Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.508
    Еве да пишам бевме на вежвање :) Физијатарот вели детето ти е топ малку му фали да лази на 4 ри само мора да му се даде правец. Само две вежби се кај синко дадени зошто само тие фукционираат за неговиот карактер. Инаку на нет ги има повеќе.
    И да важно било детето да лази на 4 ри ради стабилност во проодувањето. Инаку не е морање ама тие како физијатри сакаат да детето се развива како што треба се по ред, без да се прескокни фаза. Плус се активирале така повеќе мускули со 4 ножното лазење отколку со војничко и друг вид лазење. Одлучив оваа недела да го носам па да видиме како ќе биде. Јас се надевам дека нема да има потреба и другата недела да го носам. Инаку вежбата е само да го држам во кукчето и на тој начин ги свиткува коленцата и како почнува тој да се движи ти со него се придвижуваш и му помагаш да оди на коленца. Од таа положба и многу лесно седнува. Барам линк да ви пуштам :)

Последна измена: 11 март 2024
    На kozuf, LiquidLuna, Giiirl23 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.508
    4 тата вежба ни ја дадао нас зошто тие преку нога и колено не функционираат кај синко, буквално легнува на нога со мешето и ги крева рацете во вис :D
    https://www.instagram.com/reel/C4GCMgIrKsc/?igsh=ZW9qN3lyODQyczhy
    https://www.instagram.com/reel/C3TUAhXOy-q/?igsh=ODk0MGpyNWM1YW40
    И од таа вежба / позиција седнува без проблем сам.
    Јас ве охрабрувам сите да ги стимулирте децата за 4 ножно ради поголема стабилност што се добивала само преку таквото лазење, инаку за морење не е ;)

Последна измена: 11 март 2024
    На kozuf, јolene, Giiirl23 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    26.267
    Сеа те читам, оти оваа тема скорз ја имам запоставено. И моето лази војнички уште и коса ми се крева искрено, оти првото на 6месеци лазеше. Ние тука со термини сме хаос следна недела имам и дај Боже да грешам ама не знам ептен иам глупави мисли. Она се крева на 4 сега и само се клати ( почетно де) ама никако да тегне туку ги става нозете во W позиција што ич не е пожелно, друго прави шпага луѓе, душа неам.

На тема Тв, моево не е заинтересирано за екрани и тоа ми е супер, не беше ни големата. Едно време почна кај 2 гоодини да се занесува на краткп и после продолжуваше со игра. Според мене, не гледам причина зошто да се дава Тв кога и те како има дост работи што може да му привлечат внимание.

Утре 10 месеци, заби ни на видику. Шуќур почна да става нешто во уста, ако и ама 8 кг ќе славам жими се.

Оваа ќе е татина дефинитивно, то е одлично.

На Zumbulche, kozuf, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Да ти кажам да очекуваш скоро дека ќе пролази.
    И моето се клатеше и правеше шпаги,мостови и секакви бебешки вежби,па еден ден му текна да лази нанапред:D
    Сега е многу упорен,се исправа на коленца,па од таа поизиција исправа едно ноџе во стоечка положба. Очекувам да го исправи и другото деновиве. Многу е среќен поради тоа:D

За тв пишувавте.
    Сум пуштила 2-3 пати Бејби тв за да му го доправам јадењето и воопшто не беше заинтересиран. Но затоа интересни му се спикерите на вести ,гостите во утрински емисии и рекламите. И јас од навика пуштам тв не дека го гледам, ако приметам дека се загледал го гасам.
    При јадење кога е уморен за спиење и јаде со кенкање,пуштам песнички на јутјуб(без да гледа во телефонот) и му пеам за успешно да се нахраниме.

На mentalist.mk и Carolin. им се допаѓа ова.
  5. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.648
    До кога се толерира да не кака бебе од 10м?
    Трети ден веќе ништо, денес и дадов тиква и слива пак ништо, предходно и помагаше тоа.
    Досега не сме имале проблем.
    Што можам да направам/дадам?

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.757
    Допаѓања:
    21.472
    Сува слива од Нутрино, кај моето ептен брзо делува.

На kozuf, Sun&Moon и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  7. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    440
    Исто и ние сме со таа мака. Мене не ми ја јаде сливата овојпат. Пробав и со домашна каша и со купечките.

Читав да се даде маслиново едно лажиче на гладно. Сте пробале тоа?

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Ќе се надоврзам на муабетот на Бубиш во врска со лазењето.

Момево има 10месеци, а почна војнички да лази од 6 месеци, што мене искрено не ми смета,а знам дека не е ни толку страшно. Сама сеуште не е седната ама има 3 дена каде што цело време се фаќа на нешто и се исправа и скока во место не се движи туку на прсти скока, да од вчера ја гледам како почнува да лази на 4ри,но и од станата кога ќе е да се спушта сама на газе и да почнува да лази.

Охрабрете се мајки никој на светов не останал да не знае да лази, ниту пак да оди, стимулација на под со бебето што е можно повеќе и ќе дојде времето се да прават.

И ние 10месеци и ниту едно запче, свекрва ми стоматолог вика колку подоцна толку подобро.

На kozuf, Bella_Stella, Carolin. и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.648
    На лажичка не, ставам во јадење.
    Баш ќе пробам ако денес не бидне.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    440
    Пробав сабајлево, ќе видам во текот на денот како ќе е. Ако не, ќе земам нешто од аптека, многу долго трае веќе.

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    26.267
    Мене и Н на 9 ми извади запчиња, а јас на годината сум ги извадила.

туку, моево е цело време на под од кога е родено, нит го шетам во раце, нит го думкам. Хранилката е само за јадење и кога одам да се туширам ама ете по млитаво ми е него Нина, она беше ептен цврста и ненормалнп активна ( и сега е таква), па пошо знаеш какво ти било првото си правиш споредба, а не треба.
    И стално викам дека К ќе работи повеќе со очи, со мозоче, со зборување, а оваа ќе е таа шо ќе троши енергија и пак ќе има одпојќе.
    Ептен брзо лази војнички, застанува на коленца пример да се испраи, од позиција на меше, седнува ама не е ни седењето нај нај, па стварно чекам контрола пти знам дека имаа и мањак Д витамин, па да не треба да се зголеми доза.
    И уште една разлика, Н ништо не ставаше во уста, оваа луѓе се што ќе види, значи само вадам од уста работи, лепенки и се залепуваат на непце, некои ги кака, па тогаш ќе приметам. Колку и да пазиме и Нина додуша се труди, пак нешто ќе и падне или заборави на под и ете ја смукалката иде да го шмукне.

На Panovic, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Баш ортопедот рече немој да ги споредувате двете деца. Секое си е приказна за себе.
    И така е.
    Кај мене второво е понапредно,порано седна,порано пролазе и порано се исправа. Мене тоа ме зачудува зошто се беше подоцна со првото.
    Од друга страна,првото 1 месец порано извади запче од малово. Така да ништо не е исто,како што сите ние сме различни.
    За ставање во уста исто,поголемото многу малку ставаше,малово одма прво во уста па после ќе го разгледува. Секој дел од мебелот го вкуси:D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.405
    Допаѓања:
    19.795
    Се смеам самата на себе :rofl: со бебо бевме лути :lol: еве го заспа и знам дека он диктира темпо не јас ама тоа е. Приказната следи:
    Го седнувам да јаде, 2 лажици и трља очи да спие, ај викам ке дојаде и тамн ке спие убаво не бе он вика и затвора уста. Не бива со сила вадам се од него го земам и одиме горе, да циџа и да спие, епа не он фати да се смее и да игра да се тегли на кај прозор, седиме на прозор пак трља очи кенка му се спие го легнувам не сака се бори да стане го седнувам и му викам озбилна "Димитар, да јадеш не сакаш, да спиеш исто не сакаш, да играш ни тоа, што сакаш прави сам." Ии господинот ми сврте грб си ги докачи влажните, јорганчето од креветче и играче едно. Си ги префрлаше де од една страна де од друга и ќути 5мин. Толку бешњ трља очињата се сврте подаде рачињата цицна и заспа. Еве го сега се стуткал во мене. И си викам ова гомце мало нешто знаело :inlove:

На deniz333, 0ли, DaisyDoo и 3 други им се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Исто и кај мене. Првото мрза, трупче си беше, в уста ништо не ставаше, затоа и овде прашав пред некој ден дали е ова нормално, се за фаќа и се в уста да оди :whew: првото на 6 месеци изваде запче ова 7 е нема уште. Ама еве го на под сака и се движи низ соба наназад :rofl: првото воопшто не сакаше на меше, то беше рикање салам ако го оставев.
    Не треба споредба ама цело време си правиме :lol: нека се живи и здрави секое свое приказна.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Мислам дека тиква прави запек, избегнувај ја кога има мака со какање.
    Јас давам слива или Хип или Нутрино, кајсија, круша.
    Зачести и со давање вода.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.757
    Допаѓања:
    21.472
    Веќе 3-4 дена му тече водичка од носето. Вака нема ништо друго, не е затнат, весел си е. Од што може да е и што да превземам?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Исто и на моето 3 дена му е растечен носот ,друго ништо нема. Се појави второто запче па си го поврзав со него. А требаше вчера вакцина да прими,ама реков ќе почекам до петок да му престане.
    Му прскам Марисол и влечам со аспиратор.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.757
    Допаѓања:
    21.472
    Јас чат пат прскам Аква Марис и само со чепкалка му го чистам, не сум аспирирала зошто не знам и дали има што, не ми звучи како да има. Моето уште нема второ запче, првото пред скоро 2 месеци му излезе и веќе порасна скроз.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    440
    Го даваше сирупот или капките? И колку долго? Имаше ефект во врска со апетитот?

20. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.405
    Допаѓања:
    19.795
    Носко што е за на правосмукалка го има ли во зегин? Или каде да го барам? Бебе бега од овој со уста што влечеме ко ѓавол од темјан, не можеме убаво да му го исчистиме носето а полн е со секрет. Остава само кога ептен ке му се затне..