Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Devojki sakam da ve prasam
    Koga se setame po molovi parkovi kafici prodavnici
    Moeto dete e mn seriozno
    Ne im se smee na prodavackite

a so drugi luge koga sme na gosti ili doma ni se smeska
    Ne e neznam ti kakov smesko no komunicira sepak.

2. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

И јас се прашувам исто како вас, викам кога ќе почнат да не се будат… мислам дека не е до јадењето и педојатар ми има кажано дека веќе треба да ја преспива ноќта, ама пак се буди за млеко. Ноќеска испи 200мл и сакаше уште, јас се чудам, зашто само еднаш до сега ми има испиено повеќе од 200мл, а пиеше млеко после градинка во 15ч. па во 16:30 јадеше и во 7 млеко за спиење. Исто имам приметено дека има период се буди пример во 2, па период спие повеќе, се буди во 3/4.
    Не сте сами :l:

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Првото дете ми е скоро 6 год и уште не се смее надвор на луѓе. Второто не прекинало да се смее од кога почна да разбира малку од малку. Такво си е детето, нема потреба да се замараш.

Mihaela123456 likes this.
  4. NightSkyLover

NightSkyLover Истакнат член

Едно прашање девојки можеби имате искуство. Малата има 12 месеци. Константо го трие носето и претходно го триела како помала ама ајде еве можеби се заби можеби и се спие и поминало така. Вчера вечер толку екстремно се триеше се ја нервираше и неможе никако да се успие, исто така и утринава и навечер се буди со истото со триење. Се сомневам да не е некоја алергија на нешто. На лекар ќе ја носам а нема никакви други симптоми. Некој со слична ситуација?

5. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Мрсулчиња да не има да повлечеш со носко? Мојот така праи кога му се спие или кога има мрсули и откако ќе се протрие знае да му подѕирне некое.
    Нека кажат и другите мајки

NightSkyLover likes this.
  6. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Од 3 дремки преминавме на 2, од 2ч ww сега му е 3ч. Колку долги треба да се дремките? 6++ сме.

7. firequeenn

firequeenn Популарен член

Првата 2 часа или саат и пол , втората барем еден саат. На таа возраст подолги дремки ако веќе се намалуваат.

Bella.alleB likes this.
  8. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Моево е скоро 14 месеци и уште станува за млеко по два- три пати. Не верувам дека во скоро време нешто ќе се смени.
    Дали е јаден или не, скоро секоја вечер во исто време си бара млеко. Инаку јас уште му давам аптамил 1, затоа што имам читано а и педијатарот сам ми кажа дека пре млекото и 1от е најслично на мајчиното млеко и подобро е сварливо за разлика од 2ка и 3ка.

SunnyGirl2 likes this.
  9. NightSkyLover

NightSkyLover Истакнат член

Фала ти. Пробав и тоа, и ете завршивме со лоратадин и брисови правевме. Да се види дали е бактерија или алергено. Најверојатно алергено бидејќи и капаците на очињата и се како натечени. Ќе видиме натаму.

KikiKviki likes this.
  10. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Имам прашање околу дремките. Како главна рутина ни е заспивање во периодот од 20:15/ 20:30, во сон му даваме млеко накај 23:00/30 и така спие цела вечер. Сабајле првото будење и прво млеко варира од 6/7/7:30, поретко 8. Од тука натаму оброците му се на 3 часа. Сѐ уште немаме јасно одредени дремки, некогаш се три, некогаш 4, некогаш две (најретко). Јас навистина одам по него и само по него се ориентирам. Дали сметате дека треба да воведеме строг ред за дремки? Значи немаме никаков проблем со сон навечер. Зборуваме за 8+ бебе.

Едит: Инаку имаме три оброци. Млеко, доручек, млеко, ручек, вечера, млеко

Last edited: Nov 22, 2024
  11. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Додека спие навечер добро, во ред е и да преспива повеќе пати преку ден ако му се кратки дремките и дете има потреба за повеќе сон.
    Ако ти преспива два или три пати по два часа дремка и вечерното заспивање ќе биде подоцна и потешко.

Evangeliaa22 likes this.
  12. LeL15

LeL15 Истакнат член

Мене ми рекоа тој период веќе од 3 дремки да намалиме на 2, и самиот си се одвикна. Спие по 2 пати на ден сега по саат време, се на се 2-2,5 саати преку ден. Може ок е и да се 3 дремки се додека не се повеќе од 3 саати севкупно. Јас се водам по него, сам почна само два пати да спие и така правиме, штом спие цела ноќ немате гајле :)

Evangeliaa22 and Mother of 2boys like this.
  13. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Многу е се индивидуално и треба да си терате според вас доколку тоа ви фунционира. Чим спие навечер не гледам проблем, не се децава по книга и не си задавај строги норми туку терајте по ваше. Бебињата менуваат цело време па ќе има периоди и кога моменталната рутина ќе се смени.

Evangeliaa22 and Mother of 2boys like this.
  14. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Мајки на 10-11 месечни човечиња, како сте со спиење? Мојов е 10+++.
    Уназад недела дена, ме пукна значи, не спие, а му се спие. Плаче кенка со замижани очи и пак не заспива. Во 8 заспиваше, сега 11 не фаќа додека се предаде. И многу е нервозен и нерасположен. Знам дека менуваат, ама не се трпи сирот сам себе. Кубе коси, корне уши. Никна 8мото запче по ред, и тоа гратис го измачи, мислам секоја вечер има 37.1 од тоа. А, и ноќе се буди 367 пати.
    Со денските дремки добар е.
    Полудечу.
    @Spidy друже, откако ќе се појави работ на забот, кога престануваат со нервозиве и гризење нервозно на што стигнат? Дури ме мава со играчки од мака, се живо фрла и треска од земја. Си викам ваљда нема ваков табиет да е :?::whew:

Kikikikiri0405 likes this.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Целиот раб кога ќе избие. Со првото дете само лиги и мрсули видов од најава за заби. Сеа второво прв заб извади ден пред 7мес, еве утре ќе прави 9мес, и секој ден нешто ново го нервира. Долните единици излегоа брзо, нервозен беше ама пројде за една недела. Горните некако потешко. Пред да никнат баш се удри баш тука на забите и мислам затоа се одолговлечи малку работата. Црвено, потечено, забите над коска, ама си стои гингива над нив. И ајде пукна едвај, појави ќоше, си реков ете бидна. Не бе, уште 2 недели беше лут. Е сега веќе има 2мм на двете горни единици, само лигавењето остана. Ама ги гледам двојките потекуваат. Ајде пак од почеток... и раце од уста нема извадено, освен ако цуцла нема ставено.
    За спиењето дај парацетамол, пола доза, дури и 4тина можеш. Чисто да се смири. Не секој ден, ама ако по 3 саата не може да заспие, сигурно многу го мачи. Да земе здив, да отспие еден ден, ќе помогне.

DaisyDream and Mother of 2boys like this.
  16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Исто и мојов, цуцлата или некоја играчка постојано му е во уста. Мислам со ништо не си игра, само ги лапа играчките (facepalm) Фала Спиди. Парацетамол до сега два пати дадов по пола доза и одма заспа. Гледам поретко да е тоа, ептен ако е зорт.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

И не е убаво редовно да даваш, ама еве и ние ако се мачиме со главоболка пример пиеме аналгетик. Јас еве во 2 месеца дадов еднаш, и тоа како го погодив денот, забот изби следниот ден откако му дадов.
    Ова општо за сите да знаат, не може секоја вечер да се дава со денови и недели, ама ако зареди бебето повеќе ноќи да се буди со плачење а гледаме дека заби кај и да е ќе никнат, подобро е еднаш да се даде пола доза, да одмори малку и бебе и ние, па со нови сили да се издржи следните денови. И слаба болка да е, кога клука со денови нормално дека станува неподносливо.

Mother of 2boys and DaisyDream like this.
  18. warrior

warrior Истакнат член

Мајки каков ви е редот со дремки и храна на бебиња 8 месеци? Откако зголеми на 3 саати будност немаме никаков ред..
    Станува 7 негде кај 9 доручкува аама слабо, прва дремка кај 10 негде пола саат 40 мин нз зошто не спие повеќе , следна кај 2 негде и станува 3 3 и пол.
    Како да му ја продолжам првата дремка, пробав да го презаспијам се буни..
    Легнува кај 7 8 после 3 и пол 4 саати од 2рата дремка..
    Кога да дадам ручек и вечера и на кое растојание после цицање давате каша?

19. La-loca

La-loca Популарен член

Јас имам проблем. Бебе е 7+. Доручек има во 10 и ручек во 14ч. Си јаде убаво, ама проблемот е во тоа што секое заспивање ни е на цице. Џабе јадела каша кога после пола саат ако ја фати дремка она цица и заспива. Без цице реееетко да заспие. Не сака шише не сака цуцла. Немаме никаков ред со цицањето. Зависна е од мене цело време. Ако ја оставам на повеќе саати ќе си јаде каша ама во раце ја успиваат и ја држат за да спие оти ако ја остават на кревет одма ќе се разбуди:( Не сакам никого да малтретирам ама ќе тргнам на работа, она во градинка и не знам како ќе правиме:( Ве молам за совет како да ја одвикнам од такво заспивање.

20. LeL15

LeL15 Истакнат член

Ве молам за совет како се дозира далеронот, бебе е 9+ немам ниеднаш давано ама хронично ненаспана сум неделава цела и утре сум на работа. Прво му избија долните единици од 6 ипол до кај 7 и нешто месеци така нешто, па горните пред две недели, сега сме 9+ и гледам тројките горе особено левата е набабрено некако ама стварно не знам дали е до тоа. Нема уште забче да ѕирка, не се ни осеќа ама не знам ни како растат по ред забиве за да проверам..

Last edited: Nov 24, 2024