Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    434
    I jas mislam toa. Sam se zaigruva celo vreme,se vrti se pika pod komoda ke vidi nesto da zeme. Pa ke zeme dr igracka ... Mama,baba kazuva od 8 mes nekade,am itn ama taka kazuva ne e da si razgovarame. Se gledame vo oci se smee, ke me skube za kosa se smee,si naoga igra od toa. Sabajle ko stane se smee ko ke ne vidi... I ja mislam deka e ok, ama ko me potprasat ili mi kazat toj e golem veke treba ova ona na misla me stavat nz

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    1.636
    Мајка се е во ред, сите бебиња на таа возраст го прават тоа и тоа е развојот кој треба да го достигнат! :l:
    Не се оптеретувај со тоа што ти зборат другите, гледај го твоето бебче ти најдобро знаеш за него и никој друг!

На Missmaza му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    1.608
    So cao i jas maka macam nikako da nauci, a za svetlo takvi raboti majka mi go nauci. Bravo nonstop mu pravev jas a i so negovite race pravev. Mislam sekoe dete e razlicno, prege vidov edna prijatelka video imase na fb nejzinoto since stoi samiot na zidot potpren a 10 dena e pred mojot. Ne go sporeduvam nejziniot sigurno ne znae da pokaze na satot:D:D

4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    5.399
    До 10 месеци единствен гест што се очекува е да пружа раце да го земеш. За разбирање треба да знае само не. Делови од тело до 18м треба да знае да покаже, исто и покажување со прсте до 18. Браво и чао не се ни посебно битни во следење на развој. После годинка се очекува да ти крева играчки да ти покаже и кога ќе испружиш раце да ти даде играчка што ја држи во рака. Ако овие работи не ги прави до 15 месец тогаш можеби (а и не мора да значи) дека доцни. За сега прави што се очекува за возраста.
    Плус, ако е во моментот фокусиран на моторички вештини како што кажуваш дека е, другиве работи нема да го интересираат. За стимулација е доволно да си играш со него, да му раскажуваш што правите, да му покажуваш со прсте ова е тоа ова е тоа. Да му даваш играчки, да читате сликовници, да му покажуваш сликички итн.

На DaisyDream, LeL15, warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  5. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    399
    Ќе се умешам у темата.. 9 месеци за некој ден, попргаво бебе немам видено, од ко почна да лази и да се исправа не можам 1 мин да седнам..Не знам колку пати има паднато веќе..Преѓи седеше и седи стабилно зедов чаршав да му праваѓ пикабу и како шо седеше падна и плачеше па се смири. Се качува и на маса, стол или мебел ама го учам и оставам сам да се спушти ама се дешава да падне...Како да знам дали се повредил многу? Обично плаче малце го земаме се смирува и продолжува..
    Инаку шо е толку пргав многу немирно спие од ко е роден. Толку е љубопитен шо и да му се спие или јаде аки нешто се случува нема шанси...
    Сега почна да се шета по кревет странично.
    Се чудам дали да му земам од тие перничињата за глава или не?
    Најново отвара сам врата, застанува и сам полеја се чука со главата...
    Плеска со раце,се исправува врз сите дома..
    Прашањето ми е дали освен со дубак можам некако да му помогнам да прооди? Знам он сам треба јасно ми е. Ама како да му помогнам многу сака да оди веќе а не е стабилен по значи не му е време.

6. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    1.608
    Dobro dojde vo klubot majka, ko mojot sin da go opisa, bukvalno kaj ke najde mesto za stanuvanje kacuvanje odma. Znaci se da vidi so pravam so gotvam se isprava so zemam da vidi toj mora. Nekni soprugot zede da naraca online dubak ama nejkam da popustam. Za paganje bez zdiv sum 10 pati dnevno ama go sledam dali ke povrati dali e pospan soprugot se zapna da odime da mu snimime glavata od tolku paganje. Samo gospod neka gi cuva.

На sani99 и warrior им се допаѓа ова.
  7. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    1.608
    Zosto sporo mi pie od siseto??? So 3 protoci e.

8. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    399
    Дечки треба бебе да оставам некој саат на чување а заборавив пумпа..Он цицашњ сега кај 10 уште спие, ко ќе стане да му дадам да цица па мајка ми да му даде каша или подобро каша ко ќе стане а пред да излезам да му дадам да цица ако сака?
    Треба 2 да одам, он ако стане за скоро кај 2 и пол 3 ќе спие..
    Како е попаметно?
    Едит сега стана..
    9 месеци е

9. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    3.646
    Мајки што може да е ова белото?

Прикачени фајлови:

• IMG_1061.jpeg
      IMG_1061.jpeg
      Големина на фајлот:
      299,5 KB
      Прегледи:
      30
  10. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    399
    Да не е афта?

11. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    3.646
    Мислам не е, не дава знаци дека го боли.

12. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    474
    Каков чај да му давам на моето бебе?

Многу сака да пие и му давав од бекутан со анасон, но сега му почнаа забчиња и не сакам да му влијае лошо зошто викаат има шеќер. Баш на мојата сестра стоматолог и рече за детето што имаше лоши црни забчиња дека влијаел и тој чај.

13. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.459
    Допаѓања:
    8.755
    Има на бејбилов анасон чај

На merriel0 и Sunrise!!! им се допаѓа ова.
  14. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    1.931
    Нема зошто да му помагаш, можеш само да му одмогнеш. Остави го слободно да се движи кај сака како сака. Моето застана на нозе на 7 и пол месеци, мислев готово ќе прооди, но прооди пред да наполни годинка на 11 и пол месеци. Цело време лазеше се исправаше многу беше активен. Ни еднаш не е воден за раце да оди или пак за една рака едноставно не сакаше воопшто ние да го водиме туку сам да се движи како сака. Кога прооде тоа беше одеднаш како мислиш одел цел живот, без клатење, без занесување. Лазењето го прави телото многу цврсто и треба да лази најмногу што може.

На Srna93sk, Sunrise!!!, Mihaela123456 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    835
    Допаѓања:
    969
    Majki koga e najdobro da pocne bebe vo gradinka?
    Dali e vistina deka posle godinkata tesko se naviknuvaat?
    Do kolku h rabotat drzavnite gradinki?

16. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    1.636
    Мајка има едни перничиња за заштита на главчето. Може тоа да ви помогне во ситуацијава.

Вака нешто:
    https://muppetkids.com/products/пер...EsclpSXO3_3G4fzb5yLC3Bzu98Z9vNbWXsqJFFTG5FMDa

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.337
    Допаѓања:
    8.265
    После годинка можда не ама после 2 ипол, 3 години сите што сега почнаа со ќерка ми, она е 3 год е вриштење многу.
    Јас што имам зборено со негователки во градинка сите викаат дека бебе најбрзо се адаптира. Е сега јас искрено да имав опција некој да ми ги чува немаше од бебиња да ги праќам, на 2 год ќе ги пратев.
    Инаку градинките работат од 6 до 18ч.

На plava.90, Bellaa1234 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  18. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    295
    Бебе пд понеделникот со температура до 38.5, бевме на педијатар вирус ни препишаа парацетамол само, докторката виде во устата црвенило од температурата кажа малку е немам што да дадам. После тоа црвенилото се прошири и кутрото не сака воопшто да јаде. Само што ќе ја види чинијата или шишето почнува да плаче до зајдување аму се јаде. Успевам некако да му подметнам млеко додека спие. Веќе трети ден сме така, едвај чекам да го однесам во понеделник барем да му дадат нешто за смирување се измачивме. Дајте некаков совет како да му помогнам ;( дадов малку бруфен го смири но не сакам цело време да му давам

19. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.876
    Допаѓања:
    4.612
    Krvna slika napravivte li? Ne e loso i stomatolog da go vidi.

20. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    835
    Допаѓања:
    969
    Mene site mi velat prakaj tamu dodeka ne napolnilo godina, a moeto uste cica, ama bas cesto vo denot.
    Plus rabotata mi e celodnevna vo drug grad plus patuvanje morav da dadam otkaz. Sakam da pocekam barem do godinkata pa zdravje 15m mi e nekako idealno.