1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Ние сме секаде со количка зошто во неа дремнува каде и да е. Тоа му е safe place

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    34.790
    @Bella_Stella среќен роденден на фраерот

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.132
    свежо за почеток, само банана. Можеш инаку да дадеш печена тиквичка, цвекло, тиква, благ компир, јајце како кајгана на лентички ако имате воведено. Проја, мафини, ќофтенца, палачинки. Се меко и тестесто можеш.
    Краставица и јаболко остави за понатака.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Фала мама.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Да прашаш за Молерс мислам дека смее. Има и д3 некоја доза во него и омега.
    Па не којзнае колкава.. се смирува дека нешто шматка:D
    Да,јас секој месец до сега (9м) го носам на преглед. Освен што го прегледува и мери ми дава совети околу исхраната и развојот на бебето. Што е дозволено за месецот што предстои.
    Денес бевме на контрола,конкретно ми кажа што смее да јаде од 10м, разговаравме околу моториката, што има постигнато во развојот до сега и што да правиме понатаму, околу витамин д3 доза...јас си прашував околу доењето и количината на оброците..

На Zulejha993*, MartinaMM и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Вакви мрсули прв пат гледам кај моето дете. Знам дека доправа свашта не чека ќе се изнагледам на мрсули. Ама мамасити носот му е полн со жолт лигав секрет. Не можам да му го исчистам колку се тегнат мрсулите. После ноското ќе се уклучи кога ќе стане. Сега пред спиење со усниот аспиратор успеав да извадам доста колку да му олесни и да може да нунка. Почна и преку столица да вади секрет и малку му беше зеленкаста сега последно. Знам дека е се од што е болен ама ете да си се искажам да ми олесни колку ми е мачно што така мал се мачи. Само нека поминува да си се врати во нормала

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Ceneva побрзо да помине :hug:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.809
    Луѓе во сон се врти и седнува на газ цееела нооооќ, не можам веќе :drunk: се научи да седнува сам и сега и ноќе тоа го прави. Он седни јас легни го по 10мин пак :drunk:

На Luminary, 0ли и Ceneva им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.722
    Хахахах Душааа :D
    Моево трупче е, се влечи на под, побрз е ама за спиење само на грб спие, не сака на страна, сам па нема шанса да легни, имам пробано јас да го свртам ама не на грб си лежи, мирно, ваквоми првото беше.
    Бевме за вакцина, 3та дитепер и 2ра превенар, крвна слика не направивме немало потреба, мрсули течат ли течат, кашла на сабајле ама е чист на плуќа и на грло. 12 кг е со 76см.
    Денес 8 месеци. Многу е пораснат како детенце ми е веќе :D не го ни викам бебе :rofl:

На CareTee, 0ли и Carolin. им се допаѓа ова.
  10. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    6.540
    Ортопед ни препиша пливит , прво и давав babytol, ама ми повраќа од пливитот и горчи.

11. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.809

Машалаа, нека растат само. Јас не знам колку кг има, треба да го носам на вакцина за 2-3 недели исто па ке видиме. Последно беше 9500 ама сеа е потежок се глеа на него деканекој 11 ги има сигурно ако не и повеќе. А многу е жив, само мрда вчера си ја плесна главата го оставив да седи и проодувалката свртена напред да си игра тој се дигнал на две нозе таа летна наназад он на нос, среќа па се задржа некако со раце иначе ке беше мајко мила :wasntme:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    34.790
    Такви "обоени" имаше моево кога покажа бактерија во носе :(
    Со помин нека е

13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Некако не може да ги синхронизираме дремките и прозорите на будност, испаѓа последниот прозорец на будност да е 5 часа. Како изгледаат вашите распореди на 11 месеци?

Од прилика распоредот е вака, станува во 7, прва дремка во 10, спие најчесто час и половина. Се буди околу 11:30, втора дремка околу 14:30 и таа е најчесто еден час, многу ретко да биде подолга. Си легнува околу 20 часот, значи од 15:30-20 се 4,5 часа, некогаш и 5. Легнува преуморен, ама не ми се ризикува да го легнам порано бидејќи ќе стане во 6 сабајле.
    Навечер ја спие цела вечер, 11 часа.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Вирусно е кај нас. Вчера правевме крвна слика. Колку што знам зеленкасти мрсули е бактерија ако сум грешка нека ме поправи некој.
    Како и да е мака голема. Сега се одра од плачење без причина за мене. Може нешто го боли а не знае да кажи. Души мали колку ли им е само тешко што не може да ги разбереме.
    @0ли фала мама на подршката :hug:

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пробај пред втора дремка прозорец да му е 3,5 часа.
    Сега откако се смена саатот, станува во 8, прва дремка во 11, втора во 16, вечерно во 21 ја легнувам, но некогаш заспива за 10 минути, а некогаш дури и после 45 мин. Уште не сум поместила порано да е рутината.
    Околу 4 часа ѝ е будност пред вечерно, кој варира малку. Ама во скок е и спие помалку од 11 часа ноќе, околу 10 и пол часа овој период.

Последна измена: 16 април 2024
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Ист е давид станува 8-9 тој период. Прва дремка 11-12 часот. Втора дремка 16-17 тој некој временски интервал и ноќно спиење 21-21:30 мах

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Исто скроз. Мене ми пречи што толку касно легнува, уште не сум поместила малку порано да е откако се смена саатот.
    Поголемиот на нејзина возраст до 19:30 си беше заспан и летно време, рано си легнуваше и рано стануваше, но сега со малава не можам така поради поголемиот. Најрано за 1 час би поместила, подобро е порано да е се'.

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Мене ми одговара неговиот ритам. Ноќното спиење од бебе му е во тој интервал. Сега лето иди ќе се шета после 19 часот. Ако ми заспива порано нема шетање.
    Јас се сеќавам мала кога бев мајка секогаш викаше ајде 9 во кревет. И некако ми е тоа нормално :lol:

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Денес му го доотворија ку*ето, малку му беше слепено на едната страна. Не предупреди др дека ќе плаче кога ќе мочка, ама ептен е жален. Дали дека е бебе што ич не плаче вака општо, душата ми се кине. Ни кажа да миеме со камилица и да мачкаме Белогент. Мене не ми се мачка, многу сум против кортикостероиди, особено после една приказна за детенце во Србија што гледав, не не. Некој совет од искуство да имате да споделите. Како би можела да му олеснам и колку време ќе е вака?

20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Извини но, кој и како му го отвори? Правевте ли нешто дома претходно?