1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    13.308
    Син ми има 6.5 месеци, 72цм и 13 кг. Јаде од 150 - 200 гр за доручек и ручек и пие 4-5 пати по 180 мл ад млеко.

Педијатарот вика дека детето си е такво (генетски и јас и маж ми сме биле бумбари), на вакцина викаат да сум го ставела на диета. А да му зголемам грамажа на каша ќе ја мафне без проблем. Да мењам педијатар или да го носам на дополнителни прегледи? Не е мрзлив, активен е игра цело време, на меше си лежи и исправа.. :?:

На Mother of 2boys и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.122
    Допаѓања:
    12.783
    Машала. Ако се развива нормално, активен е, нема што да се секираш. Првото дете (соленката од 6 кила на 6 месеца), застана на нозе на 7ипол месеца. Буцево сега мислев само ќе лежи до годината. Се исправи на 7мес и 3нед, еве го сега само чека да докачи кревет, маса, столче и застанува на нозе. Ич не му смета што е покрупен. Не дека ќе прооди, првото прооде дури после годината, ама ако има сила сам да се дигне на нозе, не може да му пречи килажата.

На Baby-bubu и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  3. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    1.594
    Пред 10на денови полнавме со вкусови..бебо е 5+ ...од сам старт нпво му е и прво ем шо плукаше и плачеше.. сега батем не плачи..ама пак плука нешто голтни нес го врти низ уста нешто плукне и така едвај 3 4 лажички...почнав и да му мешам 2 наморници чисто да не е еднп ама пак исто...патем извади запче... сега и другиот кец ќе го маче..можно е од тоа да не сака да прифати одма.. плус и шо мубтреба време да почни да јади.....

4. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    5.883
    некој совет да не имаш добиено да пробам и јас ... :/

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    915
    На 5 месеци се мали за јадење, не очекувајте дека ќе јадат. Тие и не знаат како да ја голтаат храната. Затоа се вели пробување вкусови. По лажичка две, колку да се навикне мешето на друго освен млеко. Мене педијатарот ми даде насоки прво со сокче да пробам, две недели, па потоа кашички. И успешно беше. После 6 полни месеци веќе можат да ја голтаат храната и да седат правилно во хранилка.

6. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    1.594
    Прво почнав така со лажички две... толку сега овие дена така 3 4 лажички успрваме кроз игра и песни...ама мислам дека чим запчињата почнаа сега дополнително ќе го маче тоа...

7. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    435
    Педијатарот ми рече пробај парчиња, ама не е успешно кај неа, фрла гмечи со рацете и не храни нас. Пробав тоа што јаде она и ние пред неа и тоа без успех. Веќе не знам и јас со што да пробам. :|

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    586
    Ние бевме настонати пред 3 недели, нимпрепиша сируп за искашлување, ама еве уште кашла и де има мрсули по течни, де по густи… друг совет исто беше чистење нос, инхалации, бејби оригано за носот, павле маст на градите..

9. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    173
    Јас не давам барем саат време никаква ни храна ни млеко од кога ќе ми поврати во млазови

На Mother of 2boys и Besbes24 им се допаѓа ова.
  10. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    380
    Каков распоред имате со бебиња од 7 месеци? Колку оброци и на колку време цицат јадат храна. Син ми цица сабајле станувс 7 7 и пол доручек кај 8 8 и пол, 9 9 и пол спие станува цица па пред дремка пак цица и кога ќе стане од 2ра дремка негде 2 3 ручек и после пред 3та дремка цица и кога ќе стане и пред ноќно легнување.
    Колку време треба да има измеѓу оброците, ми е страв да не му оптеретам мешето?

11. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    137
    Кога почнавте да давате грчки јогурт? Не можам да разберам со масленоста, знам дека за развој на децата треба производи со голема масленост, ама за бебиња и се разредува, не ми е баш јасно. Дали може на 7 месеци да се дава грчки јогурт со 12 % масленост?

12. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.070
    Откако ќе стане најдобро е прво да цица не го почнувај денот со каша туку со млеко. Педијатарот така не советуваше. Инаку станувал исто накај 7/7 ипол, 8/8ипол млеко, има дремка станува накај 10/11 има доручек каша, накај 1 повторно млеко, дремка и накај 16 имал ручек каша, па после тоа накај 19:30-20 повторно млеко со заспивање

На Mihaela123456 и warrior им се допаѓа ова.
  13. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    173
    Мајки, како почнавте со парчиња храна и да не е блв класичен? Што можам да давам парчиња? Во фаза на мафтање и фрлање сме па знам дека ако му дадам сам да си зема ќе направи хаос и баш ништо нема да изеде

14. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    948
    Jas na mojava i davam nekade od kaj 6ipol mes sakav da pocne da dzvaka pred da trgme vo gradinka deka pasirano ne sakase, na posetok mavase se i ne jadese nisto pocnav da i stavam na masicka pa i jas od tamu da jadam i sne do nekade upraveni ama deka mava pak na zemja toa da , ako nemam mn nervi jas i davam parcinja da dzvaka ako ne i stavam i sama zima i gricka. Jas sekogas i nudev kasa i parcinja, napocetok prvo parcinja pa posle ja doranuvav kasa , sega deka posle gradinka ili ko su vtora ja cuva svekrvata ili maz mi isklucivo e na kasa niv im e strav da i davat parcinja a so mene e na parcinja posledno i dadov lepce tostirano so puter , ili omlet ili za rucek konpirce mevce nekoe, banana kako uzinka iskreno i jas nemam mn idei najcesto se vodam po nas sto ke jademe nie izmenuvam i za nea. Palacinki ili krofni mav gi prae :D
    Ne e klasicen blw zatoa sto vo najgolem slucaj jas ja ranev so parcinja ama so tek na vreme nauci i sama da drzi i koga e raspolozena i e zanimacija plus

Nego od koga pocnavte hrana da davate kako nie sto jademe. Problem mi e sto koga ja cuva dr im e strav da ne se zadavi i samo kasa i davame , volku kupecka kasa nema nikogas jadeno:D A veke nekako neli e golema za kasa akoro 10 mes sne :?:

На DaisyDream, LeL15 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  15. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    672
    Здраво, по полека ќе ја одбивам од доењето, малата ми е една година.
    За сега ми цица само сабајле, навечер исто така и ноќе.
    Е сега проблемот ми е ноќе за да не ми цица пошто тоа знае да се буди 2-3 пати да цица.
    Неколку пати и понудив да пие чај или сок не сака, само водичка пие.

16. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    672
    Никакво млеко не прифаќа, а јаде млечни производи.

17. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    380
    Оти некогаш цица 6 6 и пол и станува 7 7 и пол. И не сака да цица секогаш па после саат и пол е гладен а пред дремка мора да цица.

18. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Некоја препорака за аспиратор за носе? 8 и пол месеци е малата, ќе почнуваме во скоро со градинка па сакам со време да се подготвам... а плус и забите почнаа да растат, па растечено носе ни е секојдневие веќе. Моментално имам на Chicco и не знам дали има нешто поефикасно.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    173
    Јас имам на Canpol и сум презадоволна од раѓање го користиме пред некое време купив нов ист таков дека маста му ја вадев на првиот, се почастив:rofl:
    Ама со секое ново запче се затнува и сега е пак затнат и можеби ќе купам Носко од анни фарм, се приклучува во правосмукалка па викаат дека бил ептен ефикасен

На Chrysanthemum и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  20. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    4.468
    Stvarno e efikasen, ama urla mnogu sinko se plasi od pravosmukalkata (facepalm)
    Baska sama nekako tesko izvodliva mi e cela taa operacija, mora nekoj da mi pomaga. Jas sakam sega obicen da zemam.

На Chrysanthemum и LeL15 им се допаѓа ова.