Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ptica90

Ptica90 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    Па затоа ве прашувам за ваше мислење?

2. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Моето синче јаде околу 200мл кашичка за еден оброк, некогаш малку помалку или повеќе, до 250 максимум. Инаку навистина не знам колку би требало да е еден оброк. Ние сме скоро 8 месеци и имаме 3 оброци.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Moeto e 7 ipol meseci i imame dva obroka, jade 125 gr na obrok, osven krusa. Od toa jade 190gr na obrok. Tret obrok ke mu vovedam denovive, i ja kako @mariz, mislam mleko deka snemuvam. Ne samo sto me boli koga cica, tuku na ednata grada odamna mi sekna, go dojam so edna grada i nadoaga mleko on nabrzina ke smukne se i posle uste 20tina min igra, ama ne me pusta da stanam. Vasite bebinja na kolku saati se budat noke?

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Моето мислење е дека треба да смениш педијатар или да кимаш со главата а да си тераш по свое.

Види, не дека детето нема да порасне со тие методи.. Ама, еве мое размислување зошто јас не би го послушала:

1. Третина од жолчка неколку пати... Хммм, холестерол на толку мало бебе? Да не правам муабет дека си жолчка се почнува после 9... Ама ај..

2. Грашокот спаѓа во мешункастите кои ствараат гасови. Детето кога почнува со дохрана му се менува работата на цревцата, начинот на процесирање на новата храна што одма се одразува на столицата... Јас не би потешки зеленчуци на самиот тој почеток.

3. Малини? Алергени се. 12+

4. Пилешко - хормони, зајачко ноу комент!

5. Дете кое што било на мајчино млеко не треба да се напне со три оброци. Желудникот треба постепено да се навикнува, а не така нагло со толку храна.

Пак ќе речам, ако го послушаш не дека светот ќе се преврти, ама логично е да се размислиш барем.. :)

На makedonkamak, Tanjusce, Miss.Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.680
    Допаѓања:
    76.959
    Jas se mislam sega da odam nekade na dezuren, ic ne mi e dobro... Me stega jaka bolka vo dolniot del od stomakot nemozam da se ispravam, duri i kako da puka nesto, kaj bi odela so vakov problem? Ili da cekam do sabajle... Vo disenje me boli duri, kuznae sto e rabotava :/

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Барај некој интернист или гинеколог. Зависи каде ти е болката... Ако имаш мака, не чекај.

7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мојава знае да преспие цела ноќ, а знае и како вчера да се буди на два саати ако не е до мене. Најчесто заспива накај 10 - 10:30 -11, спие до кај 04:00, се буди, ја земам со нас во кревет и со цицка во уста спие до 8...

8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Si pie ednas po 150 mlkako sekogas.

9. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    I jas se somnevam na zalcinja,tvrdi i se neocata,se cesa,cela raka,dlanka stava vo usta,nervozna,....

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Navecer ednas vo 3 i tolku za jadenje,da,iname dva obroka so cvrsta hrana.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    I jas mislam docna ama taka e spored pedijatarot,prv obrok mleko,oa ovosen,pa mleko pa zelencuk...i toa e nakaj 16,17 casot,utre sme na pedijstar ke prasam da smenam da pocnam so ovosje i taman vo 15 mi e rycek.

12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Da ne isfrlas kamce,pesok od bubreg? P.S.Mene taka pred 2-3 god,mislev kicma me boli pa se prefrli na stomak,jajnici da me sece duri na momenti kako da se gubev od bolka...direkt u Gradska i ispadna kamcinja od bubreg pocnale da iskacaat.A jas pustata pojma nemav deka imav takvo cudo...

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.680
    Допаѓања:
    76.959
    Pa neznam ubavo mokram, eve sabajlevo ne me boli, ama pak ne sum dobila :/ Bas zolva mi ima takov problem, nea od pozadi polovinata ja bolese, bubrezite ustvari.. a ova moevo e bas kako nekoj da me bode so noz vo jajnici, mislam da ne e jaka prehlada...eve pak si pocica od dvete gradi, a obicno od edna mi e taman.. i toa pokraj tolku saati spienje jas sum prazna vo gradive, me ispocica sega, za 2,3 saati nema sansi da mi najdojde mleko dovolno, na nego i sega ne mu bese dosta, kje pisne za saat vreme :/

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  14. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @Kaetana i mojava taka spie. Zaspiva u 8 se budi nekolku pati i vo 4 okokorena spremna za igra ja stavam na spalna za da pospieme dokaj 7.
    Ama sinojka neznam sto i bese place vika dali gasovi imase neznam od 10- 12 ne spiese.
    Inaku mojava sano na cicka zaspiva. I se nauci ke place noke ke i dafam da cica. Sega neznam dali e gladna dali da me iseti. I ke i dadam da cica ja vrakam u krevtce ako ne e cvrsto zaspana vristi. Ke ja stavam na spalna ke i dadam da cica zaspiva. E zatoa jas i mm spieme na 20 cm. a ona si se siri:)

Последна измена: 24 ноември 2015
  15. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Nie sme 7 i pol meseci i ima dva obroka od po 125 gr ovosje pa zelencuk. I pedijatarot mi rece dovolno e. E sega mojava e lakoma saka da jade za 5 min jade cela kasicka i jas neznam dali znae da prepoznae koga i e dosta:^)
    Inaku cica koga saka i kolku saka.

На makedonkamak и galapce им се допаѓа ова.
  16. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Majki aj eden sovet kakvi kondurki obuvki za vo dubak,so tvdr mek gjon,saka mn.vo dubak se plasam da ne iskrivi stapalca so obicni papucki...bev vo kegi shoes vcera i nezz kakvi...

17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Не и требат обувки за во дубак. Ако мислиш дека ќе ги искриви ножиња без обувки, по некоја логика тогаш може и со обувки кога ќе и се превиткува ногаста во зглобот од тежината од обувката.
    Сепак дубак не е за право одење и подобро ножиња да се"слободни".
    Тоа е моето мислење, за друго консултирај се се ортопед.
    Инаку, за проодување, те. кога син ми веќе имаше направено првите чекори му земав полино, анатомски.

На Kaetana, galapce и espana им се допаѓа ова.
  18. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Nie vcera bevme na ortoped.beba e super, jadrata vekje oformeni, samostojno sedi, se prevrtuva od grb na stomak i obratno.ortopedov rece deka nema potreba da ideme koga ke proodi tuku da ja sledime ako nesto ima problem da ja odneseme.
    Me prasa dali koristime dubak rekov ne i rece deka e protiv dubak

На Kaetana, makedonkamak, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Jas kolku sto znam za prooduvanje treba nekoi meki sto se vitkaat.ne tvrdi. A za vo dubak neznam. A neli vikaat ne cini dubak da se koristi. Ja sto citam ortoped ne sum prasala.

На stefanija70 и Kaetana им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    Јас дубак користев и за трите деца.
    Дури и ортопедот го прашав и ми одговори доста дипломатски дека не е препорачлив од аспект дека детето може да падне од дубак и да се повреди
    Немам толку сила и кичма да опсатанам додека преоди, сепак се работи за неколку месеци.
    Не сум имала негативно искуство со дубак досега.Не седи малото по цел ден, но на периоди кога сакам да си завршам работа по дома го оставам додека тоа сака.
    По дома има меки обувки, оние плетени со кожичка доле и мислам дека се соема ОК додека прооди...после ќе купуваме КЕГИ

На marchi-cool, femina11, menelele и 3 други им се допаѓа ова.