1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    И кај мене имаше 2 одпозади на вратот каај косичката сега е 7 и пол скоро месеци, скоро и да не се познаваат подиззбледени се

На Emilija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.290
    Мојава има одпозади на вратот и на главчето црвенило од раѓање и сега коа се поти кога е жешко ептен и се вцрвенува..

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Е ај сега, бебево си се врти во спиење (полу сон) од меше на грб ама буден не? 8-| 7+ е :rofl: и зошто сака да ми ги ископа очите носот и устата кога заспива? Мисли дека е нежен ама со тоа ноктињата ќе ми извади заб некој ден, без да ме грепка не заспива. Или мене или себе си ги чеша очите ама крвнички потези :shake:

На warrior, BoNaNa123 и Nataliii им се допаѓа ова.
  4. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    Смеам на 6+ да дадам грашок,цвекло?

5. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    И кај мене така почна, во полусон па после некое време и будна. Сега се врти од на грб на меше, меше грб, глава кај нозе нозе кај глава, нозе кај татко и глава кај мене и го клоца. Мисли дека е нежна ама штипи, се научи да каса и се смее, има две запчиња ама убаво знае да ги употреби и неа и е смешно.

П.С. Уште не е заспана, сама никако да седи в соба, в раце не сака и се игра и ја легнав в креветче нека се тркала колку сака сега. :x

На Kikikikiri0405 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  6. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    330
    Moze tabelava ke ti se najde
    Grasok konkretno dadov sea na 8m

Прикачени фајлови:

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Офофо тоа гризењето.. моево беззабо е па чудно боли, ќе ну речам НЕ а тој најзлобно ќе се насмее и уште толку.
    Аа мали 3ч спакуван спие, моментално ми е закачен со нозе околу рака да не избегам ама важно спие, не дишам да не се разбуди спремен да гуга. Остави ја ќе се измори и заспие - евентуално :D

@Carolin. Јас сум со модрици цела од што решета со петите кај стигне, возбуден е буквално за сè и рипа се одбива цел - од мене!

На Nataliii, Kikikikiri0405, KikiKviki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.812

Сите вештини ги има усовршено прво во спиење па после буден, затоаа немам спиено ко што треба скоро година дена. Сечи нокти почесто, фаза е ке му помине. Јас со модринки шетав и со рани од ноктиња.

На Nataliii, DaisyDream, BoNaNa123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    314
    Јас сум целата гребаници, џабе сечам нокти со сета сила ќе ги зарие и ми се смее кога велам не боли. Исто и моето се врти во сон и некогаш ќе се расони и ајде пак во раце и успивање одново, сам никако не дака да заспие морам да го оддучам се си велам од вечер и никако.... Инаку мајки мене се уште ме загрижува седењето, последно на педијатар ми рече аа па на негова возраст веќе седат, тогаш бевме 6+++, вели има послаба мускулатура да не не праќала на невролог да сум го вежбала и уште толку ми влеа бубачки во глава. Инаку кога ќе го седнам со мала поддршка си седи, но кога ќе го пуштам паѓа и така ќе одам на друго мислење секако но баш ме интересира како е со вашите бебиња што сте 7+

На Nataliii и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Kaj mene sedi no znae naednas da padne ne uste stabilna, posebno ako nagore ili nekade se zagleda so toa sto ja sednav na polni 6 mes.mislam deka do 8mes imaat fora da se ispraksaat
    Inaku fakanje stipenje zaruvanje nokti dodeka se uspie e isto i kaj nas.

Prednekoj den zboruvavme kako mn se potat, imate li primeteno koga se potat ne mockaat mn. Pie isto mleko okolu 450-500ml izmolzeno plus voda okolu60, ama ko ja setame navecer pelenata i e posuva, preku den polni ko dosega.

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Не седи, а не ни касни со седење. Кога вежбаме со рачиња или лежи кај нас, знае да седне, се повлекува со рацете ама ако го пуштиш оди како столица за пикник на расклопување. Јас, не форсирам :) вежбајте си вие држење на исправени раце, стоење на коленца ќе си дојде и тоа

На Nataliii, DaisyDream, Kikikikiri0405 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Исто и мачево мое. 7 и 11 дена денес, абер нема. Вчера почна да се врти од стомак на грб прв пат, уште го нема и тоа совладано ко што треба.
    Лази војнички, кога се успиваме се крева на коленца ама има време. Кога ќе се осети спремен и ќе седи и ќе лази. Нас ортопед ни кажа да не го седнуваме додека сам не седне, со перници потпирање никако (по ново така викаат, за разлика од порано 6 месеци и ај седни го, за да не се оптеретуваат колковите а не се спремни).

Женски а ова да прашам. Дали вашите ги виткаат прстите на ногата навнатре? Мали така ги држи поголем дел од времето, му масирам стапалца, и ги "одвиткувам" ама пак сам ги држи така.

Последна измена: 11 август 2024
    На Kikikikiri0405, BoNaNa123, Nataliii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    И јас да се приклучам, исто и јас сум изгребана, дури крв ми потече еднаш на носот :D сама не знае да заспие, претежно у раце или некад заедно на спална, кога е во раце прета, гледа на страна, се бори, викам ајде ќе те спуштам полу задремана ама џабе кога сама не знае да заспие и после пак ќе ја земам. Навечер кога ќе се разбуди одма на колена, веќе знае и да лази, а кога спиие исто многу се врти, дали и е тесно во креветчето од што се врти па знае да закенка , и ако не престане ја зимам до мене… за седење не сме стабилни, ама кога лази подседнува сама на страна.

На Kikikikiri0405, DaisyDream, Nataliii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    На добар пат сте. По редослед си е четвороножно лазење па седење. Јас не гледам поента во пасивно седнување на бебе, како тоа само ќе седне ако не лази? :D зошто нели од позиција лазење се клацка па преку колк седнува, а вака?

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ouranio.toxo

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    Не се клацка, лази малку па “седнува да одмори” :D така на страна навалена, некогаш и на напред ама пак е навалена и до рацете се држи, не е исправена.

На Nataliii и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. Ouranio.toxo

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    660
    Прашање мене што ме мачи :D ние што имаме вакви стучњаци, како поминуваат со заспивање во градинка? :D Уште малку ќе почне во градинка и на шала и викам кој ќе те љуља во градинка? :D:D:D
    https://www.instagram.com/reel/C-ORNhTMpat/?igsh=NHA3ODJmNDB4MmJo

На DaisyDream и Nataliii им се допаѓа ова.
  17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    Си се адаптираат брзо, полесно тие него ние. Ќе и биде шок може први 2 3 дена ама ќе навикне. Овде некоја мајка читав дека во градинка си заспива само а дома пак си бара топлина од мама :):hug:

На DaisyDream, KikiKviki и Ouranio.toxo им се допаѓа ова.
  18. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    330
    Eve majka i mene mi e dilema toa sedenje.
    8 m e i uste ne sednal samostojno.
    Koga go ssednuvam nekako se bori da si legne ili paga nanapred ili stranicno.
    Hranilka , kolicka se staviv na 90°.
    Za lazenje se kreva pozadi na nodzinka skroz kako za odenje , race kreva glava ama neznae rascekorot da go napravi.

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.156
    И ние незнаеме да седиме,сака да седи ама не долго и не сам мн е лигав,а и го тинтрат стариве|(
    За 11 дена 7месеци ќе праи. Знае да "седи" заграден со перници и по некое време губи рамнотежа,знае од грб на страна и стомак ама не знае едната рака да ја извади од под стомак,знае од стомак да крева газот со нозете да лази главата доле,знае назад од стомак на грб(некад и не знае зависи колку е упорен),додека на другарка малата 9дена разлика се и седи сама и од седечка во ползечка и од ползечка во седечка позиција се врти и на коленички,подлазнува чекор два и си седнува.

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    На 8месеци е прерано да оставаш на нозе да се исправа, а не пролазил. Разговарав со 2 физиотерапевти за деца од Америка и Хрватска, до 9месеци бебе пролазува. Моторички не е спремно да прооди без да пролази, поголема потешкотија ќе има при одење,пуштање чекори, почесто паѓање и сл. Бебе кога ќе го земам во раце, зошто е височок застанува на нозе кај мене ама му ги кревам одма, доле го ставам преку моја нога да стои на колена, пружа раце, се држи на исправени раце да ги јача. Се тоа помага за да пролази, па седне, па прооди. Слабо му е трупчето затоа паѓа бебчо, вежбајте на пилатес топка. На подлога пред тебе подседни го ти позади него држи го кај ребра, нозе исправенки и рачиња нанапред да си се потпре. Вежби на топка за зацврстување труп. Го држиш кај делот ребра и лево десно како потскокнување на топката, додека горниот дел на труп му го навслуваш назад,лево десно, полека ќе го ојачува борејќи се да не падне, јача стомачни и грбни мускули. Се надевам ме сфати, ако не ќе ти најдам видео за што зборувам

Едит
    Не дека е невозможно да прооди без да лази, да не ме каменувате јахаха
    Туку велат полесно совладува чекор по чекор кога си оди "по книга" моторички напредок

Последна измена: 11 август 2024
    На H.VAGA, TammiB5, Kikikikiri0405 и 3 други им се допаѓа ова.