1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Исто давам и јас. Некогаш јаде погусто, печена тиква сака, банана така му штрбнувам ама ако е кашата со парчиња или палентата погуста одма нагони за повраќање. Лапа голта демек му покажувам какп се џвака тој се смее се глупира ја плука така храната.
    Месо 50тина грама зеленчук веќе не мерам реално јаде толку 200 300 гр. Плус денски почна АД 2 пати 90-120мл ко ужина ноќе давам веќе ад. И од што не можам 5+ пати да станува премногу крвнички гриза викам вака поарно врзува по 4 5 ч сон па планирам за 1месрц и тоа да му го скратам ноќе. Доста е мора да спие. За успивање немаме мака денски количка со баба му ноќе си се гушнува на мене и куфер е. Ама не сака да спие сам ако не ме држи за рака лице да ме допре со ноџе нема шанси да преспие..
    И така горе доле тие ни се маките.

Ближи мрп, како ви е план?

2. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    474
    Сакам на бебуш од 7м да му купам некоја играчка сега за нова година ама ми треба предлог од ваша страна со кои интерактивни едукативни играчки се играат вашите дечиња?
    И исто дали користеле проодувалки, од која возраст и каква би препорачале? Се мислам ако не тоа да му земам.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    983
    Допаѓања:
    3.495
    Нашите бебиња се тука некаде, па ако можеш пиши ми порака сакам да те прашам нешто:).

4. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    491
    Каши давам и јас уште само леб јаде парчиња, ама парчиња како за кокошки, друго не ми стиска оти еднаш и залетна банана па животот ми се скрати оти директ голта. Не јади ништо, по 2-3 залчиња или едвај 100гр ама претежно ни толку. Млеко пие само адаптирано и тоа по 4-5 пати по 120мл некогаш и 150мл. Пробав да и скратам да не и давам и да ви кажам полошо е, вриска плаче тепа. Денско спиење е супер, навечер катастрофа со нишкање и будење да си игра. И така цел ред е пропаднат во вода веќе 3 месеци. Не знам дали се заби или нешто друго е во прашање. Има 4 единици и 1 двојка од страна на заби, гледам другите 2ки се отечени па дури и 4ките се отечени, пика се во уста. Најважно отвора уста за миење заби:D

@Fenix05 имам термин за мрп за еден месец. Како ќе биде ќе видиме. Тука почнаа дури и на 11 месеци да ја ставаат по нов вакцинален план. Тебе како ти е планот?

П.С.риба дали воведовте и ако да како :D

На Fenix05 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  5. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Нас на 13месеци ни е закажана не сум на чисто со себе што сакам ...
    Риба дадов на 10месеци варена убаво прифати, кркало е бебо фала богу.

6. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    4.601
    Парчиња како за кокошки, ме насмеа :D ама истo и синко така ги јаде, не гледа кога јадеме и секогаш сака да јаде да проба.
    Иначе МРП сакам малку да ја одложам, пошто крева некој субфебрилни тт неколку месеци веќе, не секој ден, и до 37.3 мах. Не знам дали на имунолог да одам, или да седам мирна, немам памет. Тажен е многу кога му се покачува, иако технички не се води како вистинска температура, него го истоштува, друго дете е тогаш.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    2.730
    proveri urina ako ne se zabi

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    910
    Мајки, на два ума сме да земеме бустер хранилка. Дали некоја од вас користела и како сте задоволни. До кога ја користевте?

9. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    291
    @Fenix05 @Nataliii
    Значи не сме единствени сеуште на каши. Иако педијатар вели дека веќе е време да давам парчиња, бидејќи потешка ќе му била транзицијата подоцна не можам, не сум спремна а ни тој. Ако има парченца веднаш прави нагони за повраќање, и одбива да јаде еднаш ми се закашла така лошо што се тресев цел ден. И ние сме сега целосно на ад, навечер константно 2 пати пие зависи некогаш 90мл, некогаш 120, а некогаш и само 60мл. Што се однесува до мрп овде кај што сме регуларно ја ставаат на 9 месеци, но со педијатарот се договорив ние да ја ставиме на година, така да следниот месец ја ставаме. Прашав за крвни слики и испитувања пред вакцината не прават, но јас за мирна глава сакам да си направам.

На plava.90, DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    474
    Majki na jaziceto na bebe 7 meseci se pojavi bela naslaga kako da go cistam i sto e toa?

11. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    766
    Доиш? Можно е да е кандида и да треба третман со нистатин... Консултирај педијатар.

12. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    604
    Мајки давате ли некој сируп за имунитет? Моментално сме 11++. Пред неколку недели беше ептен болна, жално за гледање, сега една недела одеше во градинка и нос почна да и тече и да кива :(

13. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    619
    Здрсво мајки. На 4 и пол месеци почнав да и давам да пробива вкусови по препорака од педијатар. Испробавме јаболко кррушка банана морков. Ама на секоја лажичка правеше фаци на давење. Исто по препорака ја одморив две недели не и давам. Кога јадеме не гледа и лиги и течат. Сега сакам да почнам пак ама изглеа не де днаоѓам јас недобра мајка. Ај кажете ми точно како шо, со оглед дека пробавме тие работи почетните, како да продолжам сега? 5 и пол сме. Кажете ми план. У колку саат дс давам, шо да давам како да мешам. Кога се воведува оброк и се тоа. На цицање ми е.

14. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.386
    Допаѓања:
    1.134
    Кога ке се разбуди може да цица, после некое време кога ќе закенка, полу гладна понуди и храна. Земи си меко лажиче, јас имав потврдо на почеток и нејќеше да јаде. Пробај комбинација варено морковче и компирче, јаболко и круша, морков и тиквичка, авокадо и банана. Ако нејќе во моментот пробај покасно кога е разположена. Ќе почне да си јаде не се секирај

15. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    424
    Majki so igri igrateso bebe od skoro 11 meseci. Peam tapsin tapsin ne me ni gleda ne pak da pravi. Ni bravo ni cao. Se zaigruva cesto samo, topcinja stava vo kutija so dupki gi vadi i pak..skoka vo jumper, vo dubak isto. Lazi ko vojnik... Nz da go zamaram so poveke stimulacii ili, se plasam da ne ne mu e nesto so ne pravi. Za topcinjata mu pokazav i od prva svati i pravi toa igrame, ova drugovo nisto. Dajte idei predlozi za igri za stimulacija nz. Nekoi vikaat ostavi dete samo da razviva motorika i mozoce, drugi ke igras tiso deteto ke pokazuvas... Nzmozokot meleno meso mi stana

На BoNaNa123 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  16. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Топчиња во кутија и надвор да вади. Кош да даваат со мм во камионче, има едни како тањирчиња влегуваат едно во друго и се редат како кула само ги става по големина ама кула не успева му паѓаат ги бутка. Хм јас го замарам како кутре
    Фрли
    Дај
    Браво
    Пау (за да пукне)
    И здраво да прави. Со повторување полека си учат.
    Има обесени играчки па се тегне за нив ги влече и тие почнуваат свират. Фрла работи да тропнат сега им е таа фаза..
    Моево е 11++

Онаа песната ако си среќен тропни со рачињата ја пееме па тропка малце со закаснување :D

Јас па друга грижа имам кога си седи или е нервозен возбуден врти со дланките фати пушти и стапалата кругови, премногу ме вознемирува тој момент иако не гледам никакви други знаци кај него сепак не сум раат и нема да сум мислам додека не прооди прозбори

На Kikikikiri0405 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  17. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    424
    Lele analiziram i jas. Topki stava vo plasticno pa gi istura korpata so igracki ja istura i bara so mu e interesno. Imam edna drvena Montessori igracka dupka za topce so fioka. Mu pokazav topceto go stava vo dupceto i ja otvara fiokata da go zeme, go zema i pak isto. Vo jumper skoka ise tegni po viseckite igracki, pravi pau ( da pukne) abe ni bravo ni cao, go fatam za race se tegni. Ic nesaka za race da go fakam. Nz, so e pametno veke. Da go zamaram ili sam od sebe

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    291
    Мајка и ние 11 месеци не шлапка со рачињата и не покажува чао. Кога почнувам да пеам тапшин тапшин ми ги зема рацете и тој шлапка со моите, ваљда оти јас му покажував така со неговите :D и јас се мислев дали е во ред но кога прашав педијатар рече остави детето само да си се развива, вака изгледа супер. Така да престанав да размислувам дали е во ред или не, но секако низ игра му покажувам. Со играчки си заигрува сам, фрламе топчиња, вади играчки, никако да стави јас само што ќе ставам во кутија веднаш ги вади, не знам ни тоа дали е океј :^) ама си велам остави го детето (facepalm)

На Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    424
    Isto, pedijatar vika super e po mirno e zatoa. Pocnat da me prasuvaat dali pravi ova pravi ona, uci go mora da znae. Videte ako nesto ne e vo red da ispitate. Covek glavata mi e haos. A vaka lazejki ke otide do korpataso igracki ke ja isturi. Ke frli topce lazi po nego, sam drze sise, sam jade biskota cela nz. Pokazuvam igri finti amanekogas ne me ni gleda,si tera po negovo. I jas si vikam pa moze podobro e se zaigruva sam,mu raboti mozoceto i fantazijata . Nz dali e ispeavno toa

20. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.045
    Допаѓања:
    71.623
    Мојата е 11 месеци уште малце, тапшин тапшин тоа сум ја научила и знае.
    -Чао и бакнеж знае да прати
    -Sе знае да каже и тоа многу сака да игра,
    - со играчки си игра сама
    - големата ја учи да ги реди тие дрвените сложувалки ама сега за сега ги фрла само.
    Поголемиот дел си игра сама со играчки, ровари низ стан и истражува...

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.