Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    На две дремки сме од јануари, за тоа е таман. Иначе исто, преку вечер скрати дремка тогаш. Ама сега дефинитивно не е проблем бројот на дремки, проблем ми е што подолго време е буден, а не можам да го натаманам за да стане во 7 и заспие во 8 навечер со 2 дремки, како да каснам еден час.

И јас се слагам со ставот дека на оваа возраст е битно да легнуваат рано, 9 мислам дека е касно. Кај мене еве се стемнува во 20:30 моментално, јас и сега го легнувам во светло, надвор што се вика уште има сонце. А допрва ќе се зголемува денот тука, ми се шета и мене ама ќе шетаме сам по сам со мм :D
    Ама и мене ми е поубаво ова темпо, имам време за мене откако ќе заспие.

А исто еве за отварањето неповикана да се јавам, и тука викаат да не се форсира, да се остави детето кога ќе истражува само да си го отвори. Јас немам ни чепнато.

На 1209, LivingGlam, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Не ме натера педијатар да му го отвори без мое барање. Очигледно беше дека е слепено и фаќаше бели топчиња. Свесно побарав да му го отвори за да избегнеме зафати подоцна и не гледам ништо лошо во тоа. Плус што е многу похигиенски кога е отворено и се чисти.

На KuklickaSk, Larea, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Големиот среде лето во 19-19:30 беше заспан и уште беше дење надвор. Сите раздвижени, но не правев отстапки. Ама па кога ќе си легнеше, од 19 часот битно ми беше времето за мене и за мм. Дали ќе кулирам сама, дали ќе прошетам, дали со мм ќе сме заедно, слободното време ми беше за полнење батерии. И ранобудни бевме, денот наутро го фаќавме. Излегувавме покрај езеро, цело лето во Охрид го поминувавме со тоа темпо. Додуша, јас не ни сакам гужви какви што се во лето во Охрид и да не може да се разминеш и на раат да прошеташ, па утринските прошетки во мир и тишина ми беа најважни. Или ќе пешачевме до плажите или ќе седневме на утринско кафенце, за малиот доручек ќе земев и ќе си јадеше надвор, а бе за мерак.
    И сега би го правела истото, но поразлично е сега со две. :)

На 1209, Lavender13 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    19.810
    Да пробаш нешто ново да му покажеш тој период, некоја играчка нешто да го заинтересира за да можете да го продолжите по 10мин секој ден да успеваш за недела две таман ке сте? Бебо мој да е надвор он и да шета, не го интересира ни јадење ни спиење, посебно кај татко му во гаража на се заборава.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Леле мераци.:inlove: Минатото лето мислев дека ќе терам таков ритам и јас, во смисла родив дете конечно ќе станувам порано и ќе го фатам денот, ама спанковци бевме со синко двајцата, станувавме во 9-10 сабајле.
    И тука живееме блиску до вода, реално можеме да тераме таков ритам и тука летово, посекако јас најголем дел од времето работам од дома и од 7-9 сум слободна. Едвај чекам да се стопли. :D

На Sun&Moon, princess5, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.475
    Софи доколку не ти е проблем те молам пиши ми кај кој педијатар го носиш.
    Јас ги изнамолив деновиве ми се чини за на преглед да отидеме, биле фокусирани само на новороденчиња ми рекоа и болни деца, ако сме имале прашање мејл да пратиме, ме изреволтираа искрено. (facepalm)
    Не сме биле неколку месеци на преглед.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    1.648
    Девојки, колку ви е прозорец на будност за 11++ за прва дремка?
    Ни беше 2 часа ама сега како да не сака да заспие тоа време или е во скок па за се штрајкува. Како сте вие со бебиња на оваа возраст?

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.275
    Во 7 стануваме, 9:30 заспива до кај 11-11:30, па втора дремка кај 13 до 14, трета дремка 17:30-18 и трае кратко колку да се освежи, 20:30 заспани.
    Туку мене овие дена не ми спие многу мирно на вечер, се буди ако не е раката моја на неа.

9. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    3.783
    На 11 месеци 2 часа прозор на будност и 3 дремки имате? Секоја чест, мојава има 10 месеци прозор на будност 3часа или 3,5ч, ако ја затера едната дремка повеќе од 2 часа, знае некогаш и 3 4ч да спие толку на една остануваме цел ден. Е ако спиела малку има и втора дремка.

Вчера беше врвот 6,5часа будна никако неможев да ја успијам за 2 дремка и така до 20 часот си седеше па си заспа за ноќното спиење. Едвај чекам да се стабилизираме и да сме на една дремка.

На princess5, Luminary, Thinkerbell. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.133
    Нема потреба секој месец да го носиш, ама на 2м е убаво. Рачунај како систематски се смета и преглед пред вакцина. Големиот кога напраи 4м почна ковид пандемија, доктор не виде со месеци. Сами читавме, следевме, после единствен преглед му беше на вакцина.
    Инаку јас го носам на 2/3 месеца кај Симонида во Систина. Матичниве сите гледаат да те протрчаат во гужва очигледно.
    Јаа бев кај Билјана, за 3м ниеднаш не му напраи преглед како здраво бебе, иако е супер дијагностичар. Сега го носам кај Филев зошто аме во Аеродром, он прави преглед тежина, висина ,диши диши, ама ништо посебно не кажува, од околу за исхрана, за моторика ништо. Малото е специфично со алергии, ама и за тоа не ми дава насоки.

Прегледот кај Симонида е толку детален што буквално со листа искачам што како треба да правам следни месеци. Го оценува за цел паихофизички развој, ми дава листа што да се воведе согласно алергиите кои ги има, кои витамини треба да се даваат, дали и какви вежби да се прават.
    За жал, пак искача треба да си платиш за асален преглед.

На lalinda и Luminary им се допаѓа ова.
  11. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    440
    Ние скоро 10 месеци - 2 дремки има. Прозорец на будност 3-4 часа. Јас не ја оставам подолго од 2 часа да и е дремка, ја будам зашто се ќе се измеша. А да е само на една дремка нема шанси мислам дека, рано и е.

Јас мислев дека после 1 година можат да имаат само една дремка.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    3.783
    На мојава не и смета и на една дремка кога е. Посебно е така кога и големата ми е дома не во градинка и заедно ги легнувам и си спијат. Секако вечерта до 20 часот 20:30 ч најкасно заспива малото.

Ама кога е една дремка е долга 3 4 часа најмалку. Како споени две дремки во една.:D

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    6.540
    Како давате чај од бел слез за бебе?
    Колку да ставам и дали голтка по голтка??

14. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.475
    Се согласувам да, ние повеќе од 3м не сме биле.
    Би го однела и јас некаде приватно, чисто преглед, а и да видиме мислење за алергија и слично.
    Колку чини преглед кај Симонида?
    Ти благодарам

15. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Ние не сме во мк, преглед има на 2 месеци. Тогаш во едно и вакцини. Во врска со исхрана ни збор. 8ипол месеци е, сама се снаоѓам се за храна што, кога и како. Ако одам скоро кај нас, би сакала да ја однесам кај некој и таму. Кај Симонида колку е преглед и дали се чека многу за термин?

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.133
    3300 мислам, не сум сигурна дека покрива приватно здравствено.
    Не мора кај неа, за алергии можете и кај Наташа Никчева.

Во Ремедика е поефтин прегледот (мислам 1500) др. Поп Лазарова е одлична.

Проватен педијатар имате и во Аеродром, Елена Мицковска во Ели Медика, исксуен педијатар работи и во термини само со здрави деца, се ќе ви објасни. Верувам дека не е скапа.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.275
    Мене првото после годината ми имаше 1 дремка до нејзини 2г, после тоа ни 5 минути око не склопи, уште си заспива 8-8:30 што ми е супер за и малово да си го има тој ред, јас знам деца што на 4-5г морат да дремнат, мојава ако дремне 1 ќе не фати додека легне. А бебево еве уште е на 3, само што не може да сврзи сама 1-2 саати, обавезно се буди па ја презаспивам

18. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    357
    Бебе 9м има више скоро 2 недели навечер цела ноќ не спие ка што треба мрда до тој степен што мислим ќе го скрши креветчето рипа и еднаш до два пати се буди со пиштење едвај дур го смиримо после млеко пие цела ноќ на саат два сака млеко и цуцлата да му е во уста овја период и млекото слабо ми го сака сака да јаде друго ама млеко едвај 120 пие незнам на што се должи мислев дека е гладен па затоа така прави навечер а и зубче му гребна од завчера сега му е и подизледено

19. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    357
    Или има скок некој овој период незнам веке што е имаше пред недела и темп водпаление на уши со антибиотик беше ама пред некој ден зубче му гребна мозжно од тоа незнам ама цела ноќ тој спие ама ние не само мрда и два пута кој ќе писне едвај се смирува и само млеко бара ама по 60 најмногу ги пие и толку не ми личи на гладен а и јаде преку ден оброци 2 некогаш 3

20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.168
    Допаѓања:
    9.872
    Може е од регресија на спиењето или некоја сепарациска криза. Или учи нешто ново, или се на куп.
    Не прашуваај од каде знам :drunk:.

Едит 9 месеци е нели?
    Имаш ли воведено вечера?
    Ако да, тргај млеко навечер. Доста е.
    Се јаде преку ден, вечерта е за спиење. Јас и тргнав веќе недела време. Супер го прифати.
    Сега ќе стане од навика, ја земам кај мене и продолжува да спие. Ама имавме драма некои две - три недели. И се скарав на два пати среде ноќ, малку плачки и сега и кога ќе стане, пробува да заспие. Тивка е. И ако не и дадам знак дека може да стане и да си играме, се труди да презаспие. Нормално и помагам.