1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Azalea Bonsai

Azalea Bonsai Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    33
    Мајки предлог подарок за прв роденден на најдобар другар :)

2. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    239
    Majki ja sum na odmor ostanav bez bebeska voda , dali mozam da dadam obicna flasirana da pie ne prevriena

3. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.218
    Може

На Emilija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.230
    Слободно, било каква само да е флаширана или од филтер.

На Emilija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    119
    добро мајки, има ли у 11м некоја регресија, детево не спие, има одлична рутина еве скоро една година легнување 7-7 спие, дремки одбива, само мрда се врти се движи и крева во кревет. не плаче меѓутоа толку сака друштво а очите крвави. не знам што да му правам и како да му помогнам да заспие

6. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    239
    Majki na maski bebinja dali im gi otvarate kurinjata posle banjanje i dali toa mora da se pravi , jas posledniov mesec dena zapostaviv i preeska slucajno sa go otvoram zaso imase pesok vlezeno gledam glavceto ne iskaca i me fati strav da ne mu napravam problem na bebo

7. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.218
    Различни мислења ќе добиеш. Мене во Систина, плус матичен педијатар ми рече не отварај не фаќај ти ништо. На 3 месеци му отворија последно, на сила,пукна се раскрвари и тогаш ми рекоа ти не чепкај. На 6м отидовме на контрола вика ох се залепила кожичката,ќе следите до 1год дали ќе се отвори или на хирургија да сецнат. Јас се распаметив, си велам ако не требало како се залепило и да го носам под нож бебево а ми рекоа не фаќај!!! И еве ден денес ми е нејасно. Другарка од хрватска и рекоа мора. А јас читав одпосле дека треба да се отвара но само малце никако до крај.

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    17.123

Мене педијатарот кај што се породив ми рече дека остава на мене како ке одлучам, негова препорака е да го отварам. После маточната ми рече јас до сега мака немав со тие што го отвараа, додека тие што не отвараат се почесто ми доаѓаат со залепени и ги праќам на хирургија. Јас го отварам, сакам на следна контрола да прашам ваљда веќе отворено му е

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.218
    Епа ете, ние сме од тие што не зезнаа :) прашав 4ца и еден барем да ми речеше отварај ќе продолжев а не матичнава "Немој да си допрела ти" и на мм толку требаше да забрани да фаќаме. Сега ќе се нервирам за тоа, за едното неспуштено.... само си додавам грижи на списокот

Едит сега дури сфаќам зошто рекла ти не фаќај

"Повлекувањето на кожичката може да се препорача кај деца кои имаат само тенко залепена мембрана, односно не постои фимоза. Неправилното и насилно повлекување може да доведе до пукање на кожичката, крвавење и создавање ранички кои се подлога за развој на инфекции."
    Кај бебко беше некако од старт доста залепено, па на контролата кога ја пукна кожичката ми кажа да не чепкам (од оваа причина)
    Е сега дали само ќе се реши или ќе мора на хирург тоа ќе видиме...

Последна измена: 20 август 2024
  10. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    239
    @Fenix05 , @Carolin.
    A do koga bi trebalo da se otvara bebe e 8 plus m
    Na pedijatar koga mu go otvarase vikase a super e ama sea jas nemozam mada i poslednite 3 meseci ne go otvarav do dole a posledniot mesec voopsto se ponemiren stanuva da nemozam pampers da smenam i bataliv ali preeska se izvadiv od pamet.

11. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    867
    Eve go skoro 7m od pocetok kako ni kazaa mu go otvaram,znam da skoknam den-dva do nedela mada ne sum prasala dali da prodolzam bas treba da odime na pedijatar nedelava pa ke vidime
    Do sega se bilo okej

12. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    394
    Мајки скоро годинка е ќерка ми. Плаче за да ја кренам и ако не реагирам одма како што лази ја удира главата од паркет силно. После има џумка и плаче многу, овој пат од болка, едвај ја смирувам. Веќе 4 пати така последните неколку дена. Вади и запчиња, да не е до тоа? Каде грешам, не можам секогаш одма да ја земам, еве пример сега менував ќеса за ѓубре во кујна, дури да измијам раце се мавна. Си играше самостојно до скоро, 10-15 минути сама, па со мене, па ќе се гушнеме и пак игра сама некое вррме. Сега веќе не можам ни до вц, само сака да ја носам, нема ни играње заедно, се качува по мене за во раце.

13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    17.123
    Околу годинка мислам најјаката сепарациска ги фаќа мојов освен "мам" ништо не знае. Ни во татко му не оди. А доколку и излегуваат запчиња уште толку си има мака сигурно и многууу работи учат овој период, ама верувај ке помине и ке се смири. Ко ново дете да имаш ке биде.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    10.355
    Што е дозволено за мачкање за модрици?

15. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    672
    Како да ја заспијам малата сама во креветчето, има 10м

16. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    179
    Знаете ли дали може таткото да извади боледување за нега на дете до 3 години

17. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    4.468
    На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.218
    Не е за бебе за мајка е
    Ги имав прекинато пренаталните витамини па дали ќе има некој ефект за мене да ги почнам сега пак после 7месеци?
    Се осеќам ептен слабо, железо сигурно е 2 3, исцрпена вртоглавици,анемична сум. Тие барем знам во нив имаат најголем склоп витамини плус за железо да си пијам или некоја идеја да ми дадете што да земам

Последна измена: 22 август 2024
  19. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.456
    Допаѓања:
    4.957
    Како природни додатоци
    - семе од коприва во мед
    - аронија
    - маџун

За екстра витамини, не знам дали доиш, па најдобро со матичен да се советуваш.

20. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.218
    Дојам да... тоа и сакав да прашам во постот ама сум ко да лебдам, функционирам со 20% само се тресам да не паднам негде со бебево или да се онесвестам а цел ден сами (facepalm)