1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    7.393
    Ако сакаш јас ќе ти кажам која вежба му ја правеа на синко, за една недела почна да лази а не сакаше да вежба воопшто

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    19.198
    А зошто тие вежби, тоа е пак форсирање. Да заостанува во развој, да има стварно потреба од тоа, ќе разберам. Ама карлицата ќе ја зајакне и сам и ќе си пролази. Може и нема, директно ќе оди. Познавам еден куп деца што без лазење проодија на 12-13 месеци. Ниту еднаш не му правев вежби на моето и си пролазе сам недела-две пред првиот роденден. Тогаш се осетил спремен и тоа е тоа.

На Carolin., lackygirl и 0ли им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    25.819
    Ви се случило бебе со 37.2, 37.3 пред избивање заб? Веќе не знам што му е на бебево. Пред 3 дена заврши со антибиотик, ниту кашла, ниту има мрсули, само вака потопол е... а заб прв знам дека ќе излезе кај и да е.

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    19.198
    Да, 37.4 качи и за брзо излезе втор долен кец.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    17.182

Јас искрено не ни очекувам да залази нема желба он за тоа, сака да стане и тоа е тоа. Сега на 9 месеци сме на ортопед пак и ке видам што ке ми кажат таму. Јас не сум лазела а на 10ипол месеци сум одела мајка ми кажува. Брат ми прво заодел па после лазел. Сеа за сеа ништо не му правам, ке чекам на ортопед да видам дали ке спомнат нешто

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    41.159
    Мојов лази веќе 3-4м, се качува на скали, спаѓа и се качува на кревет, бутка столчиња, табуретки, автомобил таков играчка голема, застанува во место и стои, има рамнотежа, се пушта и 2-3 чекори од едно место да се фати на друго ама одење уште нема намера.
    По скалите ме умре, па сигурно едно 30 пати во денот е нагоре надолу. За паткање се случува моите да го фатат така некогаш ако шутираат топка, свекоро и сверквата не оти ги боли грб, јас понекогаш признавам ако ептен нешто се запнува да оди и неам сила веќе да го отргнам од идејата.

За храна прашуваат и нашите сите што може и кажуваат кога ќе му дадат нешто,пошто детево мое не јаде скоро ништо јас сум доста лабава со исхраната и им реков дека може да пробаат да му даваат се освен многу зачинето, благо или солено и мед/млеко. Мислам не се у смисла баш се, ама она што е здраво и што треба да јаде да не ме прашуваат, со надеж дека барем нешто ќе касне детево.

Добро луѓе, а на туте кога се учат? Мајка ми ме пукна со тоа, според нив ние од 5м сме седеле и какале во туте. Мислам нема шанси тоа да е точно, уствари за брат ми да оти он е и бил толку гадлив што не сакал да кака во пелена, може порано какал, ама сигурно не биле 5м.

Денес детево се повреди 36432 пати, никако не успеав да го допазам, само што се свртам ќе најде начин нешто да се повреди, пукнав од мака оти цел ден е на плачи за нешто.

На тема различна од бебе, конечно имавме подолг и убав с*кс со мм:$:D
    Заборавив колку беше забавно и колку уствари ми фалело.
    Ќе се потрудам да станува почесто, сега кога добив менструација малце ми се стабилизира либидото.

Луѓе веќе си месеци мислам да почнам бизнис со уметнички слики и принтови и не можам да се осмелам да почнам, се мразам што сум толку ситничар и што не можам да се осмелам да направам нешто што нема да е 100 посто совршено осмислено, а кога гледам какви се бизниси измислуваат луѓево си викам добро нормална ли си така ти пропаѓа талентот.
    Ајде дадете ми малце ветер у грб, како да се опуштам и да почнам, да почнам да се рекламирам и да не се плашам од неуспех.

На Luminary, јolene, Bella_Stella и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    3.723
    Ти горе доле си имаш работа со разбрани луѓе изгледа.
    Синко уште не е ни блиску до одење ( да нема забуна, во претходните постови прашував за на братучетка ми малиот ), уствари ние сеуште одиме на физикална за седнувањето, детево уште нема седнато самостојно.

Нејсе, сто пати кажав да не го седнуваат ( и дури нагласив дека ова е препораката од доктор ), џабе, кој и да го земеше директ на газ го седнуваа.
    Сеа исто ќе си одиме Мк, им викам не е спремен за одење, кога ќе му дојде време тогаш. Е како ќе научи ако не му помогнеме. И знам дека истата приказна ќе е со седнувањето.
    Џабе јас и цел том книги да им дадам, се тера инает и не може поинаку.

На јolene и Carolin. им се допаѓа ова.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    3.723
    Тоа е разлика меѓу маж и жена, да беше маж самодовербата ќе му беше до плафон, они не се мислат многу.
    Совршенство не постои, ќе се надградуваш со тек на време како што ќе расте работата, отварај не се мисли, се е школо во животот, и да е неуспех ( а не верувам ), ќе си побогата за уште една лекција.

На kozuf, јolene, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    7.393
    Јас не наметнувам на никој ништо, сама спомна дека ќе пробаш тоа што ти препорачале вежби и само сакав да помогнам зошто минав низ тоа ;)

На јolene и Carolin. им се допаѓа ова.
  10. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    17.182

Да да, знам. Секако ке ми треба помош ако треба да се прави нешто, те памтам уште предходно дека пишуваше :D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.596
    Допаѓања:
    22.723
    За рибата не се давала додека не прозборело детето оти таа била нема, немала глас така немало да зборува и детето :rofl: :rofl: е така да си знајте, јас на 8 месеци на првото му дадов па на година и пол врзуваше реченици од 2, 3 збора, прозборува мн брзо пред година имаше зборчиња со смисла кажани.
    Иначе на 9 месеци сум одела, имам слики стварно сум одела, одвај 7,8кг сум била се плашеле да не се скршам. А мајка ми ме издржувала од 6 недели, јас во пелена не сум какала :D за да не перат каки ваљда ]:)
    @1209 за нокшир после 2 и пол години. Моето прво за какање научи од 2 год и 3, 4 месеци какаше на нокшир, потоа на 2 год и 7,8 месеци почна и за мочкање да кажува. Те охрабрувам за бизнисот, се си сешто излезе ко што велиш, какви несовршени изработки па тераат :) почнувај нема што да изгубиш.
    Мојов мал син учи клатење напред назад, на 4 стои и се ниша :rofl: иди до мене и се фаќа за нозе за да се исправа, се фаќа за кревет исто, кај ќе стигни и се тегни за да се исправа.

На јolene, 1209, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    25.819
    Ние сме седеле од мали на нокшир и не сме смееле да станеме додека не се искакаме. Тогаш се переле пелените и нормално мајките наоѓале начини да си олеснат. И да не сме седеле цел ден, некои деца какаат во исто време, па и ти да пробаш да го седнуваш во исто време, може ќе се искака вп нокшир.
    Но. И ова е најголемата забуна што се прави со бабите. Тоа не е свесно какање. Детето станува свесно за вршењето физиолошки потреби најрано по 18месеци, а најчесто меѓу 2 и 3 години. Кога детето е свесно што му се случува со телото, го препознава нагонот за одење во вц, тогаш се вадат пелени. Тоа ќе почне да вераблизира, пример да вика бљак или кака прво откако ќе се искака, па тек потоа следи фаза на свесно распознавање на нагонот за одење во вц.

Од иакуство со големиот, во група во градинка сите деца тргнаа пелени до 3 роденден. Ептен ретко до 3 ипол години. Син ми тргна пелени на 2 ипол.

На јolene, Mother of 2boys, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.596
    Допаѓања:
    22.723
    Во групата на синко имаше тек и на 4 год што тргаа пелени, најчесто беа 3.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    25.819
    Има, ама и тоа е исклучок, исто како што е исклучок тргање пелени на 15м.
    Здраво, право дете тррба да се мотивира да тргне пелени до 3г. Секогаш има и родители што одлагаат тргање пелени до покасно :)

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    19.198
    Лелее нема ни 9 месеци? Па кај се брзаш бе мајка. Не си стварај таков притисок, несвесно си го ствараш верувај, been there. Моето бебле на 9 месеци тек седна, а од лазење на 4 и одење бевме ептен далеку. И јас се нервирав тогаш не викам не ама за брзо сфатив дека треба да уживам во секој следен milestone, a не да се преиспитувам по 28584 пати. За нив денот е година, буквално преку ноќ се менуваат и напредуваат. Остави работите да си течат по свој тек. Ако има некој очигледен проблем скраја да е, тек тогаш треба да реагираш.

На Luminary, Giiirl23, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Tina Tina

Tina Tina Нов член

Се зачлени на:
    30 април 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    Здраво мајки :inlove:Нова сум на форумов бидејќи навистина ми треба совет. Бебчето ми е 7+ месеци. После започнувањето со воведување на немлечна исхрана и после вакцина (трета доза Рота и втора доза поливалентна) на вратчето и се појави како лишајче, изгледа како црвен и рапав печат. Педијатарот утврди атопична промена и ни препорача маслена купка и хидратантно млеко на Биодерма, како и маст Еуцерин Аквафор. Ситуацијата на вратчето постепено се смирува, но веќе две недели ми се нафрла по телцето, конкретно стомаче, гради, раменици и рачиња. Во истиов период на воведување немлечна исхрана, од измолзено мајчино млеко и еднаш на ден АД, полека полека како што јас снемувам млеко, бебче целосно преминува на АД. Само првиот месец се дохрануваше со Аптамил Прематур, а потоа преминавме на Бебелан. Не можам никако да утврдам што и прави реакција на телцето како осип, ситни и црвенки брумчиња. Дури и ушните школки и се воспалуваа. По консултација со педијатар преминавме на хиполаергена формула на Аптамил, неколку дена се потсмири, но денес се нафрли повторно. Мојата претпоставка беше дека е алергична на кравји протеин, но според ова веројатно не е. Ме интересира од ваше искуство, како и на кои делови од телото најчесто се манифестира алергија на храна? И кои се најчестите алергени? Ви благодарам за издвоенето време и извинете за долгиот пост:)

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    7.393
    Добро ни дојде. Ако можеш да ставиш слика од брунчињата, може некоја од нас ќе препознае што е.
    Може и врукници да се од потење. Не мора да значи дека е од храна.

На Tina Tina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    25.819
    Мајка, буквално од се може да реагира. И денес да изреагира, утре не. Моето бебе е 7 ипол месеци, со атопија од 2 месец, со алергија на кравји протеин. Еднаш изреагира на праска, еднаш на тиква, после на сок од портокал јас кога испив поголема количина (цица), некогаш не ни знам на што, ништо ново невнесено он се вцрвенува. Таа кожа може да реагира и на материјал од облека, на постелнина, на боја... кај се не го однесов, повеќето доктори и дерматолози и педијатри ми рекао да се проба пак после некое време со тоа што направила реакција, треба да се надмине состојбата како растат.
    Инаку бебето баш после вакцина има скроз чиста кожа, дека тој период не даваме ништо ново.

На Tina Tina и јolene им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    6.379
    ХА се секако со млечен протеин. Ама ако ти досега си јадела млечни додека си доела, а немало рекација друга како какање постојано, лигаво и зеленкаста, со крвава слуз, повраќање, надувано меше најверојатно не е млечен.

Еве веќе 5 месеци е нон стоп со ново. Со кортико крема сме постојано, педијатар итно не префрли кај кожен, дерматолог ја следи и пак ништо.
    Мачкај хидратантна крема за атопична кожа по 2-3 пати на ден и друго нема. Ептен да видиш на нешто дека реагира, па да исклучите.
    Кај нас не најдов на што реагира и давам се.
    Џабе мислевме дека е кравји протеин, кога на крај и дадовме да проба кравји продукти, не покажа ништо, нит на дигестивниот нит па егземата и се влоши.
    Ќе се надрасне, кога и да е.
    Твоето е веќе големо што се вели. Може да проба јогурт. Ако има нетолеранција ќе покаже и ќе знаеш со сигурност.

Од новости, мрзла моја седна конечно. 9 ипол месеци и сега по цел ден само седнува и се влече на газ. Пред да испракса некоја нова вештина е едно такво гомце кисело исфрустрирано, за после тоа да е среќна и по цел ден да се занимава и си игра.

На Tina Tina, Luminary, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    368
    Мојата еве на 10 месеци седна самостојно и сега само тоа прави. :D Ама два вечери не спиевме пред тоа. Искрено не очекував, не ми делуваше како спремна. Ама погоре што прочитав за нив денот - година и вистина. Падна еднаш, два пати ама фала Богу стабилна е сега и ги има рефлексите на рацете за да се задржи ако паѓа. Сепак ние постојано сме на штрек. :D Ама ако, едвај чекав искрено да не можам да седнам од што треба да ја пазам. Да се здрави и живи само и да си растат и развиваат сè како што треба. :sun:

На Tina Tina, Carolin., јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.