Враснат нокт кај дете Ве молам за совет и помош. На моето девојче (2 години и 4 месеци) пред околу една недела му се појави црвенило на двата ножни палци, а особено на едниот, каде има и гној. Очигледно е враснат нокт и почнува да ја боли на допир. Не знам дали е моја грешка при сечењето, ама се трудам да не ѝ ги сечам многу кратко и да биде право. Го дезинфицирам ноктот со 3% хидроген и ставам домашно масло од кантарион, ама нема некое подобрување. Не знам како да ѝ помогнам. Лично јас развив проблем со враснат нокт на палците на нозете после породувањето (ми пораснаа стапалата за пола број) и сега одам на неколку месеци кај подолог во 101 Clinic во Скопје, каде супер ми го средуваат проблемот, процедурата е релативно брза, ама често треба да ги издржам болките додека ми го извадат делот од ноктот што ми е навлезен во месото. Прашањето ми е за ќерка ми. Не знам дали некој од вас имал ваков проблем и како и каде сте го решиле. Девојчето ми стана премногу плашливо откако почна повеќе да разбира и плаче невидено до состојба на вриштење, мрдање, повраќање, потење кога оди на каков и да е лекар... веќе не знам дали би можела и да ја однесам на лекар без и јас самата да не паднам во несвест од стрес, ама овој проблем морам да го решам. Дали знаете што би можела да направам, каде да се обратам? Ви благодарам.
Кога може да се скрати навечер млеко? Има доручек, ручек, 4 млека. Се будеше и навечер во 3 да пие ама неколку ноќи тек во 5 сабајле се буди за млеко и не ми го пие тоа во 7 ипол сабајле што му беше. Некако како мал да ми е за од 8 вечер до 5 сабајле без мелеко, 6+ е.
Па ми се спие . Ако почне да вика, ми е страв големата да не ја разбуди. И до сега само кога барал му давам, ако спие не го чепкам.
Првото дете престана со млеко ноќе на 3ипол месеца, второто накај 4ипол. Последно млеко во 21ч, после сабајле во 7. Ако не ти бара ич да не му ја мислиш, не му е потребно. Уште подобро и за дигестивен систем да има поголема пауза во работењето.
Совет за затнато носе? Му ставам спреј синомарин, влечам со аспиратор, исечкав кромид да вдишува, ставам експулмо. Ама, многу му тече и тешко дише. Температура нема. И слабо пие млеко, остава и од кашите, нема ич апетит денес. А денес прима и 3 доза, ептен е уморен. Сака да спие, не може, црева му кркорат.
Здраво мајки Дали има некој вирис? 7 месеци сме и 4,5 дена сме со тт, кашлање,мачење. Качува тт до 38.5, 39...Пие парацетамол сируп,туширање,оцет на нозе,лепенки на чело.. Пие течности,му давам елелтролити. Што друго да правам? Збудалев веќене може да се искашла и тапкам по грб и постојано вадам мрсули
Ако е 5 ден со температура, веднаш на доктор. Вироза треба да пројде за 3 дена, се плус од тоа е за на доктор.
moeto imase pet dena T Virusno bese Samo traese malku podolgo Sekoj den idevme na dr I ks i urina i se
Го носев пред два дена ми вика доктората рано е ,ќе помине. Околу нас дома сите ги испофати и тоа е ... Утре крва слика правиме.
Мајки, Тобрекс капки три пати морам ли да ги давам под саат на 8 часа, не знам како би ги ставила во сред ноќ на спиење?
Јас секојпат сум ставала насабајле, попладне и пред спиење. Точно на 8 саата не, за капки не будам дете.
Devojki Tri obroci 200 grama Edna uzina Tri mleka od 180 ml Dali sme ok za 9 meseci? I seuste bluckame..
Не ја разбирам потребата за мерење на оброкот Зошто мора да изеде 200 гр? Јас никогаш не мерев а супер си напредуваа. Давај колку му се јаде на бебе. Кога ќе почне да врти глава и да се трга не сака повеќе. И ние не јадеме секогаш полна чинија и не секое јадење ни се допаѓа. Моите ги доев и после оброк цицаа за заспивање и немам искуство за млеко да ти кажам дали му е многу. Ама пробај 150 стави во шишето може ќе му биде доволно. Ако е лакомо бебе и 300 да ставиш ќе ги испие