1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    5.884
    Здраво

приметов кога се истега дека едната нога му е пократка од другата
    сте слушнале за ваков проблем?

и сечење на ципа на јазик ме интересира кој прави ?

и терапија со шлем за исправување на глава има во Мк?

2. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Еве ти тема за јазикот
    https://forum.femina.mk/threads/Под...-проблем-во-доењето.31615/page-4#post-7005945

Шлем за главче во мкд нема, па затоа не ни има доктори за да го следат. Ова знам зошто на другарка роднина не дојде од уса летово зошто малото и е со шлемче на главче а овде не може да одат на контроли да се следи ситуацијата

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Мајки,
    Од кога почнаа да ви се враќаат бебки од меше на грб? Секогаш кога кенка дека е уморен на меше го враќам за да научи и сфати како треба да се врати на грб ама еве уште нема никаков напредок. Може зошто форсира една страна за вртење, преку другата не саја да чуе иако вежбаме цело време со играчки и преку таа да се ротира ама ме мачи што полесното го нема совладано. Дали од што се исплаши со мм на земја кога се преврте на главче и удри доле не знам, ама сега во спиење ми се свртел на меше срце ќе ме удреше дур го кренам дали дише или забил нос во душек. :sweat: а цели денови е на стомак не сака на грб поинтересно му е вака се влече по кревети, земја само мрда и кога ќе се умори плаче да го свртиме го чекам дали ќе му текне сам, но не - забива нос во земја и така стои по 10тина секунди :x
    Да барам ли физиотерапевт? Да ми препорачате, педијатар и ортопед рекоа рано е ќе совлада ама по се што читам требало веќе да може

4. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    1.689
    Моето до 5 и пол месеци совлада вртење на сите страни, но во моја околина претежно имаше бебиња што не се вртат и после 6,7 мес. Не знам кога имате следна контрола, но јас би да почекаш.

На Fenix05 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  5. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Moeto pocna da sw vrti na 7 meseci. I go nemase dobro sovladono. Zatoa na 9eseci odev na fizioterapevt. Mn i pomogna.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    131
    Женски што ќе ми предложите за крема со СПФ 50 и нешто против комарци?

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    1.689
    Крема со фактор мустела

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    10.355
    Еуцерин фактор 50, пре задоволна и Mousticare против комарци, спрејот што штити 9 часа, и од тој сум презадоволна. Ниеден комарец ја нема каснато досега.

9. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    4.468
    @Fenix05 i mojov obratno ne se vrti, celo vreme e na stomak, taka i spie. Se svrte pred nekoj den po greska samo :D Uste nema ukapirano kako. Ke se svrtat mislam rano e. Ne se site deca isti.

На BoNaNa123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    391
    За мало бебе фризидерм 25 ка. Секако нема да го изложуваш дирекно на сонце и до 12 м 25 ка фактор треба. Барав во Грција да купам 50 ка за ќерка ми 8 м е така ми рекоа, 50 ка за над 12 м. Иако педијатарот ми рече 50 ка, сепак не можев да најдам да пишува за над 6 м.

11. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    131
    Ви благодарам на предлозите :l:
    Сега една друга дилема имам. Купив од овој овес, како да направам палачинки со банана? Дали се кисне, вари? И наместо јајце, дали може нешто друго да се стави?

Прикачени фајлови:

12. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    4.998
    Јас го блендирам, ставам банана, јајце, млеко малку, цимет.

Е за без јајце немам рецепт.

13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    5.884
    кпга почнавте да давате
    гмечена храна
    и
    парчиња ?

ми е страв од гушење
    и не знам што како се дава да јаде

14. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    279
    Мајка без грижи, моето почна баш вчера, а тука некаде се со твоето, цело време го оставам на зњмја на подлога и цело време беше на меше, но овие денови некако збесна почна да крева газе повеќе го стимулирам да фати некоја играчка(влажните марамици ни се омилени :D) и од всчера се заврте неколку пати од меше на грб. Мене па ме загрижува седењето, дали го вежбате седење? Јас чекам да седне само, кога ќе го исправам е бајаги нестабилно и не форсирам, а видов неколку 6 месечни баш убаво седеа и почна и мене да ме јаде црвот да закажам за ортопед.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Хахах исто и јас за седењето се опседнав на инста само 6 месечни што седат ми излегуваат. Но физиотерапевти и ортопеди на нет викаат до 9месеци е седнување. Поважно е сега од војничко лазење, четвороножно застанување па клацкање па поседнување. Ортопедот сега на 5.5месеци ни рече почнете на 45, следна контрола ни е во септември, рече е тогаш ќе збориме за седење. Не форсирај пасивно седење. Јас секако така и терав, сега вежбаме (по препорака и на ортопедот) зацврстување на рачиња (го држам на подлогата цело телце на мене а раце на земја лови играчки и се држи на подот) па потоа преку моја нога се посега по играчки и да застане на коленца. Ротација во круг на подлога исто. Сите овие работи претходат на седењето :) си се утешивме секоја за своја мака :inlove::hug:

На Ouranio.toxo и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.712
    Допаѓања:
    145.067
    https://vm.tiktok.com/ZMr5tbbP9/
    Млекото замени го со јогурт.
    Не е лесно ама уживај во растењето. Иако и јас истото го правам. Анализирам и гледам видеа . А всушност сите се различни.
    Бебка до 6 м само се обраќаше. Беше вешта во обраќање ама само толку. За седење појма немаше.
    За наеднаш пред 8 да почна да се крева на 4. По две недели почна да лазе, а сега на 8ми сама седнува и се исправа. Буквално за две недели од бебе стана натрапник.:whew:

На lackygirl, DaisyDream, lalinda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    590
    Мојата почна кога е на колена како да сака да седне ама не е стабилна, башка женско и не ја форсирам… а јас да си ја кажам мојата загриженост :) не го држи шишето, педијатрот вика демек веќе требала да го држи… други работи фаќа, не е дека не држи ама шишето не… ваљда нема простор за паника?!:^)

18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Абе еве и ручек да зготви :?: не знам за шишето ама штом си фаќа подава други работи нема простор за паника. Јас се напнав да реагира на името па сега на секој збор му го кажувам за да се врти (facepalm)

На duffi, DaisyDream и Ouranio.toxo им се допаѓа ова.
  19. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    590
    Исто и јас само и го повторувам, некад се врти, некад не, а ова во контекст на муабетот :D

https://www.instagram.com/reel/C8ub-4TslaT/?igsh=azJkMGQwdHY3eXF2

п.с. Како сте со спиење сега,прозорец на будност, регресија на сон во 6ти месец? Ние денес катастрофа со дремките, а и ноќеска не беше баш сјајно спиењето.

На Fenix05 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  20. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Ноќе почна на 2ч а денски станува 5.30 6 спие некогаш 24мин некогаш 1чи24мин, веќе плаче за спиење на 1ч40мин 8-| не ни знаев дека има регресија малиов има агресија од заби, нешто ако не може сам, ако му земеш нешто негово и така :rofl: демек 3ч ww уживај тоа ако секоја дремка му е 1ипол час
    Е последно пред ноќно спиење му е 3.5ч

На BoNaNa123, duffi, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.