Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. menelele

menelele Популарен член

Leleee jas sto ke pravam bez cice beba ne zaspiva nema sansi. Duri mislam kako raste se poveke i poveke se naviknuva. Znaci zaspiva a i ja trgnam gradata se budi i place. Mislam umetnik treba da bides da stanes a da ne ja razbudis ( zosto samo na lezenje cicame). beba na strana legnata a se obidam da i ja trgnam gradata od usta ona so racete me faka za raka za bluza sto ke i se fati. Leleee od edna strana tolku mi e milaaaaaa nemoze da se opise srce mi se polni, ama pa kako ke zaspiva uste malku i na rab treba da se odi:(

Kaetana and galapce like this.
  2. eleni27

eleni27 Популарен член

Јас веќе одам на работа, кога имаше 4 ипол месеци го оставив на мм и свекрва ми. И супер си е. До тогаш ми спиеше дење ноќе на града, а сега само ноќе, ама ептен ноќе кога ќе стане накај 2 до 7 сабајле не можам да го тргнам. И двајцата си нанаме. Он си потцицнува па си нана (со градата во уста) а јас си го гушкам и си спијам. Го обожавам едноставно тој дел од ноќта. Сега како што дури во 5 доаѓам дома и тооолку ми фали да си лежи до мене, што ич не се ни трудам да го одвикнам од тоа ноќно галење и мазење :l::l::l:

stefanija70, ZojaP, SpangeBob and 4 others like this.
  3. femina11

femina11 Популарен член

леле и ние сме исти,мене дури ме фаќа паника што ќе се прахи кога ќе треба да почнам на работа.

menelele likes this.
  4. mami blue

mami blue Форумски идол

@Tanjusce kupi od zegin gel za desni, jas pred nekoj den kupiv i i gi mackam nepcata.ublazuva bolka

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Сѐ во свое време. Бебињата брзо се учат на нови работи. И ние бевме така, заспивање само на цицка во лежечка положба. Сега ја нишка маж ми во релаксатор и со музика си заспива.
    Уживај во блискоста што си ја имате сега. Кога ќе дојде време ќе му ја мислиш. :)

eleni27 and menelele like this.
  6. mami blue

mami blue Форумски идол

Nie na maka od vcera.za spienje da ne zboram, nemiren son, ke se razbudi vristejki, odvaj ja uspivm navecer, nervozna ne sedi na edno mesto saka samo vo race.baska nokeska po malku i potkasluvase, denes nose ko da i tece od vreme na vreme, okolu radickata so sitni brunki e nafrlana , se buda vo usta.mi e strav da nee nastinka.ili pak mozebi zabce??
    Nemozam da i vidam ubavo ama gore ko da ima belko.off a mm e nadvor od drzavava jas sama, molam boga da e od zab

7. femina11

femina11 Популарен член

мочжеи да е забче и ние сме такви денес.башка тие околу устичка се знак за ќабчиња.само трпение. јас баш денес го забележав малиот има двојка десна горе.а единици нема горе,само доле.има некоја мајка со такво искуство.извинете за печатните грешки од моб сум.

mami blue likes this.
  8. espana

espana Популарен член

Zdravo mamicki,nie sme 6.5.meseci,koga pocnavte glutenMi donele na Hipp zitarki kasha nad 6 meseci pisyva sodrzi gluten davate ili neVnesov mango kajsija praska,dosega se od ovosje jade,edenobrok e mala cela kasicka ja drzi tocno tri saati :) sto od zelencuk da vnesam kompir,morkov,blitva,brokula,tikvicka,paskanat,dr???
    I dali davate od hipp kasite so voda sto se rasvaraat im od oriz zemav da probam denes.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Глутен се внесува околу 8 ми месец.
    Имаш скоро се дадено за тас возраст.Можеш плус авокадо,тиква,просо и палента.

Сорру не те прочитав баш добро.
    Мислев сиот тој зеленчук си го дала веке :)
    Можеш да и компир и морков,тиквица,пашканат и блитва.

espana and Kaetana like this.
  10. espana

espana Популарен член

Od se nemam samo dadeno palenta kako za nas ja pravime ,t.e. poretka ,za vecera ili rucek

11. joy1

joy1 Форумски идол

Палентата најчесто и ја правам за вечера.
    Вие вечера нематесо оглед на тоа дека сте мали :)
    Можеш за доручек.Јас потечна и ја правам

espana likes this.
  12. espana

espana Популарен член

Ke probam utre mesto ovosna kasha,obicna palenta ili ima posebno z bebinja

13. joy1

joy1 Форумски идол

Јас на дивела купувам.
    Имаш на даверт,алнатура(во дм) поскапа варијанта.

espana likes this.
  14. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Јас па мислев мангото е 10+. Значи можам да го воведам сега на 6 ипол месеци?

15. Kitten

Kitten Форумски идол

На Дивела колку е? И каде ја има?
    Јас редовно ја купувам на Алнатура (Дм), 100ден за 500г, ама превкусна ми е, како да имаат.додадено и путер ^_^

А која е потребата од манго покрај толку други овошки? Искрено ме интересира кои се придобивките, бидејќи цената не му е баш приступачна :) Јас лично никогаш не сум го пробала.

Mandarinka, Tajnaotrovna and galapce like this.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Ovie nekolku dena sme nekako po kenkavi.Nemirno spieme,se budime so plac,pa pak prodolzuvame.Do zavcera zaradi slajmovite davav antibiotik.Vo sreda treba da odime na vakcina,polivalentna,i so toa da gi zavrsime site,slednata duri na godinka.Se mislam da ne go nosam.
    Vovedov i proso,od toa na vitalija,ama mene mi se cini iscisteno i ne go izmiv.I od toa lazice dve so sila.Go kombinirav so morkovce i peceno jabolko.
    Utre planiram brokula.Stavate cela ili samo kitkata?
    Mozebi e bezveze no i ova sakam da go spodelam so vas za da razmenime iskustva.
    Koga menuvame pelena,obavezno odkako ke ja raskopcam pelenata,ke pocekam desetinnnnna sekundi i togas obavezno mockame.Ne ddeka retko menuvam.Dnevno pod osum peleni ne sme padnale.Ima li sansi da mi e kenkav od sto ne saka ponekogas da se mocka vo pampersot posto veke mu e mockano? :D
    Da kupuvam noksir ako e taka.
    :bandit:
    Ova so nejadenjeto kasicki me ubiva,no samo da se zivi i zdravi.
    Ne sme se merile poveke od mesec.
    Sakame samo ili da stoime,ili da lezime,nema sedenje.]:)
    Racete i noseto ni se posebno ladni koga jkademe,isto i stapalata.Oti taka?

Mandarinka likes this.
  17. *цветче*

*цветче* Популарен член

Мислам дека дефинитивно има шанси бебуш да не сака мокра пелена, сака да си е чист и мора мамо да смениш пеленка, а веќе и нокшир не ви бега :rofl:(poolparty)

galapce likes this.
  18. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Кога сме веќе кај нокширот:) кога сте почнале да ги ставате
    да се навикнуваат да седат на него? Јас го извадив, но да поинтересен е да си играме со него
    него да седиме.:rofl: Мал е уште, осум и пол месеци, нема претстава ни за што служи нокширот, но
    мајка ми ме убедува дека е веќе време да се навикнувал да седи на него и да створиме навика.

Last edited: Oct 27, 2015
  19. pilenka

pilenka Популарен член

@galapce во врска со нејадењето....
    Не сум те прочитала, му скратуваш ли еден оброк со млекце пред да понудиш кашичка?
    Инаку, за брокулата... го давам само цветот, претходно да отстои во вода половина час. А, просото измиј го со млака вода во цедалка. Во пакувањето тоа е само лупено, но не и чистено и миено.

galapce likes this.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Мал е од аспект дека центарот за контролирано испуштање не му е развиен, но не е мал од аспект да ствара навика за седење на нокшир, барем ќе научи за што служи.
    Ние го користиме од 9 месеци, и после секое мочкање/какање има "браво". Сега е 16 месеци и ако веруваш веќе не кака во пелена, како да чека да ја ставиме. Еднаш дури се изнервира, и дошло ептен за какање, ја гледам стенка и во другиот момент почнува да плаче (зашто беше со пелена и облечена) :D

referentka and Tajnaotrovna like this.