1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    4.583
    Женски да варам/печам овошје/зеленчук од вечер и сабајле само да блендирам смеам?

2. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    386
    Да, затворен убаво во стаклен сад во фрижидер.

На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Женски како да го научам бебево да јаде нешто др освен каша? Веке сне 7 месеци од петок, пробав со пасирано не сака за жива глава, денес и сварив јаболко круша и слива парчиња и со лажичка директ и давав јаде не дека не, ама блендирано сега за вечера изеде 160гр а за појадок едвај 80гр од парчињата.

Дали да продолжам да нудам бар еден оброк парчиња или како? Ако цело време така терам едвај 180 гр на ден ми јаде.

4. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    285
    Мајки дали ставате облоги со ациди борици за тт? Има над 38 до кај 39 цело време, ни со чепче не се симнува под 38. Жалче е невидено. Педијатарот ми рече да ставам облоги со алкохол ама некако ми е страв а и плус алкохол во ниедна аптека не ми даваат. Па некаде прочитав за ациди борици облоги, и ставив и помогна малку за да додржи до друга доза парацетамол ама некако ми е страв, па да прашам за искуство.

5. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    Baby centar и андреј компани мислам беше тука кај железничка станица, спроти поштата, заштитна ограда на free on.

6. July20

July20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки,
    Малиот ми е 8 ипол месеци, веќе месец ипол - два имаме проблем.
    Прво имаше затнат нос, шлајмови, хрчење на гради. Третирано уште од почетокот со Алмацин и инхалации. Не знам дали помогнаа…
    Во последната недела ипол има многу сува кашлица, кашла (и до 10 пати на ден и ноќ) до зајдување а потоа плака исплашено. На моменти дише специфично со краток здив и му хрчат градите. Ставаме солени капки во нос и тапкаме по грб.
    Одиме на контроли кај матична, кај неа е мирен и на статоскоп не слуша ништо. Нејзина препорака, да се следи во наредните два месеци… Јас неможам така да чекам да мине тоа време без да му помогнам.
    Дали некоја има слично искуство?

7. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.076
    Мајки како "дисциплинирате" бебе после 10, 11 месеци. За работи како на пример удирање, влечење за коса, фрлање храна, како му укажувате дека тоа не е во ред и не е нешто што треба да продолжи да го прави. Другарка ме советуваше плескање по раче, ама мора да има подобар начин.

8. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    Нејќе се тегне наназад дур не прегладне нејќе цицка еве од 4 пак буден цел ден во плачки се мислам на лекар да го носам утре да не го боли нешто премирен беше сега е ова чудо

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    За вакцина ли се работи или? Дали имаш ленти за температура

10. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Никако :D може да кажам неее неее со малку построг тон и го тргам од местото на злосторот :rofl:

11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    12.594
    Што кога не разбира, џабе и укажувам. Не тепам, кога ќе ми брцне во живец и ме напушти трпение, ја оставам у креветчето со некоја играчка и бегам на неколку минути да се оладам.

Ме кубе, викам не, се смее и уште повеќе. Јаде со раце, ќе се умаца цела, ќе наплеска ѕид. Фрла храна и се што има на маса. Сега во последно не кревам горе. Што е долу, останува долу. Со нешто некогаш ќе се заигра, ќе го фрли, па го бара пак, и објаснувам демек оти не се фрла. Ама тикви. Некогаш ќе се залаже, некогаш ќе плаче.
    Сега последно оди на перална и ја врти, притиска копчиња, некој пат и ќе ја пушти. Машината за садови исто е многу интересна. Не можам да ја допазам веќе. Ко демек ај да не викам постојано не. Ама дома кога сме, на кај и да се свртам, се нешто пакости. Кога ќе отвори плакар, па се здиплено ќе расфрла, абе ми се темни.
    Ајде лепевме кошиња на маси, затвараме фиоки, средства за чистење и лекови високо се креваат, цвеќињата ги извадив во ходник од зградата и чекаме да почне да разбира, па да се објасниме. Дотогаш нерви само и надвор вадење штом збесне.

На Kikikikiri0405, lackygirl, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  12. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    285
    Не е вакцина. Немам ленти

13. roberta-rubi

roberta-rubi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2010
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    65
    Сите аптеки даваат 70% алкохол. Нас педијатарот ни препорача пола алкохол - пола вода да ставаме облоги.Но може и само облоги со вода и многу течности. За ациди борици немам искуство.

На @Ledi@ и BadKarma94 им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.394
    Допаѓања:
    9.088
    Го имавме истиот проблем, во градинка ми рекоа никако, колку и да си зборуваш премало е да разбери. Од мајки во градинка сум добила совет да тргнам за коса, штипам појако, ако каса и за возврат да ја каснам и јас на прстите. Кај моево тоа како игра го сфаќа. Моментално при болка ќе се расплачи, после исто си продолжува.

Сум пробала нежно да ја удрам по раче за Не не, не успеало. Сега веќе на година и пол најмногу успева со причина и последица.
    Фрла храна пример - ја тргам храната од пред неа, нема јадење. Не дека нема за пола час да понудам пак, не останува гладна ама тоа ми е како "казна".
    По ново се качува до кај ќе стаса. На клуб масичка, пред Тв, по столици...
    Неколку пати предупредувам, следно нели казна.
    Ако се качува кај Тв, често ни се пуштени песни Биби и Боби, Златно славејче итн, гаснам Тв, нема музика.

Генерално до овој период скоро, па и ништо не функционираше, "Не" сум употребувала по милион пати на ден.

15. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    Pola alkohol pola voda i masirajte po celo telo,isto mozes edna tetra pelena ili nekoja krpa da natopes so voda mlaka i zavitkaj golo dete so nea ke izvlece temp.-tehnikava e od pedijatriski sestri taka pravea na oddelenie stom nemate drugo nesto.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    285
    Да, знам за ова
    Фала сепак
    Ме интересираше за ациди борици конкретно

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.442
    Допаѓања:
    25.138
    Кај мене 2цата се в кујна и 2цата ваѓаат и лупаат на тенџериња :rofl: др се исто прави како што опиша.
    Дека спордби правам цело време, луѓее шо е ова неразбрано :rofl: леле пола од ова не правеше брат му, овај е бељаџија, се фрла, се ваѓа, се крши, ама мн е неразбран. Никако плескање, мавање, ништо тоа, ништо не разбираат, премали се, мора граници да има ама се премали. И на крај се е до карактерот, еве истата мајка сум скроз различни се.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.813

Некогаш го карам демек со прстот и му викам "Димитар немој таму" и тој ке ми се сврти со прстето на кај мене ке брбља по негово и се гази од смеење :rofl:

На Kikikikiri0405, lackygirl и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Mojava e 7 meseci nekogas kako pocnuva da jade i brce i pluka i vikam so prstot ne ne ne i ona se kleste(facepalm) sto pa ostanalo za pogolemi interesno im e :D baska sto soprugot me zafrkava za toa

20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Моево од 5месеци вика НЕ од што цели денови само тоа викам а се трудам да не користам само негација "карање" мал е не сфаќа ама џабе несвесно на глупост ќе кажам не. А исто кога ќе го опоменам се гази од смеење,мали се

На H.VAGA, Mumoftwo30 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.