1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.050
    Допаѓања:
    76.713
    Користам, и кога треба да прима препишана терапија и кога му е затнат носот, а не помага само спреј и аспираторче (а не е за преглед и терапија, па само инхалација со солен раствор може да помогне).
    За второто го купивме по совет од докторката (да не го носиме во амбуланта да прима терапии) и не згрешивме, ептен помага и се исплати и за деца и за возрасни.

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    660
    Dali nekoja majka uspeala da ukine obroci vo tekot na nokta (2 pati se budi da pie 150ml i ne se smiruva ni so cucla ni so voda, place za mleko), a pritoa bebe jade 3 obroci, 3 pati mlekce vo tekot na denot... bebe skoro 11m?
    Ako da, na koj nacin?

3. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    604
    Мајки, пиевме антибиотик и сега сме подобро, не кашламе со секрет, прскаме синомарон и влечеме со аспиратор но нема мрсули, а бебе како да крчи кај носот (кога пие млеко како да не диши убаво, пие па зима воздух) инхалација не сака… дали имате некој совет?

4. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Кромид до него кога спие, корне ѕидови паѓаат ама на моето многу му помогна.

На warrior и Ouranio.toxo им се допаѓа ова.
  5. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    604
    Колку дена треба така да спиеме? :D

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Па тоа моментално влијае не знам кај моево 2 дена пројде настинката па престанавме, а на мм многу исто му помогна

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.386
    Допаѓања:
    1.134
    Мајки бебе е 6 месеци и понекогаш едното око и шета. Дали со тек на време ќе се развие мускулот и дали ќе престане да гледа на страна? Искуства?

8. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    246
    Majki dali dodeka vasite bebinja lazat trcate za se po niv.
    Na site strani gledam opasnosti te masa fioki sporeri.. znaci a go pustam da lazi nonstop yrcam po nego i samo nr vamu ne tamu mu vikam

9. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Или огради го просторот или земи си игрална за старт. Моево доле е само во игралната таму станува седнува движи лево десно држејќи се, се качува за да фати надвор ама е доволно оддалечен за да не може да повлече нешто да се повреди. Јас сум против да се држи престрого ама сега едноставно не е спремен сеуште и само паѓа на глава се сокапа по ламинатот вака мирна глава нешто да подзавршам додека е внатре. А кога го пуштам да лази по соба да позади него сум, а он мисли го бркам па брзо лази и се гази од смеење

На Mother of 2boys, Emilija28 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  10. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    1.640
    Има ли мајки тука чие бебе се храни со парчиња а не каша?

11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.050
    Допаѓања:
    76.713
    За фиоки, штекери, маса итн има штитници, ќе ставиш и мирна глава (јас реагирам со "не" само кога пружа раче накај штекерот, иако има штитници дома, за да знае дека е опасно. За други работи го пазам и пренасочувам). Бебињата кога почнуваат да лазат и да се исправуваат на ноџиња треба да се под надзор постојано, ама треба да се остават слободно да движат и да го запознаат просторот, плус така ги зајакнуваат мускулите. Во ограничен простор (креветче, игрална) само на кратки периоди, инаку треба да се остават на под. Во отворен простор слободно пуштени стануваат самостални, стабилни и учат за самоконтрола. Не е убаво постојано да е во ограничен простор и постојано да слуша "не" за секоја една работа.

На @Ledi@, Mihaela123456, merriel0 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.523
    Допаѓања:
    5.887
    Здраво 11ипол месеца
    се буди 2 до 3 пати навечер со плакање за млеко

Как0 да го одбијам ,да знае дека ноќта не е за јадење ?
    Да му давам неколку ноќи поретко млеко или ?

13. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    919
    Trcav prvite 2 dena
    Sega labavo, kaj stigne se pentari i da padne labava sum za da ne place ako izreagiram iako nekad si podplakuva ke go krenam ke go smiram i si prodolzuva so igra
    Sekako go pratam kaj odi ako nesmee tamu go vikam so igracki ili go zimam a opsto go ostavam si istrazuva si shetka za kantata e prv da ja otvori i da se isprava na nejze ama ja trgam.pozadi stol i ne ja pipa
    Kolku i da vikam "ne" samo ke me pogledne bledo ili osmeshen i ke si produzi
    I ne panicam koga.ke.padne tuku mu vikam nistoo ili bravoo i mu davam aplauz ili go krevam

На warrior, @Ledi@, BoNaNa123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Зголеми калориски внес денски пробај...може да е од навика будење

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    660
    Isti problem i kaj nas.. bez razlika kolku ke jade vo tekot na denot, navecer mora bar 2 pati da place za mleko...
    Isto baram soveti dali nekoj uspesno isfrlil nokni obroci bez mnogu drami?
    Sinko mislam deka e vo stanje cela vecer da place i da ne zaspie dodeka ne dobie mleko:(
    ne pomaga ni koga mu davam pomalku... togas uste poveke se budi

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    291
    И ное сме скоро 11 месеци, значи како аларм се буди во 2 и 6 за млеко, ако не дадам не заспива, плаче, пие по 100мл и не знам ни јас како да се одвикнеме. Не помага ни покалоричен оброк, тој си бара млекце, пробав да дадам наместо млеко вода но не пали

На n0Limits и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  17. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    6.712
    @n0Limits @SunnyGirl2 исто и ние сме скоро 11месеци и си станува навечер за млеко обавезно 3 пати. На секои 2 и пол часа. Не знам до кога вака веќе сили немам. Дури не добие млеко не е мирна. Пробав да ја заспијам без млеко спие 5 мин и пак продолжува со плачки.
    Независно дали вечерала помалку или повеќе,исто е..

На SunnyGirl2, BoNaNa123, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    491
    Станува за млеко, пие 100мл и после си игра 2 саати. И така секоја вечер.

Кажете некој tips and tricks како да ја научам да спие в креветче. Дневните дремки ги спие по 1 и 15 или 1 и 30 мин в креветче ама навечер на 1 саат се буди ако е таму легната :drunk:

На SunnyGirl2 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  19. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    660
    Isto i kaj nas... ne znam dali samo odednas ke prekinat.. i razmisluvam dali posle godinata da dadam mleko broj 3 i dali bi imalo nekoja razlika...

20. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Мене не ми е јасно каде грешиме сите. Кога ќе ми кажат родителиве ехее вие ќе се најадевте и спиевте цела ноќ не знам дали преувеличуваат или овие бебиња денес се друга сорта. 15мин вриштеше (вечеран и заспан пред точно 2ч) за да заспие на града за 3мин

Нерви трпение и здравје ми се прикрај

На WhiteCat33, firequeenn, Ouranio.toxo и 6 други им се допаѓа ова.