Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.986
    И овој месец ли има регресија оmg :sweat:

Добар е, спие од 8 до 4. И во 4 (маx 5) се буди наспан и го почнуваме денот (facepalm)

И пошто рано се буди, 3 дремки малце му доаѓаат, а 4та никако не сака да ја заспие, и последен wake window има и над 4 часа. :?:
    На стомак е нон стоп. Не му текнува да се сврти обратно. Многу и во раце сака периодов, порано повеќе знаеше да се заигра доле. Дали дека и надвор послабо искачаме, и му здосадува све дома веќе...
    И од седење врска нема. Сеуште во релаксатор го хранам, хранилкава викам да не ми фаќа простор џабе, секако и таму ке треба полулегнат. Ортопедот ни кажа да не го седнуваме со сила, сам кога ке седне тогаш. Се влече со раце по подлогата некако со газот кренат се бутка, со нозете како шестар шпага прави и ротира :rofl:

На KikiKviki, Thor, Dennings и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    357
    Бебе 1година за 4дена ке прави сабајлево едното око му солзи а и носот му тече а и се лигае многу дали од забите е или настинка два има заба доле?

3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Мајки моево прво почна да лази беше 7мес па потоа да седи

На Ouranio.toxo и Fenix05 им се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    7.889
    Не знам колку месеци е, кај мене кога беше околу 10 можеби имавме таков период, да стане во 5 наутро. Додека да тргнеме во градинка во 7:15, да и се приспие повторно и во кола, во транспортер (сеуште ја собираше) да заспие. Неколку пати и со се транспортер, така заспана им ја оставав на воспитувачките. :D

5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    19.933

Може да се заби, а може и да поднастинал. Следи како ке биде.

6. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.986
    6 ipol meseci e. Ama od start stanuva vo 5 sabajle. Po greska dali vkupno pet pati ovie 6 meseci da spiel do 6ipol :D Se nadevam ke smeni dodeka trgnam na rabota. Inace ke bide zabavno 8-|:drunk:

7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    9.736
    Ќе не спремаат они нас за на работа место ние нив за градинка/баби :rofl:
    Јас со нов трик - подлогата за играње ја ставив на вратата да држи темно сабајле, ако спие до 7 утре ќе ве частам сите

На Dennings, Ouranio.toxo, Kikikikiri0405 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.986
    Hahahaha.
    Tuka ke se zalime i ke se tesime deka ne sme sami vo toj shit, bar taka polesno ke ni e. Ke pocneme da smrkame kafe :D

Edit: Edno prasanje, so sto gi igrate bebinjava na 6-7 meseci? Ovoj site igracki samo gi lapa. Najveke saka koga jas se pravam majmun i nesto izvodam :D Ama so igracki dole nejke da sedi da igra. A sedese prethodno. Sega 5-10 mins ako mu se pogodi nekoja glodalka i tolku. Place da go krenam.

Последна измена: 16 јули 2024
    На Ouranio.toxo и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    403
    Probaj poslednoto jadene navecer podocna da mu go dades I vidi dali kje spie nasabajle povekje. Taka nekolku veceri po red

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.268
    Допаѓања:
    24.751
    Си бара друштво :D мојов со брат му си играше, јас слободна 8)
    Денес 11 месеци направи, колку е пораснат последниов месец и умствено и физички.. Со брат му си игараат цело време ама и јас сум тука оти на се станува, па седнува па паѓа :whew: нема застој значи, многу е пожив спрема брат му, душата ми излезе хахах
    Мене денес прв пат менструација, ми дојде ^_^ точно 11 месеци после пораѓај, со првото беа 9 месеци сега плус 2 ме почасти :rofl:

На Мариаа., duffi, Fenix05 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Во колку заспива и на какво млеко е? Кај мене успеваше да се будам во 4, 30 и во сон му давам шише + менам памперс додека тој пие и продолжува да спие барем докај 7 30,8.

12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    9.736
    Исто, изиграваме кловнови со мм на партии. Му пуштаме по 2 играчки на 5мин за да поседи и одиме лево десно за да лази кон нас :rofl: мислам дека ќе им биде полесно кога ќе научат и вртење меше-грб. Вака го фаќа нервоза дека е заглавен и кенка да го свртам. Во принцип одбегнувам да го кренам туку почнувам пеам рипам околу него за да се залаже :wasntme:

На KikiKviki и DaisyDream им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.037
    Допаѓања:
    8.524
    Не знам колку месеци сте точно. За седење оставај го бебето на земја пред тебе да седи и не го потпирај со ништо. Чим се заклати и навалува толку прекинувај го седењето. Тоа е знак дека им се прави притисок на колковите. Секој ден ставај така и само ќе почне да си станува стабилно бебето. Јас така го ставав моето и беше ок.
    Да напоменам уште еднаш не потпирајте деца со перници да седи, така штета на колкови може да се направи.
    Инаку медицински бебето се води дека седи од кога тоа само ќе го постигне со подигање преку страна или од положба на лазење.

На Ouranio.toxo, Fenix05, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  14. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    6.845
    Глодалки сака, имам едно како перниче со приврзоци и го легнувам на меше да ги разгледува нив, онаа воденана подлога што ја рекламираат нонстоп на сите страни ја има(уште од фрижидер што не ми излегла:D), подвижни играчки имам на батерии и нив сака да ги гледа, од подлогата да ги досига со рацете тие висечките фигури.Оној кактусон што повторува зборови и движи лево десно го имаме. Тоа е. Ама и сето ова не и држи вниманир многу долго.Последниве две недели само в раце сака да е.Ни во релаксатор ни в креветче,само в раце.
    Јас да прашам дали тешко се успивате навечер? Колку будност треба да има од последен прозор на бусност до заспивање за бебе од 6 и пол месеци? Мојава станува во 6 и пол и до 10 и пол вечерта не можам да ја заспијам. Таа дава знаци на спиење ама не сака да заспие, како да се бори да не заспие, чудо е..

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.986
    Navecer najlesno se uspiva, ama koga on saka. Znaci isto navecer wake window po 4 saati nagore tera...
    Stanuva sabajle 5-5.30
    Prva dremka okolu 7, vtora 11, treta 14h. I da receme stanuva 15h nekade, i do vecer do 19-19.30 ne se predava. Probuvav i 4ta dremka za da ne se premori, ama jok, on vesel igra se smee vristi.
    P.s. Nokeska mislam 13 pati stana so placenje (ne za da cica) tuku da go krenam vo race da go gusnam i cucla da mu stavam. I edvaj prezaspivase. Samo se vrti levo desno. Izgleda regresijata. A vcera pusav top spie nokje. Marfi :D

@atz1995 cica, sega reducira nokje cica nekad i samo ednas, nekad 2-3 pati max, ne poveke.
    Ke probam ruceceto pokasno da go davam pa ke vi kazam rezultati (fingers)

На Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    658
    Мојата се врти од стомак на грб, многу е активна, сега гледам се мести сака да седне ама рано е, и така ќе се заглави некад, али не плаче. Мене дека ми е страв да не падне па седам до неа. Исто кога спие многу се врти, се прашувам дали ради тоа некогаш се буди ако се углави или такво си е детето. Педијатарот вика веќе требала да ја преспива ноќта ама тешко ни оди со тоа…

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  17. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    166
    Скоро годинка сме, а уште има теменици на главчето. Што да земам за да се исчистат скроз? Многу од нив чешајќи се сама ги откорна, а овие што останаа се залепени, мазни, нема шанси со чешел да се извадат.
    А и баш на мекото на главчето има.
    И тој дел напред пониска е косичката, за разлика од назад каде е повеќе порасната.
    Давајте предлози.

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.037
    Допаѓања:
    8.524
    Јас ова го користев, два пати и се исчисти
    https://www.zegin.com.mk/mk/frezyderm-baby-maslo-za-temenici-50-ml

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.227
    Допаѓања:
    10.148
    Јас ништо не ставам. Мачкав на почетокот масло, се нервираше и оставив. Доктор ми рече дека и не мора да се третира, ќе паднат сами кога и да е. Еве паѓаат веќе. Поголемите со се цело купче коса на нив залепени, ама не се секирам оти пак ќе и потера.

Мојата не е на млеко нетолерантна, имаше само сомнеж, во меѓувреме или го надраснала или никогаш не било. Пробај со козјо кисело млеко да видиш може ќе го толерира иако е многу мала разликата помеѓу протеините на козјо и кравјо, ама кај некои деца е поднесливо.
    Формула ја на твое место не би давала сега, попрво би ја одлучила од ноќни подои, нека спие со татко и неколку вечери. Да цица пред спиење и сабајле.
    Преку ден ако си цица.
    И мојата е сега во период да не јаде и не спие добро, ама ќе помине евентуално пак.
    Извини каснам со одговорот, ама бев во гужва, па немав време.

Детево напони годинка за викендов. Не ми се верува, девојчето ми порасна и роденден славевме. Годинава како еден дооолг ден. Јас од возбуда три дена не спиев, она шприцер ладна, поима немаше оти мајка и плачеше по цел ден од среќа.
    Наздравје :d::d::d::d::^::^::^:. Да ни се живи и здрави и ние со нив!

На LiquidLuna, Asja, 0ли и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    2.003
    Мајки, можно ли е повраќање поради вадење заби?
    Горе двете единици и двојки и се набабрени, во последнава недела 3 пати ми има бљуцнато, ама денес после јадење мислам цела каша ја поврати.