Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Ќе пролази тоа кога ќе сака, има опција да им се помогне преку стимулативни вежби уз игра. Убаво би било да лази на 4 така ги ојачува сите мускули и дава правец на кичмената крива, која дур детето е во стомак е како буквата с и потоа со лазењето и подоцна со исправањето се доаѓа до буквата ѕ. Затоа било битно лазењето на 4 ри за таа кичмена крива да се развива правилно и постепено оформува.
    Можеби ме читавте наназад дека ние бевме на вежби зошто не пролазил на време као :D
    Искрено штета немаше само бенефит. Сега е многу повешт во се што прави на подлога :)
    Ако сакате можам да ви пуштам линкови од стимулативни вежби. Не набедувам само ако сакате пишете тука сум ;)
    Инаку не е крај на свет ако дете не пролази на 4 ри

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.807

Да да, знам те читав. Он според мене е уште и мал шо знам, на 11 ке прави 8 месеци. Мајка ми вика дека ни јас ни брат ми не сме лазеле. Јас сум почнала да одам на 9ипол месеци а брат ми на 12. Брат ми почнал да оди па почнал да лази после тоа. Секое дете приказна за себе. Ама ќе видам баш како ке се одвива ова со лазењево, кај нас не ни верувам дека има да го однесеш на вежби или дека би ме пратил ортопед :?:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Моето бебе следен четврток полни 1 година, а тек пред некој ден почна да лази, претходно војнички ползеше. Никави вежби не правев, едноставно го оставив ако сака и кога ќе сака да почне да лази сам и ете го почна. Уште си ползи и војнички, така е побрз, па си комбинира. :)

На 0ли, princess5 и Carolin. им се допаѓа ова.
  4. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    440
    Може да споделуте рецепт за мафини со просо? :)
    И на кој начин може месо во мафини на пример?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    @Bella_Stella мила сега на 11 ти беше роденденот? Или ми се побркаа лонците.... Леле ни бегаш кај батковците :l::inlove:

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Да мама, на 11ти. Не ми се верува дека летна цела година…

На princess5 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Вистина, како лета времето. Нареден месец и ние ќе славиме една годинка.
    Седам вака и си велам божеее кога ли помина оваа годината. А ко вчера да излегов од болница ми се чини.
    Нека растат убавите тие, тоа им е работата нив сега :inlove:

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Си лета животот.. Нека растат живи, здрави и безгрижни. И ние растеме со нив. :inlove:

На princess5 и Ceneva им се допаѓа ова.
  9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Денес цел ден му солзи десното око и му излегуваат зелени гурли. Ставав малку физиолошки на туфер па на око колку што ми дозволува. Некој совет?

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.253
    Допаѓања:
    24.710
    Ако е зелено можно е конјуктивит да е, носи на доктор утре, ако е тоа ќе се разбуди залепено цело и потечено. Ќе видиш до утре како ќе е, тобрекс капки се ставаат 3 пати на ден некои 5 дена.
    Секоја пролет има големиот.

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Какви гестикулации прават вашите бебиња со рачињата? Уште се учиме на браво и чао, некогаш прави, не секогаш. Ама од вчера почна левото раче да го врти како во некои кружни движења и ги мрда прстињата. Не знам дали е ова поврзано со учењето да направи чао или е нешто друго.. Прават ли вашите вака? Знаете каде ми оди паметот. :|

12. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Моето ги стиска прстињата навнатре како да вика дај дај :), мајка ми ја научи да прават здраво :D а со мене да пукне со рачето. 8 месеци е. Мене не ме гледа во лице секогаш, тоа ме загрижува, не знам дали е мала сеуште.

13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.648
    Прави Браво со закаснета реакција, од Чао абер нема, не и оди.
    Ја научив сега да пукне и одма подава рака.
    Претпоставувам дека со рачето пробува да имитира тоа што го гледа, неможат да бидат толку совршени во движењата на почеток. Не си прави за џабе филмови :inlove:

На Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Бела првото дете ни чао,ни браво,ниту плескаше со рачињата еве го дечко од 4ри години, гестикулации почна да прави да имитира гласови од животни и да ги препознава нивните звуци.

Момава сама почна чао и браво да прави, а никој не и има покажано.

Да се надоврзам пред 5 дена успешно седна сама и од тогаш само прави седни,лази хахах

На Carolin., 0ли и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.253
    Допаѓања:
    24.710
    Моево научи браво да прави деновиве, јас му правев 2 недели секој ден ко ќе ми текнеше, го гледам некни прави со рачињата браво :rofl: какво достигнување :wasntme: си мислев дека 2ро ништо нема да ми е интересно ама пак исто било :l: од вчера почнавме чао да му правиме, се пули си вика сега што му е на овие :D
    8месеци прави на 16ти.
    А вчера го забележав на под кога е со рачето едно навнатре стои, не цело време ама повеќе пати така. Дали вака прават вашите?
    Screenshot_20240405_111619.jpg Screenshot_20240405_111603.jpg

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    8.509
    Не се секирај нормално е, синко се гледа во рачето кога направил нешто ново и се повеќе прави така. Само да можам да ти пуштам да видиш како прави чао. Крева дланка и ја спушта на долу, му клапнува да не речам во зглобот. И тоа му е интересно. Прави браво или таши таши одамна.
    Го прашувам колку години ќе полниш и покажува со показалецот. Го прашувам каде е тик так и пак покажува со показалецот.
    Му покажувам како ги мрдам моите прсти, се смее и гледа и пробува и тој. Се е нормално тоа. Увидуваат дека и тие делови на телото се подвижни, како зглопче, прсте. Интересни се.

17. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    159
    Мајки, син е 6,5м. Имам два оброци, и 4 млека. Како направивте транзиција за три оброци и кога престанавте навечер да доите/давате млеко?

и совет за прифаќање на зеленчук :(

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    11+++ е моето, прв оброк на 6 ипол месеци, втор на 8, трет на 9 ипол, на доење е. Сеуште цица измеѓу секој оброк, бара и давам.. Знам дека до годината треба да има веќе ужини и млекото да се намалува, ама јас сум му ужина сеуште. Во скок е, растат заби, пролазува, проодува, што ли не и не планирам да му ја ускратам удобноста што си ја има кога го дојам. Навечер стануваше само еднаш, периодов знае да станува и два пати. Кога и дали ќе дојдеме до моментот да цица само сабајле и вечер и да преспива цела ноќ не знам.

На 1209, Larea, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    6.540
    Знам каде ти оди паметот и мене ми оди таму кога си ги гледа рацете по неколку мин.
    Мојата почна браво да прави ама јас секој ден и викав главата ме заболе од тоа браво,чао :D 7+++ е .На врата стои и малку ја подига раката за чао.
    Мислам дека многу ги форсираме ,сакаме се да праваат.Има време за се,само треба трпение,нормално со зборување и со тек на време се че научат.(fingers)

На Mihaela123456, Bella_Stella и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Моево бебе денес се пушти да оди:inlove:
    Предходните денови многу активно беше фокусиран на движење насекаде по мебел и ѕидови, па проодувалката ја баратеше 2-3 дена, па една табуретка буткаше наваму натаму и денес јас стоев на некои 4 чекори од него и он ме погледна и зачекори и дојде до мене, е ќе пукнев:D
    Инаку нашево бебе музика да не слушне имтоа особено техно, како игра значи профи, се умираме од смеа со мм, а мртов сериозен е кога игра, внесен, мислиш стварно разбира.

Со јадењево пак сме повуци потегли:@Колку мокри пелени на ден ви имаат бебињата? Моево од вчера нешто послабо за разлика од предходно, ама повеќе се поти, сепак се замислив јас.

На mal.ecka, Sun&Moon, Giovanna и 12 други им се допаѓа ова.