Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.718
    Ништо не помага, јас не ставам ништо сега, еднаш денот гранули осанит, братучеда од Германија ми ги донесе ама џабе е. Моево многу се мачи уште нема запче, скоро е 8 месеци, ама изгледа долните ќе излезат заедно 2те единици, така ми личи. Првото дете по 2 во пар сите ги извади, само 5ките по една ги вадеше. Тешко беше многу и со него и сега исто.. Само малку поќе спие ова и спие во креветче :muscle:
    Денес цел ден шетавме, големиот јадеше шеќерна волна и му дадов малку да проба, пресмешен беше :rofl: после балон купивме за големиот, малиов се ,,помоча" од среќа :D почнуваат да играат заедно, да си тргаат играчки, да си даваат, среќа ми се :sun: забегав во темава малку.
    Полесно станува ко ќе сватиш дека нема лесно :D

На 0ли, Carolin., 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    11.862
    @јolene @Carolin. Фала ви мајки, ќе ги применам советиве и дај боже што побрзо да и олесни, баш е жална за гледање. Софи малечка со прстени и јас и земав ама мала е за да ја држи подолго и да си се чешка сама, ќе почекам уште некој месец.

На Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    До сега само со палента и многу сака да го јаде тоа

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.718
    Софи партал ја направи моево :D малата, на пола ја скина

На Carolin. и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Мајки на доенчиња, колку пати во 24 часа ви цицаат 9 месечни бебиња?
    Моето од следната недела ќе тргне во градинка,по препорака од педијатар го тргнав подојот меѓу појадок и ручек т.е. го заменив со ужинка. Да не ме барал во градинка. Така да наутро последно цицање му е 6/7,потоа цица околу 16/17 часот (пред вечера ) и следното е 21. Потоа секогаш различно во периодот од 21 до 7 сабајле некогаш цица 2,некогаш 3-4 пати.

Имам грижа на совест дека прерано му кратам млеко. Некако ми делува како наскоро да ќе ми се одбие. Дење за тој подој околу 17 воошто нема интерес,се развртува,на мое инсистирање едвај повелкува неколку пати. Ноќе пекав да спие да не бара цицка,ама сега се радувам што барем ноќе цица. Не знам,памет немам што да правам,следниот месец тргнувам на работа

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    11.722
    :D
    си знае тоа.
    Моево игра на се', дури и на тинунину амбулантно возило кога проаѓа... Ѕуца така со колкчињата.
    Лесни чекорчиња, да си трчка безгрижно цел живот милото.

И јас да се пофалам дека и ние официјално нози добивме, неколку дена пред првиот роденден се пушти. Јадевме постапулки дури вчера.
    Не дека нешто ми е полесно што проодил, сега цело време сака да е на нозе, нит лежи, нит седи.
    ________
    Инаку предложете ми некој добар педијатар и пулмолог по можност детски, независно каде. Козле, Систина, Јасеново.
    Многу од помош ќе ми биде да споделите од искуство некој.

На kozuf, Bella_Stella, Luminary и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    1.648
    Мислам дека сами се навикнуваат на новонастанати ситуации поврзани со цицање. На пример мојава кога сум дома бара да цица, да не сум цел ден дома или на работа нема да и текне. Не и скратив ништо, уште давам кога ќе побара.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    652
    Моето е 9 и пол месеци скоро исто сабајле околу 6 цица кај 8 појадува потоа кај 11 и пол цица кај 2 руча потоа кај 4 и пол 5 цица кај 6 и пол вечера и следно кај 8 за заспивање
    Наврчер станува 2-3 пати
    Мислам дека е доволно млеко во 24часа

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Zulejha993*

Zulejha993* Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    11
    Мајки, да прашам бидејќи немам време многу за доручек му правев домашни каши, сега почнав купечки на лино, па прашањето ми е дали можам во нив да додавам плазма, просо, палента ?

10. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Јас кога се брзам мешам само овошни каши со сварена палента, гриз или инстант житарици. Не сум мешала каши што веќе во нив имаат нешто млечно или житарки.

11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    1.648
    Не знам каде да прашам па ајде тука.
    Дали некоја од вас има приватно здраствено осигурување за деца направено? Каде има најповолни услови? Се она што прашував некако не ми се свиѓа..

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Имаш купечки каши директно со житарка. Ако користиш само овошни можеш да свариш просо, палента, овес и да додадеш. Зошто плазма, колкаво е бебето?

13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.037
    Допаѓања:
    9.538
    Nemoj plazma

14. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    10.897
    Имаш тема посебна за ова, јас прашував, само дете не може да е осигурано, мора и еден родител барем, јас со пакет за две деца и јас како родител, месечно околу 3600 ден Триглав.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Дали ви се вртат апсолутно секогаш кога ќе ги викнете на име бебињата од скоро 12м?

16. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    25
    Mamicki do koga im gi perevte alistata so bebeski detergent i omeksivac i odvoeno od vasite?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    На поголемото детенце до 2 год.

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.718
    Јас со второво од почеток ги перам заедно со нашите, обичен прашак, дури и омекнувач Ленор :wasntme: ама нема еве никаков проблем досега. А првото :worried: кај се со сензитив се переше, н3 користев омекнувач, лом беше со егземи, со атопичен дерматит.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Да, пошо само и тоа правиме по цел ден. Го довикуваме и додаваме 'НЕ ТАМУ, НЕ ТОА, НЕ ТАКА'.

Леле детево изминатиов месец ептен се промени. Јас сум убедена дека се ме разбира што му зборам, значи не е можно. Дојди викам да се гушкаме, доаѓа ме гушка. Ајде викам сега да се бакнеме, И доаѓа ме бакнува бе. МЕ БАКНУВА. Како е ова можно? Дали е ова истото човече што не беше способно за апсолутно ништо до пред некој месец? :wasntme:
    Секој ден ме изненадува со некоја нова вештина, се научи да игра на музика, тапшин тапшин и браво моментално му се хит, само тоа прави по цел ден, си зборува на некој негов јазик цело време, се кара сам со себе, се надвикува, ако сака нешто знае да покаже што сака, значи буквално мало интерактивно човече имаме дома.
    Сега се научи и да се лути ако нешто не е како што тој сака, ржи дури. За јадење, сеа не може да го дораниме, буквално се буди и одма оди во кујната и покажува накај тенџерињата и бара за јадење. А си цица сеуште како претходно, апсолутно нема намалено ни еден подој.
    Уште не знае да седне, одиме и на физикална ама нема апсолутно никаков напредок, кога не сака да ги прави вежбите не сака и точка. Дури и физиотерапевтката ми вика леле каков тврдоглав карактер. И така си седиме по цел час таму, јас си муабетам со физиотерапевтката тој си тера негов филм.(facepalm)

На Sun&Moon, јolene, Luminary и 3 други им се допаѓа ова.
  20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    11.722
    Моето не се врти секогаш.
    Кога е во некој фазон, не ме регистрира ни мене ни никој. Пример ако држи, проучува нешто во рака или е загледан во нешто.
    Не ме загрижува тоа искрено.

На Ceneva, Bella_Stella, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.