Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Што да правам кога детето одбива месо во секаква форма и од секаков вид? Дали некоја мајка имала проблем ваков и како го решивте(дали го решивте)?
    Овошје јаде, зеленчук и така и така, јајца во мафин, лепче со јајце, банана-леб колку толку јаде, ама месо апсолутно никако не сака. Јадеше малце од готова каша сега и тоа нејќе, многу малце храна која создржи железо сака и не знам веќе што да правам. Очајна сум. Воедно кои се знаци на ниско железо, треба да го носам крв да му земат за да знам на што сум.

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Како му го нудиш? Си пробала ли да правиш ќофтенца од месо и зеленчук? Моето бебле еден период без проблем јадеше телешко на парченца, ама после почна да го избегнува, ќе изеде сѐ друго во чинијата а од месото ќе чофне и го остава. Затоа почнав со зеленчук сварен на пареа, мевце, зачини, правам ќофтенца и ги пржам на путер или ги печам на хартија. Телешкото претходно сварено, мисиркино мелено свежо. Вака ги јаде без проблем.

На Ceneva и 1209 им се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пробај во мафини ставај месо, прво помала количина.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Да сум пробала и така и не сака, абе му го маскирам со некој друг вкус и ќе јаде, јаде и штом осети дека има месо одма плука и престанува со јадење, се лути, чудо едно детево.
    Вака уште немам пробано, ајде и така ќе пробам.

@Bella_Stella знам дека ти работиш од дома, како отприлика се организираш? Јас имам нешто работа приватно и сакам да поработувам од дома некој саат ама што е можно по раат да ми е. Сега работам кога спие ама ми треба повеќе време, стварно не знам како да се организирам, се нешто има за сработување по дома и он цело време е лепешка по мене, само мама по цел ден му е во уста.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @1209 Ако се секираш за железо, прави му мафини со просо, давај суви кајсии, ставај во мафини спанаќ, да јаде мешунки, полнозрнести житарки.. Давај ситно овошје, аронија, капинки, боровинки во комбинација за подобра апсорпција на железото. Риба даваш? И во некои риби има железо. Јаткасти плодови и семки даваш?
    И други намирници има што содржат железо, не мора да се секираш што не јаде месо, можеби му е моментално и ќе пројаде. А во меѓувреме можеш од другите опции да пробуваш.
    Во мафини солени ако ставиш месо, ептен малку ставај прво, да не осети што се вели, па со тек на време ќе зголемуваш количина. Пробај со мелено месо, можеби повкусно ќе му биде.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Исто, во болница а и после педијатарот кажа дали првата год. или првите две години (не се сеќавам точно) само 500, после се зголемува на 1000.

Инаку ми треба мислење за на ортопед, бевме на почетокот, сега дури на 9 месеци е наредно. Веќе има 8месеци и седи од 7месеци, дали има потреба да ја носам порано или да чекам до 9?

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Moже и на 9, тамам ќе е пред проодување преглед и наредно 2-3 месеци после стабилно проодување.
    Може и на 8 ако сакаш, во ординацијата каде што ги носам децава, препораката е на 8-9 месеци да е.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    И нас ни кажаа нема потреба до тогаш. Мислев дека се носи и на 6-7 месеци кога веќе почнува со седење, па затоа реков.
    Фала ти Оли

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  9. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    И нас не ни менува а и со ортопедот се совпаѓа по летотто да зголемиме на +2пливит...

Не,кога ќе ја однесеш ќе му кажеш од кога како што прави а и ќе ја провери детално секако :)

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Јас работам по америчко време. Почнувам во 3, завршувам во 10. Среќа имам што ми е флексибилна моментално позицијата и можам да седнам да работам кога ми одговара, освен кога има нешто итно па морам одма. Периодот пред да си дојде маж ми од работа, а јас веќе сум почната ми е најстресен. Малиот знае да се заигра сам ако не зборам, ама кога имам состаноци одма почнува да се буни, доаѓа под биро итн. Кој што рекол дека е лесно да работиш од дома со дете и милион други обврски или е октопод или не пробал па си збори на празно. Искрено со душа чекам да сменам работно време, да тргне во градинка, а јас во канцеларија. Колку и да звучи себично, преморена сум, ослабев уште толку и стварно немам енергија поголем дел од времето. Нема да те лажам, тешко е.

На Carolin., Luminary, Larea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Зошто нас за второво бебе ортопедот ни рече не треба после проодување да го носите на преглед? Навистина не го сфатив,секако дека ќе ги носам

12. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    456
    Koga vovedovte tret obrok? Pocnav od 4 meseci so voveduvanje na hrana, na 5 i pol vovediv rucek, bebevo sega ima 6 meseci i 20 dena. Dali e vreme da vovedam i vecera ili rano e uste?

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.253
    Допаѓања:
    24.710
    Мене рано ми гледа, јас на 5 доручек почнав, пред 5 само по некое лајче пробуваше, 6 и пол ручек, вечера уште немам почнато, за 2 недели е 8 месеци, па сега планирам и вечера.

На mcokolada му/ѝ се допаѓа ова.
  14. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    @Carolin. почна ли да стои твоето? Како така да прочитав поназад. Еве го и мојот сака да стои само уште да знаеше како да падне (facepalm) многу се плашам да не тресне назачки скроз на глава

15. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    456
    Na 8 treba vo gradinka da pocni zatoa se mislev..ok fala na sovet

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не знам, обично нели препорачуваат да се носи.
    А ви кажа кога да одите на следна контрола?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Немало потреба до 7 години.
    И со големото кога бевме на прегледот после проодување рече следниот е на 3год ама тие совети што ќе ви ги кажам тогаш ви ги кажав и сега нема потреба да доаѓате за џабе да плаќате.
    Ама ние си го однесовме на 3ипол највеќе затоа што кога оди гази навнатре со глуждот, според него беше ок,совет вежби со прсти ,пета,ролање на сукало,одење по нерамен терен. Следно рече на 7 год.

За бебето исто,на прегледот на 9м рече следно на 7 год. Само го потенцираше д3 витаминот,бебето до година прима без исклучок,а тоа се паѓа во лето. Потоа прекинувам и од октомври до мај ,и за него и за големиот по 2 капки вигантол до 18год.

Сепак ќе го однесам и бебето после проодување,а можеби и кај друг ортопед.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.807

Стои стои, уште го вардам од кревет кога се влече, дома се плочки ни е има да се расцвета. Играјте ринге ринге јаја така се учи да седнува од нозе на газе.

Кога се учат да седнат од лежење на газ? И како? Овој со крева со потширање на едното раче настрана ама до пола стасува и нема сила. А од лазење абер нема, само се влече односно турка наназад додека лежи :rofl:

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Охооо до 7 години. Јас поголемиот го носам еднаш годишно после проодувањето.
    А и бебево кога го носев на почетокот, го пуштив и поголемиот да му ѕирнат стапала, како оди и какви се нозете.
    После проодување, со малата ќе го однесам и големиот да го ѕирнат, тоа ептен кратко го гледаат ни совети ни ништо, само малку бос да пооди да го види. Така сум пораат, секако одам за малата, не ми ни наплаќаат за него.
    Тамам е, ќе добие сила, така вежба за да седне. Полека полека и ќе седне можеби прво на пола газе, ќе се потпира со рачето, па потоа со вежбање ќе седне право. Без гајле, ќе научи.
    И ќе лази, ќе сконта дека може и нанапред да оди :D

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Да така прави и моето седи ама потпрен со едната рака на страна нема сила скроз да се исправи. Иначе лази веќе ептен убаво ама многу брзо му досади па сега стоењето е интересно а јас :whew:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.