Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.729
    Тоа кај големиот траеше многу време.... Се надевам побрзо ќе помине периодот оти тежок е.
    Како поминавте со ларингитот, со што го инхалираше синко?

Пак нема спиење, ларингит има бебево, терапија нема, само инхалација со хизиолошки и сабајле лоратадин сируп. Дење беше ок, вечерва пак лошо :worried: кога ќе се закашла :whew: пак надвор бев со ќебе завиткан. Многу се нервирам.
    Фрла и моево играчки, фаќа се, пее, кажува тата тата тата тататаа, баба, баба, дедо еднаш му излета, се само мама не :rofl: покрај неспиење и настинкава многу убав период, расти, секој ден нови работи учи и многу ни е забавно :D

На CareTee и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    8.512
    Знам познато ми е од внука ми. И кај неа многу време траеше. Леле се надевам нема многу да треа, баш е тешко. Го бањаш онака колку да се кажи дека го бањаш.
    Инаку го инхалирав со пулмикорт ( 5 дена ) по 1 мл само и физиолошки, по препорака од педијатар.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.414
    Допаѓања:
    19.819

Само моево дете абре нема од зборење излеа, ама затоа писка ко за 3 да имаме дома :rofl:
    Еднаш му се испушти само "гоол" многу сака да шутираме топка и таков весел радосен бабаму викаше гоол само што ке шутне и толку беше. Брм и бу ги користиме 65455 пати за надвор. И кога сака да го земам мммммммм ама нема мама:lol:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.134
    Хаха големиот после фазата да нејќе да се бања, влезе у фаза да се бања 3 на ден :D

На Mumoftwo30, 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    21.499
    Многу се мали. И тоа што го кажуваат не е со комуникациско значење туку е имитација на нешто што слушнале. Слогчињата како баба, мама, тата се измислени како називи на луѓе од говорот на децата. Затоа кај нас пример кратенка за татко е тато(тата), како кај американците dada од daddy. И моето не вика мама, буквата М воопшто не сум слушнала да ја употреби. :D Вика дадада, бабаба, а тата ептен ретко, мама ич. Ептен е вокален во последно време, си збори нешто на негово. Најмногу вика ајајаја, уште сомбреро му фали. 8):D

На LiquidLuna, Luminary, Giiirl23 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. deasmamas

deasmamas Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    192
    Zdravo majki, bebe od mleko se odbi samo, potocno od AD, pred okolu mesec dena, ne sakase ni da go mirisne.. Bevme na pedijatar, ok nisto strasno, bidejki jas nemam dovolno mleko da mu bide samo toa, cica samo za zaspivanje, nekogas ima nekogas ne.. po preporaka na pedijatar ja prefrliv na kravjo, razredeno so voda prvata nedela, potoa cisto.. Od petokot ni toa ne go saka, probano vo razlicni sisnja, casi, so lazicka, so cevka, so spric, nema sansa. Ponudiv pak aptamil, ke go povratese. Zatnata e od zavcera i na pregled i bese mnogu malce crveno grloto,ne dovolno za antibiotik, sega za sega e samo so solen rastvor vo nos. 9.5 meseci e, nekoj se soocil li so nesto slicno? Za jadenje si jade normalno sega za sega, so toa sto forsiram malce poveke mlecni produkti, pamet nemam 3 dena spobudalev :sweat:

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.049
    Допаѓања:
    45.998
    Јас пишував за ова пред некој месец, уште исто прави, период е ама баш долго трае. Јас го бањав заедно со мене под туш, некни иаме малце напредок успеав во корито кратко да ги искапам, ама секое бањање е хорори сеуште. Се надевам кратко ќе трае кај вашево, кај моево е веќе 3м вака.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    8.512
    И јас се надевам на тоа. Ама и од друга страна си велам леле ако биде како внука ми. Па ако не се лажам две години вриштеше. Баш долго беше. И само ме фаќа паника.

9. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.839
    Допаѓања:
    10.918
    Големиот ми вриштеше за бањање, за миење заби, за сируп, за сечење нокти, ма за све, а сега еве го по 40 мин не можам да го извадам од корито, сам бара да си мие заби, без проблем сечеме нокти, период е ќе помине, крај краева и да си плаче мора да се избања, и на брзинка да е, или со тебе заедно сеедно, тоа што плаче нека си плаче, ќе му помине ќе се смири, секако нема небањато да оди. :rofl:

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    8.512
    Нормално дека нема да оди небањато :D. Но само што му се смири ларингитот, и не треба да плаче и дере од грло како што прави. Инаку јас ќе истрпам да го слушам, колку и да ми ги распара ушите. Инаку вришти и за многу други работи, ама за ова ми е криво. Каков беше радости што се бања и оп од еднаш ова вриштење и нејкење да се бања

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.839
    Допаѓања:
    10.918
    Е така е, менуваат многу, за ларингитот си во право. Колкаво е иначе?

12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    8.512
    11 месеци полни утре :)

13. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.839
    Допаѓања:
    10.918
    Малечко е, ќе промени мајка. :hug:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.551
    Допаѓања:
    33.334
    Периоди се. Ќерка ми околу годината вода нејќеше да види, после некој месец иди извади ја од када ако можеш.
    Сега еве пак не сака косата да и ја мијам. Ко крокодил да бањам а не дете (facepalm)

На Carolin., Ceneva и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.839
    Допаѓања:
    10.918
    Леле да, за косата никако, вришти ли вришти, водата му идела во очи и уста, и се давел така. (facepalm)

На Carolin. и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.551
    Допаѓања:
    33.334
    Мене ми вика дека ја болела водата врз коса... Со дерење до степен да очекувам социјално да викнат комшиите, ќе мисли некој ја кршиме од ќотек па ја боли...

На Carolin. и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.839
    Допаѓања:
    10.918
    Исто скроз. Кога ќе стигне до тој степен, гледам што побрзо да завршам...

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    8.512
    Ко за внука ми да читам. Таа така врескаше ради косата. Долу кај моите се слушаше. Како да ја колат. И имаш снаа ми и вели па добро ете завршивме зошто уште се дереш. Па мама мокра ми е коса :rofl:(facepalm)
    За туширање не правеше проблем ама кога требаше да и ја мијат косата беше плачки уште пред да влезат во купатило.

На LiquidLuna, Carolin., lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Dimssi

Dimssi Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    За скоро ќе одиме на преглед за колковите на 6 месеци, ќе се консултирам со докторот во секој случај. Но ме интересира и ваше искуство мислење. Дали ги ставете во дубак, џампер. Што е подобро? И дали е морално?
    Ние сме и во мал простор па не знам баш за дубак

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ни дубак ни џампер, ниту едно не е добро :)
    Не ти требаат такви работи, пушти да се движи слободно низ просторот на земја. Да се превртува, да лази, да се исправа, заоди. Нека зајакнува мускулатура, а за тоа најсоодветно место е подот.

На Sun&Moon, LiquidLuna, Dimssi и 1 друга личност им се допаѓа ова.