Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Некоја дали може да ни објасне ден како им минува кога ке почниме на работа у смисла на јадење, ке тргне на адаптација в градинка за 2 3 недели што значи млеко до 3 јок, она уште навечер става за млеко , наутро ако и дадам таму нема да јаде појадок, таму ке им даваат ужинки тоа е ок сето ама кога дојде дома давам ручек па млеко па вечера или како. Незнам колку ќе имам мое, најверојатно на ад би се префрлиле. Незнам дали воопшто и ке сака такво, дали наутро веќе да ја учам со ред каков што ом е во градинка во смисла на јадење или како.
    Едвај чекам да почне в градинка ама ме фака паники од што ништо немам испланирано како и што да правам

2. annamommy98

annamommy98 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2023
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    38
    Мајки каде можам да најдам купачи? 10 месеци е, за една недела одиме на одмор

3. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.812

Waikiki, sinsay

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Ќе си го фати редот. Дома кога сме за викенд до 15 ч. спие 2 пати, таму само еднаш ...

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Пред да одам на работа цица ( околу 6 ч.), па кога станува за градинка му дават овошна каша малку да касне ( околу 7.30 ч). Таму во 8.30 имат доручек, па кај 10 ужинка. Во 11.30 е ручекот, па спијат. Негователките се согласија да носам АД да му дават, па го пие кога станува ( оклку 14 ч.) Штом се вратам од работа кај 15.30 ч пак цица (ме чека со отворена уста :D). Обично после саат пак бара да цица :^) Кај 18 ч. вечера, и се друго е цицање. Сеуште цица во текот на ноќта 2-3 пати.

На *Amethyst*, Kikikikiri0405, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Мамиња, предлог што играчки да земам на бебко 7++? Сè ни здосади веќе.

За цицање, јас само ноќе ќе го дојам, пошто дење цел ден до 20 часот ќе сум отсутна.
    Ми е криво млеко преку 40 ќеси замрзнато, со по 120-180 мл во кеса го фрлив утринава. Тие кесите на Kikka Boo катастрофа, смрди на гума млекото. Над 5 литри млеко. Душа ме боли луѓе , болна паднав :(

Не знам дали АД да пробам, или јогурт да пие во меѓувреме ако сака? Или пак со ужинки ќе се пополни денот?

7++ ручек веќе има повеќе од месец дена, од денес вечера ќе дадам.
    А за 2 недели на полни 8 месеци планирам и ужинка. Или многу е? На 8 ипол почнувам со работа.
    Pls совет ако има некоја искуство.

На kozuf, Nataliii, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Незнам до што е ама и јас цело млеко го фрлив, користев едни турски па после на медела ама ѓабе пак мирисаше.

По колгу грама јаде твоето, мојава појадок и ручок мн малку јаде од 30до 80 гр, а вечера дека и давам овошје и житарки и слатко и е до 200гр ми јаде, мислам дека тоа и е единатвен цел оброк.знам дека треба млечно навечер а наутро овошје, ама така не е сита и мн станува навечер.
    И знам дрка не треба да споредувам ама чисто информативно:D Ме факат панико да не истане гладна в градинка.

8. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Мислам дека е мало за да биде само на оброци и ужинки цел ден,. Барем до годинка мислам дека млекото треба да му биде ужинка, ако грешам нека ме исправи некој.Пробај дали ќе ти прифати АД. Најдобро е така да ги покриваш ужинките барем кога не е во градинка. На почеток и моето не сакаше уста да отвори за АД, ама почнав по млаку во каши да му додавам, и сега го пие.

На Kikikikiri0405 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  9. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Да не го подречам за доручек, по 120-180 грама ги јаде, зависи како ќе му се допадне, комбинирам, кога овошје+житарици, кога млечно+житарка. А некогаш и мих од се :D Банана, јогурт и овес овожава.
    За ручек исто зависи што е на репертоар. Некогаш ни 100грама, а готова каша на Хипп и цела тегличка од 190гр знае да ја изеде.

@Bannana Ќе пробам АД, ако прифати топ, ако не, ќе гледам да доаѓам да го дојам измеѓу бар 2 пати, нема друго.

На Kikikikiri0405 и Bannana им се допаѓа ова.
  10. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    12.257
    Дали имаме некое другарче/другарка кое по цеел ден си кенка од ништо? :sweat: цел ден слушам ма мааа маа, лази брза ко струја, ме влече за фустан, ме кубе, гали, бара да ја гушкам, не ја интересираат мн играчки, се дига сама поткрената на нозе и се држи за масата, се држи за мене...последниве 3 дена е ваква...жими се ме премори...ослабев уште толку трчајќи по неа..а па со кенкањево не знам што и стана :worried: :worried:

На Tinna993, Nataliii, KuklickaSk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    183
    Мајки, предлог едукативни/стимулативни играчки за 11м. Силиконски коцки сака, музички клавири сака и имаме, но за stacking tower или колички не е баш заинтересиран. Исто така, предлог за подарок за роденден 3-4 илјади денари за едно годишно бебе ако имате, ќе биде супер. Фала ви

12. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    745
    Исти сме и ние, само кај нас веќе подолго време трае. По цел ден е мамааа, мамааа, не знам кој ден ќе биде кога ќе ми ги соблече тренерките од што ме влече. Со играчките ако се заигра 5 минути тоа е успех. Некогаш ме гали, некогаш кога ќе ме удри солзи ми потекуваат. Од сабајле до вечер е истото, мирен е само кога спие, а понекогаш и во спиење кенка. Се си викам фаза е ќе помине, ама некако долго трае.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    6.913
    @DaisyDream мила, не морало да го фрлиш млекото. Гревота толку многу млеко да се фрли, можело купка да правиш да се бања во млекце. Убаво било за кожата,викаат.Толку многу труд во вода, па и мене ми е криво.:worried:
    Затоа јас не замрзнав никогаш млеко. Не се разбирам во тоа, кај бев нова со доењето едвај ред фативме па уште да ја тупам главата да мислам како да го замрзнам( и одмрзнам).
    На тема играчки можеш од оние сликовницине што се со мек материјал, па да ја врти да ја разгледува. Или од оние како гумирани водоотпорни што се , да може и во вода со неа да оди. Јас таква му зедов. Можеш разни топчиња во различни бои па да се труди да ги дофати кога е на меше. Сега нели е фаза кога се трудат да почнат да лазат. :)Бар кај моево е така, ја гледам се исправа на раце и нозете ги витка кај колената, нешто пробува.:D
    Јас да прашам од кој гел за заби сте најзадоволни. На ова мое бебе од 7 меееци му никнува трет заб:o денеска го приметив третиот дека избива, греби на прст. Кажете ако знаете некој гел што стварно помага да и олеснам малце. :l:

На Nataliii, DaisyDream, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    12.257
    Колку време е такво бебе? Беснава моја дава знаци дека сака да прооди, изгледа за брзо освен колачиња забчиња ќе нарачувам и постапалки :inlove: :D не мирува детево...мислам љубоморна е ако не ја гледам и не сум до неа, само скока врз мене, си играме и на игрална, не игра со играчки, се закача со мене :sweat:

На Skyler81 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    9.860
    @DaisyDream стави му топчиња од игралната во плех за мафини и на земја, бебо ги обожава

На Bannana, KuklickaSk, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    745
    Мојов е 9 месеци, па веќе цел месец е ваков, баш како што опиша. За проодување и јас мислам дека кај и да е ќе се пушти, од 6 и пол месеци лази низ цела куќа, се исправа сам. Сега ако се држи за нешто прави чекорче, две. Заби одамна имаме, ама и тие го мачат, во моментов уште три му излегуваат. Ваљда се му е собрано, па не знае веќе што да направи. Ќе си издржиме, немаме што да правиме. Па ќе помине ова, ќе дојде некоја друга фаза и пак ќе ни биде интересно, само нека се живи и здрави :)

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Прочитај овде поопширно зошто може тоа да е така, а да не е до кесите, јас користев кеси и од Лансинох и од Авент па иста приказна, мене иако пишува дека не е расипано, не ми даваше душата да го дадам, исто како тебе фрлив дел, а со нешто што остана ќе и направам една купка на “Клеопатра” моја.
    https://bebelogija.mk/kakov-e-vkusot-i-mirisot-na-odmrznato-majchino-mleko/

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.399
    Допаѓања:
    28.361
    Мајка кога прави малото годинка? Сега брзо сте роденденци

19. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    5.146
    Ќути, душа ме боли ама бидна со млекото.
    Имам такви за во вода пластифицирани сликовници , се мислев мал е, баш ќе ги извадам.
    За заби, Генгигел со хијалурон, го препорачуваме на работа, а јас лично Фрезидерм и Генгигел земав, ама шо знам, не дека нешто чудо направи. Што и да земеш ладно од фрижидер мачкај го. И сум читала крпче меко чисто, во млекце "мацни" го и замрзни, ќе гризе ќе тегне после. Па и со вода би можело. А овој Дентинокс гел е со Лидокаин (анестетик). Би требало подобар ефект да има него овие на природна база.
    Screenshot_20240814_183734_Gallery.jpg
    Е ќе пробам, и така калапот за мафини стој, вака ќе се искористи повеќе :D:hug:

Оо е баш оксидирало изгледа моево, метален вкус имаше, измешано со гума изгорена :drunk::envy: А на почетокот океј беше. Ова последниов месец забележав. Молзено од март/април е. Супер што ми кажа, за второ дете ќе знам :D

На Nataliii, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Изгледа не дрма некоја регресија и мојава е скроз иста, јас викам уште не се научи да лазиш како треба ти се исправаш на нозе. Колку и да ја пазам главата ја чука од секаде и не плаче туку само 'аа' и пак по нејзиното :x. А да и заспивањето ни стана хорор со плачење со нишање со сите нишани.

На Cherry blossom89 и Skyler81 им се допаѓа ова.