Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355
    Mojot napolni 11 meseci a go sednuvam vo noksir od 8,5 priblizno 9 meseci.Koga i da go sednam obavezno se mocka.A za kaknje ke me pogledne i ke pocne da stene go soblekuvam i go sednuvam na noksir i si kaka.Mal e za mockane ne znae da kaze,a za kakanjeto dava po nekoj znak,a ako ne go soblecam na vreme pola vo pampers pola vo noksir se kaka.heheh

На Tajnaotrovna, Mandarinka и galapce им се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Abe mila,normalno deka ke mu davam gladno.
    A ne ja varis brokulata?

3. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Ние вакцина примивме во петокот и викендов бевме со температура.После вакцината некако е многу кенкав,немирен,само во раце сака.Нит во релаксатор сака,нит да седиме,само исправени и во раце да се шетаме и рачињата испружени се сака да фати.Рацете ми паднаа,некогаш чуствувам немам осет,тежок е 8 кила е.
    Кога го ставам да лежи одма на стомак се превртува или со играчиња да го позанимавам,ќе полежи 15тина мин и толку му се здосадува.
    Мислам дека оваа возраст се најтешки.Не ни седат,не ги интересираат ни играчки,ни во дубак можат... Ахх слатки маки :D
    Сега и со нишање се успиваме,а баш убаво си беше навикнат да спие или со млеко или ќе го легнев и ќе заспиеше сам.Ама па за пофалба е. цела вечер почна да си ја преспива.Од 9,9 ипол до 7,8 сабајле.Некогаш знае пак да презаспие,некогаш не.
    Какањето ни се поправи.Порано не какавме по 2,3 дена, а сега откако почнавме со кашички секој ден кака.Барем со тоа немаме мака,му олеснува.Да не го урочам :)
    После пиење млеко после некое време ми повраќа,што никогаш не се случувало,можам на прсти да избројам колку пати до досега во овие 6 месеци има повратено.Изгледа е зошто преминавме на NAN 2.Го приметувам и повеќе ждрига.Може му е појако,па дури да се навикне треба време.Ваше искуство со преминување на ад од 1 на 2?

Последна измена: 27 октомври 2015
  4. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.145
    Допаѓања:
    33.889
    Кај мене немаше никаков проблем кога преминавме од 1 на 2, ние сме на Бебелан од сам почеток. Знаеше порано, сега многу ретко да врати од млекцето малку ама тоа се должеше најчесто на тоа што кога ќе го ставам да седи, тој за брзо време ќе се смкне надоле во лежечка положба и се превртува постојано де на меше де на грб. Како го има испраксирано вртењето ептен е брз, ми шета така по цела соба. Од лазење абер си немаме. Гледај кога ќе го испие млекцето малку подржи го во раце или да поседи неколку минути, ако е можно:) Со какањето претходно кога беше само на АД какаше еднаш дневно, а откако сме со кашички повеќе пати на ден.

На Mandarinka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    @Mandarinka ние од 1 на 2 ад поминавме многу тешко!
    Малата си го испи млекцето 3+2 и помешав (така ми кажа педијатарот постепено да внесувам затоа што може да направи проблем) и си мислев супер не го осети дека е др млеко мислев ке немам мака во врска со јадењето како до сега,но после тоа исповрати два пати едно по друго обилно , утрето фати провлив и после 4/5 дена никако не сакаше млекце ниту 1 ниту 2 и се згади ..маки мачевме 4/5 дена ,после постепено почна по малку да пие и тоа и давам уште 1 страв ми е пак да пробам со 2 !

На Mandarinka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Nie sme na aptamil.Preminavme na 2ka dobro.Eve veke desetina dena.I mene deneska mi povraka ama ne veruvam deka e od toa.Vcera i denes bara mnogu vodicka,posle pienje vodicka povraka.I cajceto go povrati.

7. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @galapce јаја варам брокулата на пареа (како и се останато), ама прво ми отстојува во солена вода зашто не се мие убаво дека е како цвет и внатре во цветот да се извади нечистотијата, колку може, нели.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Искрено се надевам дека е период додека да ја прифати 2ката, зошто додека ја најдовме правата формула маки измачивме, оваа ни е 3та по ред.

@galapce му имаш ли дадено каша кога не е многу гладно? Јас обично му давам после 1ипол до 2 саати.Ако чекам да огладни многу не ми ја сака кашата,плаче и се трга,ми бара млеко.

9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    И ние почнавме со нокшир.
    Малото кака секој ден во исто време, како темпирано е.
    Затоа решив на нокшир да ја ставам.
    За чудо се кака и одма станува, демек завршла работа и нема што да седи веќе.
    Ништи не значи ова, уште долго ќе трае процесот на одвикување, ама не е на одмет да се ствара навика.
    Ама закани, тепкање-никако....ќе се створи аврзија кон нокширчето и нема да сака да седне.

На Tajnaotrovna, tincemajmunce и galapce им се допаѓа ова.
  10. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Аиии мами сега читам за од 8ипол-9 месеци на нокшир, абре моево шанси нема да го натераш на нешто да седи, ни 10 секунди не седнува мирен, одма ќе ми стане од нокшир. Имаме сега 8 месеца ама шо знам, ептен ми е пргав за така, ај дајте некои финти за да го седнувам. Нејќам па да си го уназадам зошто не сум се потрудила со нокширот :P

11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Bebus moj na 8 i pol vekje ne znae uste ni da stanuva, a od noksir sme svetlosni godini daleku :D Se vo svoe vreme :)

На stefanija70, galapce, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Веќе сам станува? Мојава почна пред еден месец да станува и си се шета гол газ низ стан.
    Порано ја седнував, ќе и пуштам цртани, играчките околу неа, и ќе си отидам и јас раат во вц барем 15мин. Дур не се вратев немаше како да стане, си седеше и чекаше :D

На galapce и IveBrajan им се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355

И мојот е мн пргав и активен,место не го држи ни 5 секунди,ама се обезбедувам со разни играчки и глупости со кои би му го одвлекла вниманието.И досега успешно е :) Иначе лази,саме се крева,сам седнува,се држи за кревет,маса,ѕид и оди сам,сега го гледам обаа недела почма да се пушта по 2-3 чекорчиња сам,за да дофати нешто,ама нема рамнотежа.хехе
    Ке биде све во свое време,некое порано некое покасно.

На galapce, Kaetana и IveBrajan им се допаѓа ова.
  14. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    @Kitten да да, станува, лазиме од 6 месеци, сам се издига и се држи. Ако има на што да се придржи во подолга линија се држи и оди. Ако е на нокшир гарант ќе си се наведне и ќе си лази, шанси нема да го натерам да седи.:inlove:

На galapce, Kaetana, Tanjusce и 2 други им се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ednas Joy bese napisala deka ne bi masirala bebe so razreden alkohol.me interesira i vasi mislenja.Jas na sekoe banjanje masiram so razreden alkohol so voda.Go podzamotuvam dve tri minutki da se upie da ne bide mokar i posle masiram so ulje becutan.
    Dali sekoj den banjate bebe sega?
    Isto me interesiraat vasi iskustva okolu pustanje na english baby song.Dali smetate deka e preterano ako se pusteni po tri cetiri saati vo denot.Ne sekogas gi gleda,no si peat.Drugo nisto ne zagleduva osven niv.

16. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    @galapce Со разреден алкохол и го масирам мешето,но први почнаа бабите без да знам- не јас од пусти страв....но забележав дека и годи масажата на пример си кака полесно и си уживка кога се масираме па зошто да не , не сум толку против тоа!
    Од кога залади времето се бањаме преку една ден,намаливме малку дека пред некое време бевме и поднастинати!
    Е сега за песните .... една моја пријателка пред некоја ден беше на гости кај мене со двете дечиња 3г и 2г кај неа цело време беа пуштени бејби инглиш сонгс* и ги слушам малите пеат англиски и тоа баш онака бебешки англиски секој збор го изговараат точно леле смешки да ги слушаш , баш пријатно се изненадив,така да мислам дека нема и нешто многу лошо во тоа освен да си разговарате во иднина на англиски! ;)
    Инаку мојата повеке е по Baby TV си имам омилени серии и си ги гледа без да трепне, а временски зависи кога како!

17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Ne go masiram so alkohol, ne gledam potreba ili pridobivka. Go banjame sekoj den, osven ako se uspie, ili ako ne sme doma do posle 9-9.30, koga mu e krajno vreme za banjanje. Posle so mleko za telo go mackam.
    Tv pokratko mu pustam, Baby First, I se zagleduva po nekolku minuti. Znae da se zagleda samo vo yoa i vo DM, i e presmesen koga gleda turbofolk, ama toa nema sansa da ostavam da mu sviri podolgo od 2-3 minuti kolku za smeska, jas ne trpam podolgo. Ako ostavas 3-4 saati pesnicki nema belja za slusanje, no vrti go barem so grb nakaj televizorot da ne mu se fakja premnogu gledanje (sekako nema koncentracija da gleda vo kontinuitet).

На Kaetana и galapce им се допаѓа ова.
  18. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Sto,ste zapnale be so noksir na 8, 9 mes ili porano,ne ve razbiram. Malo e premnogu. Jas golemata pocnav da ja stavam mnogu mnogu mnogu podocna, nekade posle 2,5 god i odviknuvanjeto odese bukvalno preku nok. Za nekolku dena se oeviknavme od dnevna pelena, a posle mesec i pol i od nokna. Nikogas ne mi se pomocala vo,krever osven ednas bolnicka bese. Nit bebe se maltretira nig nie. I sto fajde sto drugarka mi go,stavase od,6 mes i navodno,posle,godina i nesto mu ja trgna pelenata koga sekoj vtor den menjase postelnini i deteto i bese pomocano. Pocnav i jas porano zasto sovetodavnite tela od najbliska okolina procebija deka,e vreme, vidov ne odi i prekinav. Se vo svoe vreme. Vtorovo ne mi paga na pamet da go maltretiram tolku rano, nesvesno sto pravi. Na pogolemo dete ke mu objasnis, moze da gi kontrolira potrebite i ke zavrsis rabota. Sto se vika ne osetiv kako odese oeviknuvanjeto od peleni. Negde procitav deka duri posle tretata godina e idealno da se ostavat pelenite ama koga zboram za ova me gledaat bledo. Ne ja razbiram potrebata za seenuvanje na noksir tolku rano. A uste pomalku pa za masaza so alkohol. Prvo pomisliv sigurno za temperatura, ama ako svativ ovde se zboruva za masaza posle,banjanje. Alkogolot se resorbira preku kozata na bebe i jas kako i Joy sto napisa nikogas ne bi masirala bebe so alkohol. A za english nursery rhyme ne gledam nisto,loso da se pustaat.

На marchi-cool, espana, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    Мене во градинка ми советуваа да го ставам на нокширче.

Ми беше советувано и да пие од чаша !!!..Тие таму ја учат, дома јас да продолжам.
    Детето пред отприлика 18 месеци го нема развиено тој инстинкт за какање и мочкање.
    Тоа го знам.
    Но кога веќе знам дека наутро од 07.15-07.30 кака, реков па зошто и да не пробам...

Имам кажано..не сум толку амбициозен родител па да малтретирам бебе кое незне за себе уште, ама сакам да бидам кооперативна и да соработувам со воспитачките, сепак ете ценам дека тие повеќе знаат за воспитување на децата од мене (нели школо се учи за тоа)

Шубе ми е, можеби таму ќе ја тераат да седи а таа ненавикната па и ќе ја тепнат, а тоа ич не го сакам ни да го замислам.

На Tanjusce, tincemajmunce и Dreams11 им се допаѓа ова.
  20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    За песничките да споделам и јас мое искуство, моите од најмали растат со англиски песнички, цртани, видеа и прв јазик ккј го зазбореа е англискиот. Ќерка ми на 2 и кусур години почна македонскиот да го учи, кога почна повеќе со баба и дедо да се дружи. Често непознати кога ќе се замуабетат со нас не прашуваат од каде сме, се чудат кога ќе им кажеме дека сме овдешни, често враќаат добро, македонци, ама каде живеете. Децата и дома со нас зборуваат англиски и некогаш ќерка ми прашува некој збор англиски шо го знае како бил на македонски.

На Sky-butterfly, stefanija70 и Dreams11 им се допаѓа ова.