1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    877
    Па мислам дека не се пресудни запчиња за самостојно хранење ако мислиш на блв, само потребно е мајката да се едуцира која храна како се служи и како да се справува во одредени ситуации.
    Запчиња мијам од прво запче, прво со силиконски напрсток, сега со чектичките од дм.
    Некогаш ставам паста на нук некогаш само така

На Emilija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    183
    Мајки како се справувате со бебе 10м што е погрубо сака да гали, односно ме шлапа по лице. Објасно и демонстрирано како да биде нежен, со сите работи, играчки и луѓе е, освен со мене. Не знам каде грешам. Еднаш толку силно ме искуба, што почнав ем јас да плачам, ем он…

3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.401
    Допаѓања:
    25.041
    Исто....
    Големи плашливи бебиња:D

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Се газиме од смеење дека често си се губи во играта па заборава дека сме и ние дома, ќе прозбориме и ко што е легнат на грб ги шири рацете инстантно на земја и те гледа со фаца "ееееееејјјјјјј!!!!" :rofl: плашко

На KikiKviki, TammiB5 и Мариаа. им се допаѓа ова.
  5. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    330
    Majka koga stavas pasta kako plakni posle uste ili ne se plakni so voda.
    Bebe e 7 m ima zapcinja , da ne e rano da mu mijam ili nema veze mesecite

6. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Миењето треба да започне со никнење на првото запче. Не треба да се плакне, впрочем мало бебе и не знае да исплакне. Затоа ќе ставате мноооогу мала количина, за почеток како зрнце ориз, и ќе се наголемува како ќе расте низ годините. Па со еден заб и не мора паста, и самата четка ќе го "изриба".
    И многу е важно навечер да не заспива со сок/засладен чај, тоа е најкариогено, па дури и млеко, мајчино или ад небитно. Треба да си легнат со чиста уста. Нормално, мали се нашиве уште цицаат, не знам и јас до кога ќе дојам и како ќе правам на таа тема, ќе видиме :?:

На lackygirl и Emilija28 им се допаѓа ова.
  7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Никако не се справуваме :D мојот е невиден каскадер. Исто на ваша возраст почна да ги прави истите работи и го оставив да прави што сака. Со тек на време научи да си ја пази главата, да се наведнува и веќе многу ретко се удира..

8. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    @DaisyDream мислам дека негде имаше спомнато дека си стоматолог, па ако не грешам имам едно прашање:D на малиов му ѕирка забчето да почнам демек да му го четкам со тоа малото четче како за на прст или да чекам скроз да никне?

9. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Дали користи некоја мама за бебето од твистшејк чинија за хранење дали се ок?

10. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    Инаку на 29ти сме на ревакцина да не му давам каши пред и после вакцината колку време?

11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Нас педијатар ни кажа да не внесуваме нови вкусови 3 дена пред и после, ама тие воведените да си ги јаде.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.609
    Допаѓања:
    5.951
    kakov jogurt davate i koja maslenost%?

13. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Чекај да никне. Убаво што си амбициозна :D ама рано е , мислам и јас нема да почнам додека не никне убаво едно запче цело бар.

14. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    4.583
    Нас ни рече докторката една недела да нема нови вкусови само тоа што е веќе пробано да си јаде.

15. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    Барем него ред да му напраам да му стане навика да си има здрави заби понатака во животот(fingers)

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Ете така, навиката е најважна. Паста со флуор обавезно, и да голтне не е страшно, една трошка му ставаш.
    Штом никнат повеќе заби, да се дава цврста храна да грицка дете, зашто кашите и блендирана храна се покариогени.

Инаку мислам дека синко кооонечно спрема заби. Или пак регресијата во 6ти месец е ова. Крш е со спиење неколку дена, како новороденче се буди по 300 пати и плаче зајдува без здив, па го расонувам, па повторно по некое време пак се успиваме (facepalm)
    И неколку потечни столици денес, и секрет како мрсули какаше пред некој ден. Се лигави подолг период веќе. Така да се надевам ќе пробијат побрзо. Мака било ова 8-|

Да се надополнам, Осанит глобули колку време може да се даваат?
    На упатство пишува 1 недела за акутни состојби , а за хронични не пишува.

Последна измена: 24 јули 2024
    На KikiKviki и Fenix05 им се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.813

Јас осанит од 5 месеци му давав до кај 7 редовно. После а приметев дела се лигави, одма почнував. Овој пат се лигави веќе 4 недели, неделава интензивно премногу во гушата нон стоп е вода, лигавки пак почнав да му ставам

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  18. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    295
    Како успевате да готвите/пазарите/планирате за јадењето на вашите бебиња? Особено тие што сами чувате затоа што во таква ситуација сум. Сакам да му правам убави јадења и да планирам и пак завршувам со купечка понекогаш.

Некој совет за подобра организација?

19. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Мајки давајте памет совет не знам што сака бебчо. Во сред ноќ се буди и врти на меше,го оставам да видам како се мести 2 пати легнува врз рачињата на страна, 5пати со нос во душек, немам душа во мене од страв да не заспијам и не го осетам. После зима врти кругови ко да бара нешто и на крај плаче :sweat: како да му помогнам да совлада што и да му е маката 2 ноќи е ова веќе ..

20. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    Isto,seta niz celo krevetce i na kraj koga ke s e udri vo stranicata mene me bole sto slusam a ona samo ke pisne ilinintoa nema i prezaspiva.Veke neznam na momenti dali spie ili igra. No faza e ke im mine srle nadevam pobrzo,sega otkri da spie na mese i jas ja prefrlam koga ke zaspie ubavo na strana od sto mie strav,6+ e cerka mi.Koga e doma soprugot vika po mene da sum ja prefrlela mu bilo strav deka ne dise

Последна измена: 25 јули 2024