Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Kako be ke ja tepnat, nezavisno od pricinata noksir ili sto i da e. Ova tepnat kako deminutiv nekoja budala da mi tepa dete sto ne znae da moca vo noksir na 9 mes. Vo koe skolo za vosoituvanje se uci toa? Lele mori majko, se ezam od vakvite raboti po gradinkite, steta sto ne znaat da kazat na taa vozrast...

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    Скубање, чатнуење, тепнуење...
    Се има.
    Да не се занесуваме дека нема.
    Ама ај да не зборам и да не мислам на тоа, оти доивам нервен напад.

Немоќни сме родителите понекогаш.
    Не сум во можност да си седам дома и да си го одгледувам како треба.
    Морам таму да го носам детето.

Доволно е само да чуете како плачат...како во кланица.

3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Za pesnickite se zagriziv deka doznav za dve decinja koi nemozele da pocnat so prvo oddelenie bas zaradi angliskiot.

4. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Lele i ja dobivam nerven napad na vakva pomisla. Golemata ja prativ vo gradinka na 3 i pol koga znaese se da mi kaze, i moram da priznam so mnogu odbojnost i moj negativen stav, a toa ne e ubavo. Imavme sreka se pogodija extra ucitelki, mnogu i pomognaa brzo da se vklopi i stbarno nemalo nekoj incident, ama oni sr veke golemi i se kazuvaat, se doznava medju majkite. Sega si malovo koga ke se vratam na rabota pak izgleda ke se iznadavam,pari za zeni... Golemava mi ja cuvase poznata i sigurna bev koga izleguvam od doma,se gledase i po deteto, ama veke ne e slobodna. Mi se ezi kozata od pomisla i na gradinki i na zeni

На Kaetana и referentka им се допаѓа ова.
  5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    Моево незнае да збори, сирота мала е.
    неможам да се пожалам од ,,чувачките,, многу убаво знаат лице да прават:D
    Дека јаде таму, се гледа по неа...бумбарка е
    Ама многу е жива и иако е мала наскоро ќе прооди и често меѓу редови ми се жалаат дека насекде ја има
    недај Боже да осетам или видам или чујам дека е тепната.
    Немам контрола кога се работи за детето.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @galapce
    Никогаш не масирам со алкохол. Дури ни болна кога беше. Алкохолот се апсорбира преку кожата на бебињата.

http://acibademsistinababy.mk/index.php/dete/30-dete/dete/73-alarm-deteto-ima-temperatura

За бањање се случува да нѐ фати преку еден ден, со тоа што обавезно од половина надолу ја мијам (секогаш кога е какана).

Не гледам ништо лошо во музика. Баш мислам дека помага во развој.

На makedonkamak, stefanija70 и joy1 им се допаѓа ова.
  7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    @referentka колкава е твојата бебушка?
    И мојата е многу живо,темпераметно бебе,уште од сега а ако остане ваква мама има чачкалица да се направи :(.И мојата си се навикна во градинка и јас да ви кажам сум задоволна од нашите негователки,ја гледам и она ги сака,ги задева кога си одиме и ја гушкаат и бакнуваат по рачето на секое одење,ми се фалат дека била мирна ,си јадела и спиела,а јас дури се чудам дека дома е цел ден во поход,ама па на гости кога одеме е мирна :).Инаку си гледа цртани на мини ултра,а и многу се радува кога и пуштам песни од хоплакидз,живи радости е дома,вика,го врти дупот,смешки е

На galapce, pilenka и Kaetana им се допаѓа ова.
  8. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    9 месеци е
    Жива е, знам....сака да оди...и се пушта сама да оди, гледам дека наскоро ќе правам стапалчиња
    Гледа цртани на мини ултра и ги препознава по музиката.Дури незнам дали е здраво толку да гледа телевизија.
    Ми е страв да не падне сега кога е на чекор до преодување и да се уплаши

9. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Zeni, mi padna od krevet, se udri so celceto na podot :'( Sreka ne e visok krevetot i pernicata mu go ublazila udarot... Ne place, ne povraka si jade se igra, a jas dusa nemam. Malo e uste 7 meseci za da paga vaka :'(

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  10. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Елени,ништо чудно моето за прв пат падна кога беше 4ипол месеци,и тоа од спална и знаеш колку е високо,а го најдов во ходник и тоа лазело,не да бев исплашена незнаев кај сум,но ништо не му беше многу е цврст и жив,само мрда,и потоа уште 2 пати ми падна но ништо не му е ,не се секирај,подобро ставај го да спие на под или во креветце за да завршиш некоја работа доколку не седеш до него.

11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    A Be jas vo soba bev pred nego, se svrtev za sekunda a toj se strkala. Ah ziva ke se izedam :'(

12. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Моето пред некој ден падна од високата масата, од транспортерот. :doh:
    Го ставив транспортерот на маса и ја ставив неа и не ја врзав. Тука мм се плеткаше и не знам како се случи, зошто изумив да ја врзам кога само во секудна - трас! Среќа тука столчето стоеше па се закачи за него, и го ублажи падот.
    Нозете ми се одсекоа, буквално. ММ ја зема и ја подигна, јас останав вкочанета во место и се тресев. Толку ме парализираа стравот :(

жилави се тие мали, не се даваат така лесно. Повеќе плачат од што се исплашат отколку што се повредат.
    Не дека не треба да внимаваме, ама ете, се случи.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Za desetina dena ke imame polni 7 meseci.
    Prethodno spievme tri do cetiri pati vo denot po polovina cas a
    navecer po deset do edinaaset casa.
    Vcera spiese ednas polovina cas,ednas dva casa,pa pak eden cas i vecerta zaspa kaj 23 30 do 08 i 30 sabajlevo.
    Zaspa kaj 12 i eve uste spieme.Kako spijat vasite bebuski?Dali i kaj vas oimalo promeni na ovaa vozrast ili e slucajno?
    Inace nema da spie tolku ako ne lezam do nego.

На muchacha_a, Mandarinka и Kaetana им се допаѓа ова.
  14. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Ние си се вративме од 2 на 1 со формулава. Не ја сакаше 2ката,ќе испиеше само по 80-90 и почнуваше да се тегне,да плаче...Ќе видиме сега со 1 како ќе не биде,ама гледам денеска си пие како и претходно.
    Од кога ја прими вакцината ко да ми се смени.Многу ми е плачлив,кенкав и неможам да му погодам.Гледам и непцата многу го мачат,што и да фати оди право во уста.
    Незнам дали е од вакцината,дали од непцата...

15. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @galapce pa nie tuka sme bile so bebusive ja mislev vie pogolemi ste. Inaku mojava pred nekolku dena pocna da seprevrtuva od grb na stomak konecno:)
    Spie od 19 i 30 - 20 do 6 so dve budenja. Preku den ko saat e tri pati spie od 9-10, pa od 13- 14 :30, i eve ja sega pak voka za spienje.s e nekogas i ne e bas vaka ama koga sme doma nema mrdanje.
    Majki da ve prasam uste nekolku dena beba ke pravi 7 mes( koga li pominaa:() a veke eden mesec jade po edna kasicka za dorucek. Koga da pocneme so vtor obrok a sme na doemje?

На Kaetana и galapce им се допаѓа ова.
  16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Јас на 7 воведов ручек, тогаш и месо воведов и таман ми дојде.

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас воведов втор оброк недела дена пред 8 месеци. Наизменично менував ручек / вечера. Ги задржав фиксен доручекот.

18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Dali tikvica ste kombinirale so nekoe ovosje ?

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.956
    Mamicki bebus stana nokjeska sto ne e bas voobicaeno za nego i placese zalno nekako, a sea stana vo 7ipol i od togas se iskasla 3,4 pati onaka ubavo od plukja kako so slaem :/ do vcera ic ne kaslase... Dali da go sledam vo tekot da denov ili odma da odam na lekar? Eve sega pola saat se nema iskaslano.. Moze li da e od zabcinja sto pravi sekret nosot i mu pagja na grlo pa zatoa kasla? :/

20. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Jas ednas napraviv kompir, tikvica i brokula i ne sakase da jade. I staviv malkuuu janolce i se izede.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.