    Јас не пуштам цртани, утре полни 11 месеци. Уште од многу мал се хипнотизира од телевизорот и престанува со сите активности. Затоа најчесто имам пуштено музика во позадина или нешто што не го привлекува на тв. Сите знаат дека не оправдувам изложеност на екрани и тоа е тоа. За благо има милион опции да се внесува, а да биде здрава варијанта. Урми и секое поблаго овошје е доволен шеќер за толку мали деца. Околината ниту ми го роди детето, ниту ја прашувам за мислење. :)

На 1209, kozuf, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Црка многу и моето на цел глас

6. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    157
    Мајки, совет за вадење заби? Малиот има точно 6, сѐ уште нема ништо пробиено но последнава недела многу агресивно става сѐ во уста и трие. Има и поизразено плачење и повеќе ја бара цуцлата и си игра и се гребе со неа. Пробано секакви глодалки плус почнав вчера фа ставам и гелче за ладење.

има ли нешто дополнително што можам да направам да му олеснам на син ми? Фала ви

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.707
    Ништо, и осанит гранули му давам, гелче го мачкам и џабе, пренервозен е дури писка на глодалките од болка и често со болно плачење се завршува. 7 уште малку е. И ај ќе излези првото, после одма друго се спрема па трето... :D нема крај, уствари има до кај 2 и пол години ќе излезат :rofl:
    Писка и моево ама не е мн гласен.
    Ново му што мене ме бара, плачи по мене, досега не беше така. Пушта рачиња за да го земам :hug:

На sandza и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Џабе мајка. И со маст пробав и со гранули ,џабе. Мојава вади четворка сега 15 месеци е, некогаш и блокмакс не помага

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.508
    Леле ова забиве се мака навистина. Не знам колку се чеша. Се има нешто во уста. Па мислам друго дете немам видено толку се нон стоп да гриза нешто. Мене ме гризна за брадата, а веќе има две запчиња доле. Боли убива на место колку им се остри. Жални се ама тоа е нема како да им помогнеме, мора да поминат низ тој период

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.039
    Допаѓања:
    45.975
    Јас пуштам, одамна, секакви цртани и музика и програма за нас, ретко загледува, некогаш ако ми треба време да јадам, ако со ништо друго не можам да му задржам внимание, некогаш оти ништо друго не бива и ми треба 10 мин мир. Ама не е дете што сака да гледа, ако има песнички ќе игра на нив, цртани не го интересираат многу, дури плаче од некои, програма за нас пак ич не го интересира. Сака да џапа телефон и да фаќа на него ама не да гледа нешто туку да го чачка, интересно му е дека се мрда.
    Ако пуштам цртан гледам да е некој од старите, со смирени бои, интересни прикзни, како ВиниПу, Мики маус, има и еден со зајче и глувче, такви се со смирен глас и пријатни, а и ми одговара дека се на англиски оти сепак нема да живееме тука и сакам да го изложам на јазикот додека да се вратиме во Англија. Ама најчесто е пуштено емисии за готвење, АСРМ или серија.
    Сметам дека се што е премногу е штетно, нормално дека нема да го оставам дете цел ден пред екран, има толку многу активности, ама сметам дека пола саат у ден нема да има кој знае каков проблем. А реално и ние од мали гледаме тв, не гледам некој пеоблем во развој кај нас.

Благо со шеќер не давам, исто и сол. После една год планирам малце сол, а шеќер не до 2-3 год(може со исклучоци некогаш) ама сакам да се научи на благо во здрава варијанта, после не планирам да му бранам ама сакам прво да стекне навика за здрава храна и овошје.

На крај секој е одговорен за свое дете, не се потресувај од околината ама ич.

На mal.ecka, Giovanna, Luminary и 7 други им се допаѓа ова.
  11. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    230
    Исто и ќерка ми, ако види упален тв целосно се хипнотизира и ништо не перцепира наоколу. Цело време ни е изгасен само се мислам до кога би терале така и од кога би можела да почне да гледа бидејќи вечно нема да може да ја изолираме... Баш се мислев ако вака гледа сега хипнотизирано дали и после би било така.

На Giiirl23, Sun&Moon, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    7.732
    До 5 месеци на бебе живеевме буквално без Тв. Демек да не свети во неа. Да не ја зрачи и не знам што.

После почнавме да си функционираме "нормално". Си гледаме ние и филмови на Тв и спорт. Знам и цртан да и пуштам. Е сега гледа само тоа што и е интересно некои 5-10 минути.
    Може 3 часа да е пуштено Том и Џери и да не се сврти кон Тв воопшто.
    А во секундата реклама штом ќе почни, посебно за памперси, со бебе, да се загледа.
    Реагира и кога гледа, се врти на име, или си "разговара" со бебето на Тв така да нешто многу не сум загрижена.
    Секако не ја оставам со часови пред Тв.

На LadyInPainting, Splendor., lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    927
    И моето е така, не трепка, не перцепира ништо друго.. Ова кога се десило други да и пуштат, на гости. Што е до мене не би ни пробала :D

На Bella_Stella и LadyInPainting им се допаѓа ова.
  14. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Со првото дете кога имаше 2-3 мес ни се расипа тв уште под гаранција беше. Шест месеци остави/врати во сервис. Мислам и јас од тогаш се научив без тв да живеам. И сега не пуштам на бебево и мислам нема потреба. Традиционални игровни песнички пуштам на тел и стои на страна. Си играме со рачиња/ножиња.

На mal.ecka, Sun&Moon, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.756
    Допаѓања:
    21.470
    Моето не се загледува секогаш. Многу зависи и што има пуштено. Татко му фудбал ако гледа оди и ги фаќа фудбалерите еден по еден со прсте. :D Мене ми е многу поразлична атмосферата со и без тв, сакам да работи чисто за галама, не дека го гледаме. Ако е намален не го приметува, си вртат некои пејсажи. Ама кога има пуштено нешто со многу бои баш се хипнотизира.

На LadyInPainting му/ѝ се допаѓа ова.
  16. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    7 месеци е. Како се однесуваше мислев ќе извади заб уште на 4мес. Ете уште нема. Од сабајле почна ц ц ц да прави го мести некакп јазикот како да има заб и цка (facepalm)

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.158
    Моето на 11 месеци почна да ја отфрла втората дремка. Од точно годинка официјално се префрли на само една дремка.

Што ти е гајле за околината. Твое е детето, не е нивно. Како си мислиш така терај си. Нема што да им се правдаш, ни објаснуваш.

До годинка не пуштав ништо да гледа. Сега само во кола му пуштам песнички. Не сака да се вози, а често сама со него во кола сум, па тоа ми е решение да не ми вришти затоа што не можам така да возам.
    Благо не давам и многу ми е гајле дали некој се согласува со мене или не.
    Кога ми коментира некој кратко одговарам, ако се постари - вашето поминало, ви пораснале децата, моето дете како мислам така ќе си го гледам. Ако се помлади им викам секој своето дете си го гледа како си мисли. И толку, не навлегувам повеќе во дискусија.

На H.VAGA, Giovanna, kozuf и 2 други им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.707
    Како тргна јас мислев до 7 ќе извади, ама еве уште малку 7 прави нема заб. Зш второ дете знам дека не оди така брзо :rofl:
    Додека другите велеа дека од 3 ќе вади заб :)
    Пуштам цртани само ако треба нешто до вц да претрчам, го седнувам во хранилка и пушам камера за да ги гледам двајцата, морам оти големиот го гњави, знај и да го стега на лице, ама тогаш како возрасен се понаша со него :D иначе не пушта, српскиве ги сака и како хипнотизиран е.
    Сам со играчиња се заигрува повеќе од пола сат седи во хранилка, си префаќа, па фрла и се в уста оди :)

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    927
    Ова стандарден муабет веднаш штом ќе почне бебето рачиња во уста, ааа заби го мачат :D

На H.VAGA и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.707
    Да од 2 месеци :D