Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Kristofce

Kristofce Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2023
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    14
    Fala ne mi se malku 16 dena se vo prasanje.Pretpostaviv deka treba da se plati

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Па извини вака ама пола одмор е во прашање не се неколку дена. Даваат дупло помалку од тоа што треба. Ама додека вака сите се плашиме ништо нема да се смени. Ок е секој си знае каква му е ситуацијата дома, ама зборот ми е додека не има овци за стрижење ќе не стрижат. Ама кога сите едногласно ќе застанат ќе мора да дадат тоа законски што следува. Сите ли ќе ги избрка? Кога ќе се држат.

3. Kristofce

Kristofce Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2023
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    14
    Mislam deka nema da imam problem vo firma ,čisto info prasav za neiskoristen odmor vo vakvi situacii.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    7.747
    Пишав и претходно еве и со пример. Повеќе од пола одмор ми беше останат од 2022. Породилното од јануари 2023та ми започна, до кај октомври. После породилно, остатокот од одморот од 2022ра го искористив, па се вратив на работа.
    Тоа во фирмата каде јас работам. Никој не ми направи проблем. Ова важи само за тие на породилно.

На Kristofce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.168
    Допаѓања:
    9.871
    Женски нешто тотално не поврзано со муабетот, ама вака ми стои на мисла.
    Некогаш се осеќам дека поима немам што правам и дека импровизиран цело време.
    Не знам нит дали е правилно, ни погрешно. Како изгубена сум, а и нет нема секогаш одговори.
    Овде прашувам и највеќе совети добивам.
    Цело време само ние тројца дома. Барем велам некогаш да имаше некој друг, бар ќе кажеше, не вака туку така.
    Единствено што дете не ми плаче, до некаде ми е показател дека е ок, она што го правам.

Го чекав терминот за ортопед со месеци еј. Се надевав барем некој одговор да добијам. И овде спомнав дека главчето и е како сплескано и нерамно. Едното прсте на ногата се роди како превиткано. Едната нога како малку да и е подебела од другата. Ама многу многу малку. Со салцето од едната страна. Не седи уште. Не се исправа сама. Толку многу нешта ми тежат на срце.
    Она касно почна и да се рола. И да се влече. Се вртеше во круг нели само. Се жалев и овде.
    Сега се влече војнички, ама не се исправа по мебел уште. По перници малку ама, не нема интерес да се исправа и да седне. Турка столови по дома. Она има сила, ама не укапирала како да ја користи.
    Дефинитивно нема да седне сама до 9 месеци со ова темпо. А и башка што во последно време не сака на под. Сака да е во раце цело време. Не ни вежба нешто посебно.
    И му спомнав на ортопед, а ова втора контрола ни е, ја виде цели три секунди, ми рече онака ладен, па некои деца имаат потреба од повеќе време.
    За главчето рече ја наследила од татко и. Никаково помагало не треба. Не е дека е толку забележително де. Ама ќелава е уште надзат дури кај што лежела цело време. сега е повеќе на меше, па се надевам бар косичка ќе и порасне.
    За нозете најверојатно се исти. Не мереше ништо. Да сме чекале да прооди. Тогаш од тежината на телото ќе се видело дали се е во ред и прстчето исто. Имало место кај да се сместело.

Апропо муабетот од синоќа @Lavender13. Не дека сакам да ја форсирам. Туку од што сум несигурна во мене. И ова со атопикот што е цела. И не збори многу.
    Си прави некои нејзини звуци, ама не се дупли слогови како што треба да се веќе. Немам мама нема тата. Има буа буа и гг ггг, гие и ррр.
    Не покажува со рака кон играчки, се врти само на некои кога ја прашам кое е што. Ама не на сите.
    И така си се искажав, само сакам да правам правилно, а очигледно секако ќе згрешам. А лошо е и да сум постојано несигурна оти ќе ме осети и она ќе биде таква.
    А и тоа што слуша по три јазици на дневно ниво не е од помош секако. Ние се трудиме да е само на македонски, ама комуникација насекаде е на германски. Книги на германски се читаат. Англиски слуша многу помалку..ама сепак слуша.
    Хаос.
    Вие како сте со јазиците? Форсирате два или само еден?

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    И моето не седна само без вежби. Сега седнува само кога сака што е многу ретко. Сака само да стои на нозе и крај, дури така си игра. Се потпира на масичката и си игра исправен.
    За прстето на ногата, тоа ќе се исправи кога ќе почне да гази не се секирај. А за тоа ногата една подебела од друга е и нормално по мене, двете страни на телото не ни се симетрични.
    Ако сакаш ќе ти пуштам линкови за стимулативни вежби уз игра. Кај моето имаше ефект за 10 дена почна да лази на 4 ри.
    За јазици јас му се обраќам на македонски а останатите на српски. Така ќе ги знае и двата јазика паралелно.
    Ке си направи се кога ќе биде спремна.
    Од братулетка девојчето до две години збор не кажа. Преку ноќ почна да збора цели реченици. Така да не си прави стресови.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.648
    Мислам дека е рано за покажување.
    Мојата за неколку дена 11м па сега пред недела дена почна по малку да покажува.
    Кога се роди едното стапалце и беше малку по навнатре од положба во стомак и правев вежби т.е го вртев нанапред и се исправи. Ортопед тогаш ми кажа дека само ќе се среди, а педијатарот да и правам вежби т.е да исправам. Сега си е нормално. И тогаш беше минимално.
    Можеш да прашаш дали има нешто такво што ќе помогне.
    Во однос на зборување повторувајте и цело време (мама, тато, баба), прво почни со полесни, полека ќе почне да имитира. Мислам дека и ова си е во ред, битно е "нешто" да кажува.

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Јас мислам дека се ова што го пиша е во ред, имаш прашалници што е нормално ама верувај сите ги имаме. Моево не покажуваше до скоро, почна околу 10м. велеше само баба, сега дури почнами други мама, тата, деде, дада, гол, нана и такви некои лесни, ама веќе е скоро година.
    Главата ако повеќе лежи на таа страна нормално е да биде малце сплескана, мислам дека кога ќе се оформи скроз черепот и до косата нема да се приметува.
    За лазење, одење, стоење секој со своет темпо.
    Еднаш кажав на темата дека брат ми апсолутно не збореше ништо до 3 год, само муцаше, доктори и доктори поминаа и сите велеа дека е мрзлив. На 3 год почна да зборимсо цело реченици, разговор како возрасен човек, наеднаш. Исто и не одеше, се влечеше на газ, не ни лазеше, мрза 100ка, ама затоа умот му работел нему, сега е генијалец, не од оние луѓе кои ги бива за едно нешто многу, туку го бива буквално за се што ќе се фати и не онака површно.
    Едноставно на некои деца им треба повеќе време и до година мислам дека ништо не треба особено да не загрижува освен нели ептен некои работи што се очигледни дека не се во ред.
    Не се сеќирај се правиш како што треба.

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Има ли некоја регресија прес почеток на 8ми месец. Многу малку спие, а многу е "одморен" и цело време сака занимација

10. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    159
    Мајки колку Д3 пијат вашите деца? Бебе 6,5м, педијатар рече 4дози бидејќи премногу се извишил. Дека дополнително ќе му помогне за моторика, бидејќи сѐ уште не седи сам, реално малку е мрзлив.

препорака беше за вигантол, дали знаете некаде во србија најблиску до граница каде ги има? Фала

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Исто е моево :D растат мајка растат :D

На Carolin., јolene и atz1995 им се допаѓа ова.
  12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Моето е исто многу пораснато по препорака на ортопед давам 1 babytol d3+omega и 1 само d3. Петок, сабота и недела давам по 2d3 и d3 omega.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Се зависи од вољата на фирмата, иначе пропаѓа. Кај мене во фирма одморот важи од 01.01 до 31.12, мене поголем дел ми остана зошто на породилно оставав почеток на Април и ми траеше до почеток на Јануари. Си прашав, ми дозволија и си ги искористив, 16 дена од стар одмор сврзав со породилно.

На Kristofce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @јolene За многу од работите за коишто се секираш е прилично рано да ги прави, односно не е ништо лошо ако не ги прави сега.
    Ни мојата не седнува сама, а има 10 месеци. Не ја интересира да седи, а и да ја поставам во седечка положба, веднаш се спушта на меше и лази. Ич не ме секира што сама не седнува, ја гледам колку е опседната да вежба стоење и немам намера да ја форсирам да седнува кога не сака. Милион пати сум спомнала и веќе сигурно сум досадна, ама па си има свој тек и си се развива како што ѝ одговара. Не ни треба да се развиваат по некој ред што некој друг ќе го зацрта. Лази војнички и е како струја, на колена ретко лази. Ниту ја вежбам ниту имам намера да ја вежбам, ќе си дојде време за се.

Тоа што покасно ги прави работите е сосема океј, не ги прават во исто време сите работите. Мене не ми изгледа според напишаново дека доцни со нешто до тој степен да се изедеш од грижи. И верувам дека се грижиш и читајќи низ форумов како некои прават повеќе од твоето.
    За зборење не ми спомнувај, знам што е секирација за тоа. Поголемиот не зборуваше до околу 2 и нешто години и после почна, сега не можеш па да го застанеш, меле, меле и не можеш до збор да дојдеш, само тој да збори и само со него да се збори. Знам колку се грижевме со мм, море зборувај му по цели денови, не и не. Си реков ќе чекам до 3 години, па еве го не не' остава со мм два реда муабет да направиме.
    Сега ќе си речам еее будала колку се убив од секирање, а еве се' се среди, но ајде не секирај се.

Мала е да очекуваш којзнае што, а особено не се врзувај со тоа „како што треба веќе“. Ако некаде пишува дека треба дупли слогови, не значи дека сите деца во исто време треба да почнат со нив.
    Ех, кое е што мојава абер нема, не па со прст да покажува. Ќе покажува, има време за тоа.

Играј ја на под, обидувај се (не дека не се обидуваш) што помалку да е во раце, да игра долу за да вежба. Не се сите деца заинтересирани за исто, но знаеш дека подот е најдобро место за развој и усовршување вештини. На креветче на пример ќе ѝ тропнев на оградата и ќе ѝ речев као дојди, не се исправаше додека сама не укапира дека може и тоа да го прави. Ама не сум зела раце да ѝ поставам на ограда и да ја исправам као да ѝ покажувам дека може. Не се секирај, ќе ѝ кликне и ќе си прави работи.
    Не сфатив дали столици бутка додека стои, но избегнувај да стои и да бутка столици, положбата на телото, нозете, стапалата е лоша.

Ти ги разбирам грижите, нормално е да се осеќаш така, нормално е да се грижиш, да споредуваш, да читаш, да очекуваш да видиш и твоето да прави нешто што си прочитала дека друго прави или дека е возраста за тоа, па ќе се утешиш со друго мислење, друга статија. И така во круг и засекогаш со грижи, нели тоа е дел од тебе веќе како родител. Никогаш нема да прекинеш да се грижиш. Сега за ова, понатаму за друго, секогаш нешто ќе имаме што ќе ни создава немир и грижи. :hug:

На Panovic, јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Не си во право. Одмор што ти следува и си имал услови да го искористиш, а не си го искористил - ти пропаѓа. Твојата ситуација е друга, поради патолошка не си била во можност да го користиш. Ако вработениот е спречен поради некоја причина да го искористи одморот, нормално издржана и најчесто поради ‘вина’ на работидавецот, тогаш фирмата е должна да му го исплати.
    Во случајов свесен си кога ти е термин, колку денови имаш од одмор и ако сакаш да не пропаднат ќе си ги искористиш пред породилно. Ако нејќеш ќе си разговараш во фирма и ќе прашаш да ти дозволат. За мене беше апсурдно за три месеци да потрошам 21 ден. Искористив само 5, во главно за прегледи и 16 како што пишав погоре си сврзав со породилно. Ама си прашав и ми дозволија. Ако не беше така ќе ми пропаднеа и никому ништо.

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Не знам јас кога прашав адвокат што требаше да ме застапи во случај ако не ми одобреа. Рече твој денови треба да ти ги плати. Можеби си во право дека е било за мојата ситуација одговорот. Ти си правник повеќе знаеш. Ама нека си поднеси барање.
    Вистина мојата ситуација беше друга и ничија вина што не можев да користам.

17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.168
    Допаѓања:
    9.871
    Фала ви женски на сите :hug:. Прво дете. И јас како и сите ние нели, само најдоброто го сакаме и се грижиме за нив.
    Не дека ја споредувам со други толку, јасно ми е дека сите се развиваат со различно темпо и имаат различни интереси. Она може нешто друго когнитивно си прави, или едноставно не сака. И тоа е ок.
    Имаме таква како книга за развој и сега од 9 месеци имаме преглед. И таму има како чек листа што треба да прави. Па се замислив малку, се посомневав во себе.
    А не треба. Не треба ни во неа да се сомневам, пошто сто пати до сега се покажало дека она, иако е бебе, знае што прави и знае што и треба.

И денес кажа баба :x.
    Некој спомна од порано. Ќе напишеме нешто овде и одма се случува спротивното :D. И стварно е така. Толку многу менуваат.

@0ли турка столови додека војнички лази. Го фаќа со раце и бутка, влече. Ја турка хранилката. Стол на тркалца вози низ дома. Ама не се исправа. Јас не ја ни држам да патка или да и покажувам. Не ја ни теглам за раце да ја исправам. Она кога сака да биде земена, ммка и крева раце и нозе.
    И од хранилката исто. Почнува да крева раце. Никакви дубаци или џампери нема. На под е.

Татко и има одмор и дома нон стоп ммка за во раце. Нели тато е висок и од горе се се гледа поубаво. Денес го пратив да си седи во работната соба, одма се игра сама. Од пакости отвара фиоки на комоди, тегли чаршави надоле што ќе дофати, тегли кабли, фаќа во штекови и лиже под.

На Sun&Moon, 1209, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Супер си е, душиче. Ич да не се секираш. Те разбирам, зошто и јас сум со прво дете и многу си правиме притисоци без потребно на крајот од денот.
    Уживај и гледај си како си таа напредува, не споредувај ;)

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Има во Врање во аптеката кај лидл

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Супер си е девојчето, опушти се малку. :)
    Ќе си дојде и исправањето, ќе дојде на ред.

На Ceneva и јolene им се допаѓа ова.