Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    6.538
    Исто прави и мојата ,7м сме.Не лази уште,кажав на ортопедот вика сите деца не лазат и рече дека се е во ред.
    Фонтанелата и се затвара а препиша иста доза на Д3 :?:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Ве припремаат за тантрумите :D
    Тек ќе биде забава :rofl:
    Јас пишам неколку пати тука, најлесна е првата година :!: најлесна
    Не лазеше моето првото дете, прооде на 14 месеци.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.763
    Допаѓања:
    21.487
    Хахах исто, ме стиска и си шприца во око. (facepalm):D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    951
    За 12 месеци бебе колку е добро да е будно пред ноќно спиење? И колку време пред ноќно е добро да е вечерано?

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    За вечера 2 часа пред спиење да е најаден.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    :sweat: :sweat: :sweat:
    Најтешка ми е оваа година, значи од 3 години навака. Ќе прави 4, а бе лелелелелелелеееее :x
    Се согласувам дека првата е најлесна. Уживајте, допрва доаѓаат тантруми, инатења, беснеења, плачки, рикачки и што уште не... Со мм се откажавме од тоа да си правиме муабет, тогаш баш му се моча, му се кака, му се пие вода, не сам да се соблече туку тато/мама, не сам да јаде туку мама/тато да го храни, ха-ос... Па не сака да си легне, одолговлекува легнување и прибирање дома. Челичете нерви, ќе ви бидат потребни. Ама па и се топам кога ме гушка, кога ќе ми рече миличко сум си јас на мама, ќе се припие до мене и ќе си лежиме така еден до друг, кога ќе ми се насмее среќен и да не набројувам веќе.

Да пишам додека сум тука. Лепотицава моја во исто време и на колена пролазе и на стапала стои, почнува да се движи држејќи се, се кара со сите, во хор пискаат со поголемиот и не може муабет да се направи од нив. Со мм почнуваме нешто да зборуваме и крај, тогаш почнуваат да се надвикуваат.
    Од седечка положба се спушта на земја на колена и продолжува да лази. Уште не седнува сама, но ја гледам си мести ноџе, па очекувам и тоа да го вежба следниов период. Турбо е, стотка се движи низ просторов, де на колена де војнички, но најмногу е запната сега да се исправува. Пресреќна е кога е на нозе, насмеана целата, а се клати и едвај стои. Црвка моја, порасна да стои :inlove:
    Си крка, си лапка, вода се распи.
    Обожава да си игра „ѕе“, или се крие зад нешто и се појавува насмеана или се покрива преку глава со нешто што ќе најде и го трга и нешто како „ге“ изговара. Чао мафта кога со една кога со две раце истовремено, прави браво.
    Многу е емотивна бе уште помала кога беше, ако нешто сум сериозна, одма накривува усте како за плачење. Нешто ќе ѝ речам „не“ и одма чека да види дали сум сериозна или ќе се насмеам. Ако сум сериозна, полна со солзи е во очи и готова да се расплаче, а ако се насмеам, пак е со солзи во очи, ама се смее.
    Се' ја интересира, ако нешто мрдне, веднаш оди да види што се случува, ѕирка и се поткрева за да види што правиме. Си игра и самостојно и со братчето, а ако седнам долу на подлога, не се двои од мене, не мрда. Ми се беси, ми се качува, тегне, дрпа, штипе, ми кубе влакно по влакно, се тепа да испофаќа се што ќе види. Ни се качува на сите, се исправа, само да има некој во близина и нема бегање од неа.
    Забавно е, секој ден денот лета, не знам ни сама како ми поминаа скоро 10 месеци. Напорни, тешки, но и прекрасни месеци и моменти со двете мои најслатки дечиња :inlove:

На Giiirl23, CareTee, јolene и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Лелее ова со плачењето е исто и кај нас, малце ако го искарам за нешто одма се мести со устето за плачење, па морам да го гушнам. Некни мм го подискара нешто, ама не му го знае тертипот, дека треба да го гушне за да не се расплаче. Леле луѓе кога го накриви устето, чекаше чекаше кутро дете да види дали се зафркава мм, овој па не му текнува да сврти на смеа, па кога врисна да плаче жално.

Па уште ми вика абе демек не вози малиов уште од сега :D абе викам ако имаш душа да го гледаш така нажалено карај го, што да ти речам.

Мене искрено од овие 10 месеци, периодот од 8ми месец навака ми е омилен, најмногу го уживам. Се опуштив и јас малце, и многу повеќе уживам. Го оставив буквално него да ме води за се, не форсирам ништо освен вежбите од физиотерапевтот и сум како нова личност. Преинтересен ми е, многу разбира и секој ден совладува некоја нова вештина, веќе и комуницираме на наш начин, секој ден ми е исполнет со смеење.

Од среда започнувам на работа, душа ми се кине, не знам како ќе се вратам.

На CareTee, јolene, Luminary и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.648
    Секој ден се сега се поинтересни и секој ден се случува нешто ново.
    Покажува љубов, те бара, му фалиш, се радува кога ќе те види, ти прави смешки, се закача, сака внимание.
    Да се стопиш.
    И јас сум друг човек, се смеам со неа, си збориме, јас неа МАМА, она контра ТАТА.
    Едноставност сега овој период уживаммм.
    И јас почнувам на работа и некако како одбранбен механизам се правам како да не почнувам. Прежал ми е. Досега се жалев како седам дома и не работам, сега ќе се жалам како ми фали.
    Оххх..

На јolene, Carolin., 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Пријавувам уште 1 емотивец :D четврт дома, оти сите сме, јас, мм и големиот. Особина која во денешно време само ќе ти отежнува живот :)
    Од 5 месеци почна да плачи на некои песни кога му пеев, конкретно Тоше и Каролина - Немир, му ја пеев на тв беше и почна да криви усте, да се мурти, солзи крокодилски, почна да плачи, повторив 2,3 пати исто реагираше. Сега плачи ко ќе му ја пеам Јовано Јованке :D исто разбира ако сум сериозна ако подвикнам пр по брат му, озбилен е скроз и ми се пули чека дали ќе се смеам :rofl: ако го фатиш за раце станува в место и стои исправен ко пушка и се смее, пресреќен е дека стои :sun: стои можеби 1 мин и после клацка со нозе и седнува па пак се крева. Многу има сила, носе неможам да му фатам одма со рачето ко голем ме фаќа и трга, нокти да турпирам невозможна мисија е.
    За играње му ставам пред него корпа со играчки и една по една си ваѓа, става в уста па фрла :D
    Многу се радува со едно бувче од топ шоп и ко ќе му речам кај е бувчето се пули кај што стои и се смее. Ова јас го научив, неколку пати му повторував и му покажував кај е. Исто и за џижето така сега го учам па го крева главчето нагоре.
    Почнува на негово некои гласови испушта кога е пред него некоја играчка што ја обожава.
    @0ли кај големиот исто најтешка ми беше почеток на 3тата година и мене до кај 3 и пол, страшни тантруми беа :tmi: се како што опиша беше...

На CareTee, јolene, Bella_Stella и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    И мојата не лазеше и затоа веќе на 12 месеци ,малку пред прв роденден одеше.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Да се пријавам во мајки на бебиња што им паднале од спална. Мислам дека животот ми се скрати за 10год. А заградена беше цела спална со перници и ќебе, но некако денес човекот се прекачил преку нив и само слушнав бум.
    Се надевам се е во ред зошто освен што поплака малку нема видлива повреда, не поврати, заспа дури после 3ч. Дали да очекувам ноќеска да се штрека, буди? Дали е можно да памти и да биде исплашен?

12. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    3.783
    @Ceneva Само со гаќички, нема друг начин. Големата ми беше таква, она бега низ спална јас ја бркам и во од и облекувам гаќички.:D

Само јас ли уживам со дете после година ипол две.:wasntme: Преубаво ми е одкако порасна посебно после 2 година. Многу е послушна, мирна, ретко два пати да повторувам за било што, нема тантруми. Единствено негативно што би можела да го издвојам е дека е преемотивна, малку да повишам тон или ме види со лута фаца одма плаче. Или со деца во игра ако нешто лошо и речат/направат одма плаче. Се надевам ќе се смени тоа како созрева. Јас па сеа овој период на малово ми е крш, 9плус месеци. Не оди лази, се исправа не е стабилна, ќе падне ќе се отепа, неможеш да ја оставиш сама буквално на се можно се пентари. Едвај чекам да прооди и да се стопли па во двор нека се бркаат двете.:D

На 0ли и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Еве да те утешам,моето исто така падна од спална претходната недела. До пред некој ден се шеташе со модрица на чело во големина на орев. Кај нас се случи кога спиевме на прва дремка двајцата,иако имав перници од едната страна, нашол простор помеѓу моите нозе и одеднаш слушнав вресок. Жива се изедов што не се разбудив порано,а го слушнав дека стана. Заморот си го направи своето .
    Но си мислев ќе си поигра со мечињата како и друг пат. Во моментот липаше од плачење,потоа се смири и заборави,ноќта ништо не се случи. Затоа јас една недела искривена спиев наопаку да не ми падне.
    За менување пелена,еве веќе 2-3 недели се лути,плаче,веднаш се врти на страна кога треба да смениме пелена. Денес седечки му менував,кај мене во скут..
    За поголемото,можам да ти кажам дека ќе се смени на 3-4,ако оди во градинка сигурно ќе се смени,под влијание на околината. И моето поголемото е емотивно,и исто како што опишуваш реагираше до кај 3-4. Потоа некако научи да се справува со други деца,а со мене пак е емотивен не смеам да му се налутам:D
    За малото опишав една случка погоре. Бидејќи од 4м лазеше наназад,на 7м си седна сам,воодушевени бевме и едвај чекавме да пролази напред. Е пролазе и си падна од спална. Ама да е само тоа. Почна да се исправа на се и сешто што ќе му се најде пред очи. Па така освен секојдневните паѓања и трескање на глава има и правење бељи. За секунда успева да направи нешто опасно,пр денес само го земав ѓезвето со јајце да ја истурам водата он успеа да ја бутне сталажата(лесна метална) со три саксии. Среќа не паднаа врз него па само си ја удри главата од ламинат. Претходно сталажата за обувки(исто лесна) ја држеше и падна со се неа на плочки.
    Премногу е самоуверен ,амбициозен и упорен, па така денес паѓаше кога сака да се премести од едно место на друго стоечки:sweat:
    Ем не може,ем се обидува. Мене ми е жал само толку што си го удира главчето,се надевам нема никакви последици:o

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.508
    Ма ни гаќички не помагат. И нив едвај му ѓи облекувам. Сега е вака ами кога ќе прооди низ куќа ќе се бркаме гол газ :D. Се имам пробано во последните денови, му давам да си игра со нешто што никогаш не би му дала. Ма јок со тоа в раце се врти и бега. Едвај го додржувам да го облечам. Ми се чини модрици можам да му направам така тегнејќи се.
    Блуза да облечеме кога идат рацете и јакна исто кога облекуваме е божееее господеее помагај работава. Тоа е плачки и се рита и тегни целиот наназад. Се надевам и тој период ќе му помине брзо, не се издржува.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    9.853
    Ви имаат ли повратено од јадење, ако не им се свиѓа. Една таква фаца на гадење и поврати. И сега не знам, од путерот ли е, од кашата со грашак ли. А и предходно грашак сум давала, ама не била вака.
    Денес и на јајце и авокадо ми правеше фаци дека се гади. И на вода пиење, намерно се засркнуваше и на крај зблуц. И сега јаде банана да пробаме, и не и се гади :@.

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не знам, ние поголемиот уште го бркаме за облекување :D
    Па се обидува да одолговлекува, па ќе броиш до 10 за да си смирена и да се објаснеш и да кажеш дека тука е границата и ехеее.
    Ќе потпорасне, па ќе бара сакам ова да облечам, не сакам тоа, па плачки ако му кажеш дека се пере и што уште не ќе поминеш со облекувањата.
    Немаш избор, ќе издржуваш и тоа и многу други работи ако сака да се бунтува :D

На lackygirl, Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.042
    Допаѓања:
    45.981
    Гушнете ме и мене оти и јас полудев. ИСТО! Денес почна и подот да го лиже, легнува се труска со нозете и го лиже подот. Не е спиен од 1 саатот, вчера заспа во 1, цел ден писка и плаче за се. Ова е вајда таа регресија пред година, моево ќе проодува скоро, тоа е мислам маката.
    А и заборавив научи да кажува не и што значи не, и за се вика не. Апсолутно од уста не го вади.
    А пелена менување синоќа ме доведе до нервен слом, излегов и запалив цигара, 2 год немав пушено и не планирав да почнам ама се тресев од нервоза, а дека и треба да добијам деновиве мислам уште толку сум нервна.

Последна измена: 20 март 2024
    На mal.ecka, CareTee, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.763
    Допаѓања:
    21.487
    Ехеее, може ли по исти да сме? Втор пат треба да добијам после пораѓај, ми се влечка 50+ ден од циклус и никако да пробие. Трет ден со кафеаво и со рогови на глава сум. Ова па моево обратно е, ете го трета дремка тера. Не можам да го префрлам на две и не можам. Измеѓу дремки го обраќа цел стан однаопачки, се изморува и почнува како старо човече да се прозева и како да не го успијам. Цигарче и јас мислев нема да запалам, ама единствен момент за да земам воздух (во случајов дим) ми е тоа и шта чеш. ;(

На CareTee, 0ли, DaisyDoo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Не беше спиена од сабајле од 11. Кој сака нека честита :D Сабајле стана во 6, во 9 се искомира до 11 и од тогаш лудуваше, скокаше, беснееше, све направи. Во 7 хистерично почна да плаче од ништо и во 7 и 15 се искомира. Ако си го рачуна ова ко дремка, не знам што ќе правам. Од друга страна голема е веројатноста вака да стане во 5. У секој случај сум зезната :D

На CareTee, Sofi.ja, 0ли и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.508
    Ма јас од болка во грб не можам да издржам. Инаку вака што ми е тоа ми е. Ќе се издржува.
    @Bella_Stella некна еден ден како ми се палеше цигара. Ама штом тогаш не се вратив на цигарите нема да се вратам никогаш.

На 0ли, DaisyDoo и Bella_Stella им се допаѓа ова.