Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Прво дур беше ептен мал матичната му го отвори, ама очигледно ние од страв на миење не сме го отварале добро и се слепи на едната страна. Инаку го отваравме на секое миење. Сега матичната му го доотвори целосно и не советуваше да го отвараме на секое менување пелена за да не се слепи пак.

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.722
    Мачкај маст да не направи нешто инфекција, нема гајле од еднаш. На големиот сега на операцијата му го доотворија, така му беше слепено на едно место, првите 3, 4 пати за мочкање го печело.
    На малово не му го имам отворено, пробав некој пат неможи, доктор на тв од Систина кажуваше до 1 год само каналчето да се гледа, до таму одам а подолу не оди засега.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Него целосно му е отворено сега. Ќе го отвараме дур дава за да не се слепи пак. Каналчето се гледаше и претходно ама на страната кај што не беше доотворено имаше две бели топченца што ме секираа, сега кога се отвори се исчистија.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.810
    Јас му го отварам дома, по препорака на матичната на бањање. Ама луѓе мене тоа ми е најнесигурна работа од кај знам дали му е отворено или не , на другарка така му го доотвараа баш кај нив се погодивме ептен жално беше бебчето и плачеше.

@Bella_Stella знам кога ке почнеше да плаче оти му се мочка одеа во вц и пуштаа чешма да тече за да се измочка да не се стега оти го пече. 4-5 пати така и му помина.

На atz1995 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Не може да не знаеш дали му е доотворено или не, си се познава. Ако не ти, маж ти сигурно знае. :) Инаку сигурно помага тоа со водата, ама он плаче во моментот дур мочка, дур да го соблечам и однесам во вц веќе се смирува. Моментално е плачењето ама она ептен тажно, како да се жали.

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.810

Ох бре душа. Да му помине побрзо :hug:

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    И јас го влечам нагоре надоле на секое миење, но сепак пазам и не знам дали доволно отварам (facepalm)

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Сигурно не, мора посилно да се потегне за да се отвори скроз, а јас и маж ми немавме срце и затоа го однесов кај матичната.

На Carolin., atz1995 и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Бела,јас ништо не става,само првиот ден имаше мака при мочкање ама после се си беше најнормално

П.с хапи бдај на дечкото :party:

10. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    И јас тоа размислував, да зголемиме прозори на будност меѓу дремките, ама трие очи, се нервира. Некако сме во меѓупериод, никако да натаманиме.

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Не форсирај. И јас кога гледав по месеци колку дремки треба да има, се нервирав што има три а не две. И пробав да му скратам никако не биваше, се дур сам не си ја скрати и сега имаме две дремки. Ќе си дојде и тоа и ќе си се натаманите ;)
    Неповикана коментирав :)

12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Oва со отворањето изгледа само нашиве педијатри уште го практикуваат.
    Јас не чепкам, и не би дозволила да му направат така. Само чистам во капење, до каде што е.
    И за големиот исто, досега си е во ред.

На 1209, Lavender13 и 0ли им се допаѓа ова.
  13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.810
    Ај и јас неповикана да пишам :lol:
    Моето преку ноќ скрати дремка, буквално ко од денес ке имам само две и толку беше. По 3-3ипол часа му се WW 2 пати спие преку ден вкупно 3ипол 4 часа кога како. Ноќе некогаш 10 некогаш 11.

Сега овие 3 дена се исклучок вади заби горе, вчера 4пати дремна по 30мин и тоа на града, само кенка многу е жален. Ноќеска стануваше на газ цела ноќ заспан, и така живеам без сон 3 дена...

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    И јас со отварањето одам до кај што може. Дур се капи во топлата вода. Никогаш нема фатено бело. Бевме и на хирург ради тестисите што не му се спуштени, не го чепна да види. Не знам ни јас дали е доволно отворено. Тоа здравје на контрола кај хирургот ќе прашам :)
    Инаку @Bella_Stella од другарки што ми имат кажано брзо поминува. Би требало утре да не го пецка.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Уууу убаво ти спие дење, моето две дремки од по еден час :?:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.722
    Исклучок и кај нас неколку дена, умрев за спиење :( на 1 сат станува со плачење :worried: се изеде готово, нервозно в крај. Уште нема запче, како не проби бар малку да му олеснеше.
    Дење спие 3 пати по пол сат, еве сега заспа во 9, во 6 станува, 6 и пол. Ама ќе се разбуди 100 пати до тогаш :drunk:

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И мене ми одговара, но не е тоа важно, јас сум со став дека подобро е порано да легнува, 9 е веќе доцна за толку мало дете.
    И јас се сеќавам на таков муабет девет-во кревет, но штом се сеќавам, не ќе да сум била толку мала :D
    Ќе се шетаме наутро, одлично време е за прошетка. Нема шетање навечер за мене и со ова дете до кај 2-3 години, друг ритуал ова лето ќе си имам кога ќе си легне. Раат ќе се избањам и средам, па на тераса со мм малку муабети или релаксирање со серија и рано ќе си легнуваме и ние.
    До 20-20:30 треба веќе да е заспана, па кај да е ќе ѝ поместам. Ќе станува во 7 и ќе шетаме до прва дремка, а попладне малку во двор, тераса, вечера и во кревет рано.
    Големиот може до 9 во лето.

Ќе си дојде тамам, како растат, така им се зголемува, знаеш. Пробај 10 мин подоцна легни го, па следниот ден уште 10, чисто види како реагира и како ќе оди. Јас кога тестирам нешто дали може, секогаш со малку по малку поместувам.

Истото сакав да го искоментирам за педијатриве. И јас отворам до каде што оди, на сила нема шанси да потегнувам или да дозволам да го отвора некој друг на сила.
    А на поголемиот отворено му е веќе?
    Баш читав за овие работи и сосема е океј и подоцна да се отвори, башка и сами си ги тегнат, па може да си ги отворат понатаму. Дури до тинејџерски години пишува дека може да не се отвори и сосема е океј тоа.
    Еден мал извадок:
    „Most boys will be able to retract their foreskins by the time they are 5 years old, yet others will not be able to until the teen years. As a boy becomes more aware of his body, he will most likely discover how to retract his own foreskin. But foreskin retraction should never be forced.
    Initially, the foreskin is connected by tissue to the glans, or head, of the penis, so you shouldn't try to retract it. No cleansing of the penis with cotton swabs or antiseptics is necessary. The doctor will tell you when the foreskin has separated and can be retracted safely.
    A baby's foreskin is initially adherent to the head, or glans, of the penis. It stays this way in more than 50% of children until at least the age of two, but often much later. In fact, a large cohort study in Denmark found that the average age of foreskin retraction was 10.4 years.
    Do not pull back the foreskin of a baby or young boy because it could be painful and damage it, leading to problems in later life“

Последна измена: 16 април 2024
    На 1209, Lavender13, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Не му е отворено, сосем малку. И во ред е, ќе си се отвори постепено или потака ќе си го отвори сам. И јас читав, најмногу поради тоа што овде на форум читав дека им ги отвараат. Па решив да не чепкам.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.810

Ау ја денес мислев ке умрам нозе ми се тресеа од што ненаспана дојде мм прееска порано ги остаив легнав еден саат да преспијам. Еве го у 9 и15 заспа ама му дадов блокмакс не сакаше ни да цица од болка, само горе јазикот му стои и да гриза нешто, а му се спие подруго и не знае да заспие. Па ваљда го смири малку блокмаксот се нацица и заспа, барем да поспиеме ноќва двајцата..

@Ceneva он сам си прави ред на спиење од кога е роден у 8 заспиваше обавезно. За дремки се учевме и уште се учиме. Сега малку касно ми заспива ама препишувам на забите. За смета на тоа ние сме во 7:00 будни, другаркиве мои до 11 си спијат со децата, а ние до тогаш прва дремка тераме, јадени прошетани се со ред :lol:

Последна измена: 16 април 2024
    На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Исто и на моето не му е целосно отворено и не чепкам, а има 4 години. Додека се бања, го потсетувам да си го отвора и сам си отвора до каде што може.
    Особено па мм не дозволува баш од овие причини со сила да му се тегне. И јас малку истражував бидејќи читав на форум дека отвораат со сила.
    Погоре едитирав во постот тоа што сум читала.

На 1209 и LivingGlam им се допаѓа ова.