1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    4.601
    Ako go davas za zabi, Spidy pogore ima pisano - pola doza max, za da mu olesni. No na 9+ ne veruvam 3ki deka mu niknat, obicno prvo 4kite niknat pa 3ki.
    Dali nervozno grize se, igracki glodalki prsti cucli, dali se ligavi?
    Moze i nekoj razvoen skok da e, mislam na 9 meseci bese 6ti skok, i separaciski krizi imaat, i regresii vo spienje. Da ne mu davas dzabe sirup.

@La-loca I mojov taka zaspivase, iako i cucla ima. Sakase da cicne i pred dremka i pred nokjno spienje.
    Pa, koga trgnav na rabota na moe iznenaduvanje, super si zaspivase so baba mu (prvite dve nedeli samo zezase, imase strajk so nespienje nekoj denovi). Samo navecer seuste me barase za toa zaspivanje i cicanje. Iako eve skoro 11 meseci e, veke zaspiva bez cicanje (ama zatoa nokje 300 pati se budi da cica, a sto cica po edna goltka toa e druga rabota :?:).

На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    236
    Ја имам за скокови апликацијата и пројден ни е 6ти скок, за две недели 7ми ќе почнел. Гризе се дури и нас, се лигави константно и рацете и прстите му се во уста ко он да е стоматолог па се проверува сам себе:rofl:;(
    Видов горе пола доза дека пишале ама јас не знам ни цела ни пола колку е, последна контрола пред скоро месец ипол беше 8.5кг

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.351
    Допаѓања:
    13.308
    Парацетамол/далерон е пола од килажа за цела доза, значи за твоево 4.25. За болка, во случајов за заби треба пола од тоа. Значи 2мл доволно е.
    И тројки не му никнуваат, прво 4ки треба па пауза има, па тројките.

На Mother of 2boys, LeL15 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  4. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    4.601
    Zemi Eferalgan (i toa e paracetamol) ima samoto dozerka spored kg.
    Inace spored tabelava regular doza e 3.5 ml za taa kilaza, znaci ti bi dala pola od toa 3245252.jpg

Edit: Ne znaev deka idelo pola od kilazata, jas celo vreme po kg presmetuvam :drunk:

На LeL15 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.351
    Допаѓања:
    13.308
    И јас исто, ама на последново одење за вакцина тоа зборев со докторката, па ми рече пола од килажа. Дека имаш во упатството 10-15мг по килограм, па треба некој просек да вадиш, многу математика. Вака најпросто :)

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.523
    Допаѓања:
    5.887
    колку вода на ден шијат вашите 12 месечни дечиња?

7. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    919
    Мојот ги извади овие до 9м
    Сега е 10м Screenshot_20241124_231736_Google.jpg

Ама сега имаме друг проблем и молам за помош
    Малиов скоро месец дена нејќе да се бања у смисла,бегање,тегнење,влечење се качува по мене, па дури и плачење
    Едвај му го измивам газето чисто колку рутината да помине. Никако нејќе секакп е пробано ма не со играчки во кадичка,туш кабина па и во корпа за алишта(тоа беше едино успешно и едино асално бањање)
    И топла и нетопла просторија
    Последно бањање беше кај мајка ми кога спиевме(и сосема нормален беше и мирен) оттогаш наваму јок бањање
    И плаче на мењање пелена и секакп пазам сега да не гп расплачам нејќе да лежи па пелената стоечки го бркам низ кревет за да му сменам
    Што да правам веќе не знам некој со ваквп искуствп?

8. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    950
    Ваљда само мојава 10+++ нема уште ниту еден заб:wasntme: инаку таман фативме ред ноќе пак по старо става со кенкање пак така да деф нема врска гладот со ставањето затоа што исто јаде

9. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    2.730

Zdravo
    Do koga vi traese toa bluckanje?
    Uste malku 8 meseci sme i znae da si blucne mlekce ili hrana.
    Imame dva obroci.
    Neznam dali od timmy time, dali ako ne zdrigne i slicno.

10. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    78
    Дали им давате природни чајчиња на бебињата, како нане, камилица и слично. Бебето е 6++, почнавме со цврта храна пред еден месец. Пробав холе чај не го пие, исто и вода не сака. Понекогаш му е тешко да се искака па мислам дека чајче би му помогнало а исто и занимација меѓу јадење.

11. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    291
    И ние сме 10+++ немаме уште ниту еден заб. Непца обелени, става се во уста, лигавење но заби никаде на повидок. За станувањето и моето станува 2 пати за млеко, иако имаме три оброка, без млеко не продолжува да спие.

На Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Не, билки не смее мислам под година. Имаш чај од анасон во дм на бејбилов без шеќер пробај со тој. Или каде што вариш слива, јаболко таа водичка дај ја. П с премало е со тек на време ќе зголемува само внес на вода. И моето на почетокот ич не сакаше

На Madi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    1.640
    Бебе е 6 месеци вече цел месец е друхо бебе побеќе разбира нели..живееме со свеки ама нажалост едвај хо гледа ..ретко се качува се ди има обврски... овај месец го оставаме 2 пати со неа да одиме до маркет дете се одерува од плачење.. баш прее бевмр ѕвони вика липа од шо неќе со мене... има ли други бебина што плачат од непознати бидеќи кај нас она ств е неппзната иако живееме сп неа...
    Он мене ме знај и кога гп држи она се гледа во мене и се тажи уштр да знсе да кажи земи ме... вчера 2 сати бев во град на кафе мм го чуваше не му плачел...нз шо да кажам дали дека ме нема па плаче... кога е горе и го држи не. Плачел така ама ја сум тука... кога и го остаам еве прее се изнаплка ко ме виде се гушна ср пикна и му дојде душата на место

Последна измена: 25 ноември 2024
  14. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Нормално е, станува свесно за непознати лица т.е свесно дека е посебно човече дека не сте едно и дека се двоите одалечувате. И моето почна од 6м така да реагира од сите, дури и од родителите што ги гледаше барем 1 2 неделно. Сосема нормален развој на бебето.

Постепено учи го со баби тетки други луѓе зошто допрва ќе станува свесно за околината и ќе му е уште потешко.

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    474
    Дали некој ставал мало бебе на нокшир? Јас го приметувам кога се стиска и кака, па се мислам тогаш да му извадам памперс и да го ставам на нокшир.

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jasna0305

jasna0305 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    И кај нас е исто. Сами сме тука бабите и дедовците живеат во друг град, мајка ми ја гледа почесто и со неа е супер ама кога одиме таму разгледува и плаче, треба време да се навикне.

17. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    1.640
    Кога сум ја тука не е проб и да го држи некој ... ама евр 2 3 пати го оставаме на неа и заминам некаде и се плачи од неа ...

18. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.803
    Допаѓања:
    1.582
    Kolkavo e? I mene site mi vikaat da probam deka zabelezuvam ama i sinko kaka recisi sekoj den sabajle koga ke stani.

19. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    5.569
    Другарка ми од седум месеци го става, еве го десет е сега и имаат успешна приказна. Ако се излезени само кака во пелена, по дома се во нокшир кака. Се мислам и јас да почнам и мојава е седум месеци и седи стабилно.

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    474
    6 meseci i 2 nedeli ama si mislam bas zosto da kaka vo pampers koga go primetuvam deka kje kaka. Sekako i da si kaka vo pampers ne e problem ama vaka pocist kje si e

На merriel0, marrisa, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.