Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Абе они се убави, ама на нас не ни одговараат. Поубаво му е кога спие бос.

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Се согласувам дека најубаво е босо да спие.
    Јас шпикозни не сум облека од новороденче, не ни купувам со ногавици.
    Вреќа за спиење и босо ноџе.

На јolene и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.412
    Допаѓања:
    19.814
    Јас имам едни од лидл купено мислам 2 пара купив ама едните преку ден ги изнаносе зимава и сеа мали му се, а другите сега ги носи и баш сакав да нарачувам, пошо глеам веќе му се оптеганти ептен. Штом така, без стапалце долу ке му земам. И он е склетџија тежок, ќебе за покривање уште мало кога беше фрлаше, без вреќата нигде не поаѓаме

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    И јас се согласувам дека е најубаво е босо, ама зависи и до детето. Две вечери пробав бос го оставив. Нозете му беа како од ладилник извадени. А не е ладно в соба. Од бебе нозете му се така ладни. И му облекувам тенки чорапчиња кога е во такви шпихозни без стопала.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.726
    Моево се од брат му носи, тренерчиња дводелни носи веќе неколку месеци, со шпикозни послабо, имам од тритекс од брат му многу убави па тие за спиење му ги облекувам некогаш. Бос спие, цел ден се слекува сам.
    Имаме и некое кошулче од брат му, лептир машни, фармерчиња, патичиња мали. Ми било мерак сум купила за роденден, за крштевка. По 1 парче фармерки за секоја сезона, иначе се во тренерки е цело време големиот, фармерчиња за на роденден и толку.
    Досега само 2 пара блузиња исти му купив на 2цата за летово да се исти :l: одвај чекам да ги облечам :$
    Имам нови тренерчиња што ми носеа со повојница не му ги имам облечено.
    Вака беше за 1 роденден.
    Screenshot_20240420_220110.jpg

На 1209, јolene, CareTee и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Кај нас е претопло во стан и ако не му се стапалцата отркиени многу се поти во главчето. Од некни кога беше потопло спиеше во пижамчиња/шпикозни и бос, непокриен. Деновиве кога малце залади му фрлам една подебелка тетра, ама стапалцата од надвор зошто осеќам дека му е топло, кога и да ги допрам му се топли. Температурата е 24-5 степени, од некни и до 26 одеше преку ден.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.649
    Кој е во клубот на регресија +скок пред годинка?
    Аууу заспивање 2 часа, па не сака кај никој, па не сака нишање, па се нервира ако не заспие за 3 секунди..
    Спие немирно, станува, се врти..
    Не сака цуцла, не сака количка, не знае што сака.
    Инаку е преинтересна и секој ден нешто ново изведува.
    Што учат сега? Барем на тоа да мислам, тоа да ме мотивира да издржам. :D
    @Ceneva јас кога сакам да извадам нервоза, мм е тука :rofl: он ми е боксерска вреќа да ми помине нервозата од бебе :D

На 1209, Ceneva и 0ли им се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.049
    Допаѓања:
    45.995
    Мојот беше во бела ленена кошула и зелени панталони, ќе ставам слика, не сакам ни јас костуми.

Мина и нашиот роденден и супер поминавме, мнгоу беше расположен и весел. Сами си украсивме и славевме во кафич на тараса, со шведска маса и мала маса за дечињата, многу убаво поминавме. Не сакав големи родендени со потресувања и баш така беше, лабаво.
    Сега се селиме кај децата, фала ви на сите совети од групава, си раснат си беснеат, веселби и нервози секој ден ама ете ни не осетив година кога мина, ќе минат и другите, да ни се живи и здрави.

На KuklickaSk, Carolin., CareTee и 16 други им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    8.510
    Нека растат, и среќен нека е роденденот ако не сум честитала! И уште малку ќе ви дојдеме и ние со Давид кај децата.... Леле нема да е веќе бебе :$:inlove: ќе ми фали сигурно овој период иако се жалам :lol:
    Чекам сличе ;)

Последна измена: 21 април 2024
    На KuklickaSk, Carolin., 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Среќен роденден на баткото:party:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Среќен роденден! Живи, здрави и палави! :inlove:

12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.412
    Допаѓања:
    19.814

Среќен родендееен, жив, здрав и најсреќен дечкото да е :party::hug:

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.726
    @1209 Среќен роденден на баткото да е жив и здрав, ве памтам сите од лани ко се пораѓавте, кога летна времево :worried:
    Мојов со тт е, вчера мрсули цел ден, сега во 2ч тт 38.5, ајде борби за парацетамолот :whew: стега уста, плука, па носе чисетвме 10 пати, се бори, турка :D мн ми е интересен спрема брат му, тој мирен беше, сируп секогаш пиел секаков, за носе чистење стоеше, мојата прва душа (и тој е настинат ми личи на ларингит) утре сабајле 2цата кај матичната.
    Па се рассони, го оставив надолу гол, па се смеј дете, а гори во главчето, еве го в раце спие, кромидот мирише ме држи будна :D цела куќа на кромид мириса, ама бар поубо диши бебе.

На Sofi.ja, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.134
    Среќен роденден на сите роденденци.

@lackygirl втора недела не можам да го оправам малово. Почна така со температура, за 2 дена спушти на плуќа, ајде инхалации, антибиотик дека имаше и густ секрет. Во саботата ни рекоа исчистена е плуќата, еве го од сабајле пак мрсули, очињата подзатворени инфицирани. Да пукнеш.

Инаку бебе 7м, лета времво.
    Многу почна да се лути ако нешто не му е по кејф, за чудо ползи војнјчки од пред 2 недели мотивиран да ги земе играчките на брат му, си праи муабет на кинески и додава некој збор ко да, њам, адеее, кои ги слуша од нас.
    Ни пола не работам со ова дете ко што работев со брат му, искача понапреден. Вистина било сами растат вториве.

Сака да јаде, има 3 оброци ама лимитирани сме ради алергии, па ништо млечно не пробал, и не јаде ни млечни каши, житарки само со вода и овошје. Јајце, риба и теле ќе почекаат за воведување исто така.

Тоа вака понеделнички да шкртнам за спомен :)
    За 1 месец се враќам на работа, ми се урла. ;(

На 1209, CareTee, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Што можам да му дадам за надразнето стомаче? Од вчера почна зачестено да кака, може 5-6 пати во текот на денот се искака и столицата беше поразлична од вообичаено. Не скроз течна, ама како повлажна и малце лигава. Не јадеше ништо специфично последниве два дена, освен домашна урда завчера за вечера и круша вчера во појадокот. Круша јаде редовно и никогаш вака не реагирал. Каква е дијареата од алергија? Како зеленкасто црна му беше на моменти, не секоја пелена. Он покажува реакција на млечни околу усте, ама си викам да не сега и вака… Од сабајле еднаш има само наполнето пелена, нормална боја е ама пак слична структура. Дали ради реакцијата околу усте треба да ги тргнам млечните производи?

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.134
    Од интолеранција на млечен протеин каката е водлеста, зеленикава, некогаш може да има и како слуз, некогаш може и како крв.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Таква е како што ја опиша, само нема крв. Прв пат се случува, а млечни производи јаде од 9м, сега има 12+. Можно ли е тек сега ваква реакција?

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.134
    Не мора да има крв, тоа најретко се јавува.
    Не знам искрено дали може покасно, на моево бебе на 2м му дијагностицираа, па јас исфрлив се млечно од моја исхрана. Најчесто алергијата е на кравји протеин, не на се млечно ама за почеток исфрлете се. За 1 недела треба да се стабилизира ако е од тоа

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Здраво. Што може да се даде на бебе во случај на алергиска реакција. Бебе е 6 месеци. Тоа ми е за секој случај да си имам.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.134
    Zirtek, aerius.

На Bannana му/ѝ се допаѓа ова.