1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.609
    Допаѓања:
    5.951
    cake smachs

кој фотографира за 1 роденден?

2. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    330
    Majki dali ananas obaeuvate pred da se dade na bebe ili se dava svez.
    Vo faza sme koga uste obaruvame sve osvem banana i avokado
    Isto ve molam za info od koga pocnaa da sedat vasite bebinja zaso moebo aber nema i veke panika me faka zaso ne saka da sedi

Последна измена: 28 јули 2024
  3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Јас имам дадено свеж ананас да проба но мала количина повеќе се измачка од што јадеше.
    Јас не го седнував освен во количка, цело време беше на земја од 7 и пол почна да лази на 4, пред да наполни 8 мес почна и да се исправа, па дури после тоа за една две недели си седна самостојно и цврсто сам.

На Fenix05 и Emilija28 им се допаѓа ова.
  4. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    Мајки кога почнавте со 3 оброка и на колку време? Нас педијатрот ни кажа од 8 месеци, а други другарки гледам на веќе скоро 7 месеци им даваат по 3 оброка. Моментално сме на 2 оброка и 4 млека по 150мл(некад знае да остави) исто ме интересира дали некоја мајка пробала да тргне ноќен подој,дали било успешно? :D За некој ден ќе правиме 7 месеци, педијатарот вика треба веќе да ја спие ноќта, но она сепак се буди и пие млеко. Исто дали сте пробале тренинг за спиење, дали има ефект? Дневните дремки се кратки, ако се разбиди одма крева глава и на колена, ако ја земам во раце или во моментот лежам до неа и и дадам цуцла можеби ќе презаспие.

5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Мајки ај совет
    Сега видов во устето на бебо, под јазичето а до непцата од внатрешна страна кај 2та кеца му е црвено, жар црвено ама баш како на 2 поделени местенца. Не знам дали нешто му е воспалено (настинка,вакцина), дали се одрал од што се јаде ама не му давам тврди предмети или може ли да се жлезди од забите? :?: ме сфативте за кој дел прашувам?

@Ouranio.toxo зависи ваљда кога сте почнале, ние 6+++ уште сме со 1 оброк, од Август ни рече ужина и ручек, ваљда Септември доручек ужина и ручек или па 3 оброци тогаш ми рече ќе ти кажам рано е. Ама ние почнавме од 5ипол. За ноќно да, од 6мес веќе можеш да укинеш ама тоа треба да вежбате и денски само да заспива за ноќе да не бара утеха во цице.. барем моево така прави ќе цицне 4мин заспиванама како аларм точно се буди. И јас од што се осеќам уморна да чекам да презаспие, да поплаче да ја разбуди цела зграда му давам.

На DaisyDream и Ouranio.toxo им се допаѓа ова.
  6. Ouranio.toxo

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    Ние на 4ипол почнавме пополека…успивање само тешко :sweat: многу ретко и тоа јас да сум до неа… цело време се врти, ако не успее да заспие на крај почнува да вришти… а за млекото исто, што викаш како аларм и одма презаспива, се мислм дали да пробам ако стварно има ефект да жртвувам време и нерви :D ако има некоја мајка да сподели искуство за нас неискусните :D

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Na tema samozaspivanje nezz dali taka da go narecam beba naucena v raci spiese do 4ti mesec ama od skokot i regresijata i stavanjeto na 40min na kraj nemozev veke i pocnav poluuspana da ja stavam v krevetce negde od kaj 5 mesec ne ocekuvav nekoj bog znae kolkav rezultat deka sepak v raci se smiruvase bar jas taka mislev , sega sne skoro 7, zaspiva sama i davam tetra ili edno mece si igra se vrte i sama se uspiva sega gledam sto e mozno poveke sama da ja ostavam da ne sum i vo blizina za zaspivanje. Kako sto ne veruvav deka nekogas ke pocne sama da se uspiva sega sum mnogu happy :D:D plus i navecer spie podolgo po 4 saati sto ne bese slucaj vajda sepak ima nesto vo toa samozaspivanje
    @Fenix05 za toa sto velis crvenko i kaj mene beba ima na kecot dole levo nababreno i crveno i e jas pa ko sto citav kao demek za brzo ke izleze zabce ama nezz:?: sto vikas moze i od udreno od nesto sto piknala v usta i e

Samo da ne se podrecam za spanjevo :lol::D:D:D

На Fenix05, Ouranio.toxo и DaisyDream им се допаѓа ова.
  8. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    386
    Јас воведов 3 оброк на околу 9ипол месеци. Многу е индивидуално, за секое бебе. За ноќен подој самото бебе го прекина негде околу 11 месеци.

На Ouranio.toxo и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Jas da prasam od poiskusnite negde za mesec i pol kaj sredina na septemvri trgnuvam na rabota a beba v gradinka, kako ste regulirale vo toj period so mleko, nie sne na molzeno ama sekako ke namali posto preku edna sabota sum 12 saati na rabota, preku nedelata ko ke sum 2ra do 9ipol dodeka si dojdam ona ke bide uspana. Neznam kako bi se organizirala, ona sega mi jade 3 pati na den cvrata hrana ama primer ko deenes edvaj 1 obrok imame u gramaza ko bi sobrala iako 2 pati i davav da jade, mleko pa skoro ic nema ispieno,neznam dali i e zesko ili zabi ili sto e, a ima denovi ko vecra ko jade super. Dali da i zemam ad ili na tetrapak da se prefrlime plus moe izmolzeno? Pretpoatavuvam do togas bi imala bar edna uzinka ke bide 8ipol meseci no so ogled sto ke odi gradinka cel raspored ke bide smenet. Sekako ke prasam i pedijatar ama sakam i vasi iskustva kako ste napravile ili kako planirate da pravite. Znam deka e rano ama jas za se moram predvreme da znam so i kako:D:D

10. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    330
    Vo gradinka sekako im davaat tetrapak .
    Mene pedijatarot mi rece od 9m moze tetrapak pola mleko pola voda razredeno

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    6.913
    @Fenix05 запче ќе ви никнува,затоа е црвено. Нека глода ограчки само,да не се многу тврди да не се повреди...
    Ние имаме 2 запчиња до пола никнати :wasntme: и исто така и беше црвено.

Ние со сипаници мака мачиме. Прво брат и од градинка ги донесе, ме префати мене 1 недела бев со темп и цело тело нафрлано и сега бебево дојде на ред:worried:. Си реков може ќе ја одминат ама не. Многу ми е страв дека ептен е малечка,нема ни 7 месеци..
    Ја мачкам со течна пудра, ама нервозна е, има температура, не висока ама сепак. И не спие. Тешко оди и успивање и самите ноќи посебно неделава се за никаде. Не знам дали ќе успееме да се опраиме со ноќново спиење после сипаниците. Вчера со мм од полноќ до 4 утрото седевме со неа и игравме, не сакаше да спие.
    Инаку си јади нормално се, и воведувам и нови работи,не добив поинаква препорака.

12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Оо мило бебе...нека поминува побрзо и полесно :(:hug:
    Се надевам веќе ќе излезат страшен е, ме убива од шутирање, вришти цели денови плаче за сè

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    @Fenix05 ќе имате изгледа за брзо запче. На мојава и беше така црвено пред да и никнат.

@firequeenn нека минува со брзо и лесно.

После колку дена од настинка ги шетате надвор. Од петокот нема температура, ама денес ми беше страв да ја прошетам :(

На firequeenn и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Побрзо да проаѓа...више раат да не е човек, мора нешто да се дешава.

@Fenix05 Запче е сигурно. Мојов не можев ни гелче да го намачкам од што беа отечени и болни.

Синко од средата нели дијареа, крвна слика супер, цица, јаде (доручек само, од ручече 3 лажици и не сака никако), весел е генерално, на моменти нервозен од забиве, ноќе со плачење се буди, изгледа го болат. Запчето го осеќам на допир, грепка, ама додека избие цело изгледа ќе биде вака.
    Сеуште има течни столици, дали е некој стомачен вирус, ама па уште ли да трае, од средата почна...немам памет више. Ослабен е, ако на 6м беше 7100гр и беше слаб, сега е во минус отиден, ребра му се бројат. Ќе се поправи ли, има ли надеж :(

На firequeenn, Carolin. и Fenix05 им се допаѓа ова.
  15. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    2.022
    Мајка, кај нас ова се дешаваше пред скоро 2 недели. Само што она повраќаше еднаш дневно а немаше дијареа. Сакаше да биде обесена на цицка а што и да каснеше повраќаше. Исто беше падната на килажа.Крвна слика супер ама испадна дека е дехидрирана, и јас мислев дека е стомачен ама не проаѓаше 5-6 дена . Несакам да те плашам ама да го однесеш на детска клиника, после инфузиите се препородивме.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Јас мислам поарно ад од тетрапак и пробај порано да и дадиш за случајно да не не го прифати првото шо ќе го земиш, па да треба повеќе млека да купиш.
    И мојата има денови кога јаде повеќе и пие млеко повеќе, а има и денови како денешниот кога едвај испи 500мл млеко и касна 80гр каша.

П.С.јас пробувам неколку дена да и дадам ад и мајко мила само шо ќе го проба затвара уста и врти лево десно со главата. :x

17. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    Здраво мајки
    Дали е нормално поретко да цица 6месечно бебе?
    Пример навечер цица убаво и сабајле кога ќе стане,кај 12 јаде каша и после ретко цица или ако цицне малку ептен. Ми е страв да не ми се одбие вака навечер што ми цица убаво.
    И мн ми се меки градите и пред некој ден во 18ч он јадеше последно во 19ч излеговме на кафе му носев замрзнато млеко и во 21ч го средивме за бањање и цицаше од едната града и заспа,а другата кога ја измолзив скоро 30мл излезе а минимум 60ка излага а меки ми беа,нормално ли е? Или може дека помалку течности внесував дента?

18. annamommy98

annamommy98 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2023
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    38
    Меки гради не е знак дека ти е намалено млекото, имаш воспоставена лактација и не се базирај со молзење колку млеко имаш, со пумпа неможеш да измолзиш толку колку што бебе може да цица… а тоа што одбива да цица можеби не е гладно, можеби сте во скок во развој… и да внесувај течности колку можеш повеќе

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ouranio.toxo

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    Имам слушнато дека кога ваделе забче имале течни столици. :|

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    3.560
    Мајки, на кој начин им ги чистите ушињата на бебињата? До сега ги поминував со влажна од надворешна страна, или ако му е искочено со прст вадев. Но во последно време гледам паѓаат како ситни парчиња по кревет или каде и да лежел а вака нема ништо од надворешна страна на увото