Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    6.540
    Денес повеќе го шетав мојот бебуш и обравчињата и поцрвенеа.Можно е да е од сонцето,доста топло беше.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    6.540
    Нас ортопед ни препиша пливит по 3капки и чиста омега а педијатар, babytol д3 и омега.И сега не знам кој да послушам....:?: (facepalm)

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Јас за д3 би слушала ортопед. Тоа е мое гледиште ;)

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    408
    majki na bebcinja vo jasli
    me interesira kolku i sto davate doma za jadenje...9meseci sme,odi vo gradinka od 7:30 do 15:30,tamu ima dorucek uzinka rucek uzinka i doma i davam rucek nakaj 16:30 i nakaj 19:30 vecera i spieme...pa se budinavecer i cica
    gresam nekade,treba drugacie ili?
    sekoj sovet e dobredojden

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Јас мислам ок е, ако ти изгледа најадено и среќно. Моето ни пола не јаде од ова, скоро година е, ама страшен нејадач е во последно време.

Како издржува толку во градинка? Добра е, како се навикна? Јас некако уште ми е на мисла за во градинка. Најмногу дека е со проблеми со бубрезите и јас дома екстремно внимавам на хигиена при менување пелена и го мијам на секое менување, таму не верувам дека некој толку ќе го пази, многу се плашам од фаќање инфекции.

Јас сум на две за витД. Не знам колку да давам, скоро ќе прооди, веќе се пушта, не знам кога да го носам на ортопед контролен, сега или откако ќе прооди?
    Јас давам 4 капки Плевит и Моралес(така мислам се вика) сируп 2.5мл. Ми се чини малце е вит Д, 10кг е.

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Молерс :)
    Вкупно 1200 му доаѓа вака, од Пливит 800 и 400 од Молерс.
    Јас давам 7-8 капки Пливит и ортопедот на последната контрола ми кажа да давам толку до мај, па после во лето 1000 IU.
    На контрола после 2-3 месеци откако стабилно ќе прооди.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Јас од почеток давам една капка Д3, тоа е 500. Педијатарот не ни менува уште. 8месеци е, дали е доволно, нели треба да се зголемува дозата?

8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Само Пливит ли даваш Оли? И јас би да се префрлам после годинката само на нив. Моментално давам 3 капки Пливит и една Бејбитол Д3 + Омега, плус пола доза од Well Baby мултивитамини. Они не знам точно колку содржат, денес ги завршив и не знам дали да земам нови. 8 и 200-300гр е, колку капки Пливит е ок за таа килажа знаеш?

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не знам што да кажам за дозата, јас лично слушам ортопед за Д3, педијатрите не се баш за тоа.
    Само пливит одамна давам, а Омега чиста од Бејбитол земам.
    Обично до одредена килажа рачунаат 200 од килограм. На таа килажа мојата примаше исто како и сега, нема зголемување на доза, останува 7 капки, значи 1400 IU (имаше околу 9 килограми тогаш кога бев на контрола).
    Сега од мај ќе продолжам со 2 капки Вигантол до септември и најверојатно прво ќе ѝ проверам преку крв колку ѝ е пред да ја однесам на следна контрола после проодување, па според тоа и дозата да се одреди како да трераме од следна есен. Така и со поголемото направив.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Нели се проверува со венска крв? 2 капки Вигантол колку ИУ се?

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И од прсте проверуваат.
    Се консултирав со повеќе педијатри, сите ми кажаа дека нема потреба да го стресираме со венско и и да има некоја отстапка ако е преку прст дека не е нешто голема. На поголемиот кој има 4 години крвни слики и Д3 преку прст досега. Ако нешто е алармантно во резултатите, тогаш би го пратиле преку вена да му земат.
    Кога го боцкаат во прст, секогаш потпишуваме согласност. Кога беше бебе, не бараа да потпишуваме.
    Две капки Вигантол се 1000 IU.

На Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.
  12. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    408
    dobra e vo gradinka,ovaa ni e treta nedela,prvite dve se priviknuvavme prvo pola saat na 45min pa 2 saati pa 4 pa 6 i sega sedi celo rabotno vreme....za zal mora taka,nema drug izbor...ama i ja falat mirna bila...jade spie tamu sto e najvazno,e sea i place nekogas ama toa e normalno i doma da e ke place...jesda ona place samo koga i e nesto (gladna,i se spie i sega najnovo zabcinja vadime i ja bolat)

На Viveki, princess5, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.168
    Допаѓања:
    9.871
    Мене ми е чудно само колку овде не даваат вит д поголема доза од 500 иу.
    Сум прашала и кај педијатар и кај ортопед, дозата е таа. Никој не препорачува повисока.
    Исто никакви други суплементи. Никакви пробиотици.

На LadyD, kozuf, princess5 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Веројатно има врска поднебјето со препораките.
    Кај нас ретко кој не е со ниско ниво на Д3.
    Кога требаше да испитувам за да се види да не е проблем за некои работи, излезе дека на долна граница ми е и мораше да почнам да примам. Оттогаш не сум прекинала до лето да примам по 2000 секој ден, а летно време по 1000 и така го одржувам на некоја средина.
    Не се изложуваме на сонце за да добиваме на природен начин, па затоа со суплементи.
    Слушни го чисто онака ако сакаш Антоније што кажува за дозите, го има на Јутјуб по емисии каде што гостувал.

На princess5, 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  15. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    440
    Пишува на Well Baby колку има. Има и на страната на Зегин да видиш. :)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.715
    Допаѓања:
    6.015
    Имам пишувано и претходно, моиве самостојно седнаа на 10 месеци кога веќе почна паника да ме фаќа и да размислувам за физикална. Ортопедот ме смири дека седење не е фаза за која треба да се секирам дека лазење и одење се битни. Едниот почна војнички да лази на 8.5 другиот на 7. На 4 едниот почна на 11 другиот после роденденот. Проодеа во ист ден и тој што каснеше сега е каде каде подобар во груба моторика, немаше влијание што покасно почнал да лази и да се исправува. Дупликација на слогови не се смета за задоцнето до 10 месеци и ако веќе почнува значи комплетно си е на време. Тоа што знае да идентификува предмети на неполни 9 месеци е напредно зашто е вештина што се очекува околу 12 месец. Покажување со прсте не се смета за задоцнето до 18 месеци, само 10% од бебињата почнуваат до 10 месец и тој процент оди до 50% на 12 месеци. Значи има уште време и немаш потреба за грижа. Моиве имаа огромен скок во развој околу 10ти месец кога почнаа преку ноќ да разбираат поише, да покажуваат со прсте, да извршуваат едноставни наредби и се случи буквално преку ноќ. Иако со груба моторика беа секогаш на доцната страна беа напредни во други вештини и до ден денешен е така. Исто и за говорот, едниот прво зборче со значење имаше на 9, другиот на 11. Сега се малтене изедначени. Но уште имаат работи во кои се разликуваат, едниот е подобар во едно, другиот во друго. А се еднојајчени близнаци и растат во иста средина. Тоа само докажува дека секое дете се развива со свое темпо.

На Mihaela123456, Giovanna, јolene и 5 други им се допаѓа ова.
  17. annamommy98

annamommy98 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2023
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    38
    Здраво мајки, дали сте им давале на вашите бебиња од хип оризот во прав ? Како го подготвувате ? Сега и спремив како што пише во упатството ама нешто не ми е ок многу густо ми излезе и лепливо страв ми е да и го дадам такво…

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас сум го спремала, на пример, 15 g прав и 150 ml млеко (потопло, како што пишува во упатството) и убаво испаѓаше.

На annamommy98 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Ставај вода од прилика за да ти биде потечно

На annamommy98 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Јас спремам по упатството и јаде без проблем.