Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    794
    Моето е 6 месеци. Синомарин ставам во носе од кога е родено. Немаше ни 6 месеци наполнето кога се разболе.
    Не знам кој е тој педијатар така што ви рекол, па уште чепче на таа температура.
    Јас кај и да сум била, приватно, државно мене ми рекле под 38,5 ништо не се дава за да се избори организмот. Дури и на вакцина ми имаат кажано.
    Првпат слушам дека бебе не смее да заспие. 37,5 воопшто не е страшна температура. Моето до 38,1 заспа па се разбуди без темпераура.
    Мора малце да се смирите и да намалите со паниките. Разбирам и моево првпат качи ама мора смирено.
    Старите педијатри не се секогаш подобри од поновите.
    Не го облекувај многу, истуширај го и не го покривајте.

На WhiteCat33, Dennings и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  2. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Колку дена има температура? Ние пред некое време имавме 5 дена температура, додека да стигнат резилттите од брис. ептен жално за гледање, на крај со антибиотик завршивме. И јас се чудам на различните ставови на пострите генерации и новиве, ама и да се мачи според мене не е убаво. Тогаш кога не беше добра јас не чекав цело време да дојде до 38,5, детето почна да не јаде, едвај вода и дававме и електролити за да не дехидрира.

3. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Ни растат горните кецови ама го мачат повеќе од долните потешко излегуваат .... пукнато е непцето ама неќе да пробие...не јаде цеча недела како ттеба иначе шубо си ручкаше.. со сласт 200 грама ко ништп сега едвај 100 гр и тоа го држи вуста и тррба да го лажам песно, ихрачки да јаде... како е кај вас кога вадат вадеја заби?

4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    1.808
    Исто, мојот син не јади кога вади. Па колку плачам жал жи е многу ама процес е некој со темп некој протестира со храна. Ќе мора да се помине.

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    425
    Долните без да ги осетиме, со првото исто за сите беше, сега за горните ќе видиме како ќе е, овој период ги очекувам (fingers)

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    1.783
    А зошто да не заспие??? Се бори организмот нормално е да биде поспан. Нормално е и намален апетит но постојано нуди му млеко,сокче,вода , електроли. Каков е тој педијатар тоа што кажал????? Одма мењај го. Ако дадеш чепче на 37 ќе направиш хипотермија значи под 38.5 не се дава ништо. Страшно кој се е лекар. Ќе правиш инхалации и ќе прскаш спреј и хидрирај само тоа можеш.

На merriel0 и marrisa им се допаѓа ова.
  7. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    1.456
    Мене ми е катастрофа уфффф , веќе почна да седи стабилно ама и сега не сака да седи туку да стои веќе кога ја држиме иако супер си стои ама не и даваме дека е рано нели ... и плаче по мене, се наведнува.
    24/7 ми е во раце, никако на подлога да седи , да игра .... и сака недозволени работи да чепка, да фрла...
    колку недели трае скоков?? Купечки каши јаде :( , многу ми е криво ма да ептен слабо јаде , ич не и е кејф , синково си јадеше зготвено ама малата.... а и во раце нема шанса да излупам нешто да ставам да се вари , плаче до зајдување... има некоја со 6ти скок како поминува?

На WhiteCat33, jasna0305 и marrisa им се допаѓа ова.
  8. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.210
    Допаѓања:
    9.063
    Вие до 6 стасавте? Знам блиску ни беа децата.
    Кога почнува тој?

Откако му заврши 5, се смири дете, си спие убаво, млеко бара секако ноќта, нема шанси повеќе од 3-4 саати да издрже.

И денските дремки овие неколку дена уназад се супер. Еве го, си спие веќе 1 час. Без мене на спална :)

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    1.456
    6 и пол е, на 21 ќе е 7 месеци
    По понашање одма приметувам, крш ептен....

10. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    4.166
    На 7 месеци и 20 дена е 6ти скок според the wonder weeks, рано ви е.

На sani99 и Aschenputtel им се допаѓа ова.
  11. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.210
    Допаѓања:
    9.063
    Мојот на 25 ќе праве 7.

Сега видов и јас што имам едни српски/хрватски за скокови, дека е накај 8 месец.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    1.456
    Можда, според goodnight е од 34та недела ама све што пишува за тој скок баш доживуваме сега
    општо порано ни почнува секогаш

На Aschenputtel и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  13. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Кога преминуваат на една дремка? 10 месеци сме обично спие на 3 до 4 саати ама у последно време секое заспивање е со плачки а ако го оставам си шета низ креветче. Или може до 7ми скок е?
    Неколку дена 10 заспива а заспиваше 8 9 до 7 8 со три четири будења..
    Како да укинам ноќните подои? Три до четири има.. и преку ден 2. За ужина рано е нелк од година треба?

14. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    1.061
    Мајки, сакаме од сега да резервираме за во Грција. Многу ми е битно да е убаво за бебе од година и 3/4 месеци. Има ли некои убави апартмани? Нешто на плажа директ? Сакаме убаво да е за бањање, баш пензионерски одмор, да може и да се прошетаме, ко старите одмори во Аспровалта. Да препорачате кои градови се убави?

15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.766
    Допаѓања:
    9.541
    Неи пори мене ми го фалеа сите за таков одмор со детенце. Имаш одма близу смештај до плажа по агенцииве види

@warrior може да е скок заби лазење одење и моето тогаш збесна. Јас откажав доење и сега пие 2 млека на 4 до 5ч ноќе 1 година е за 2 3 недели ќе скратам ноќни. Појачувај калориски внес денски и пред спиење вечерата

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Ставрос, 3 години по ред идам ептен адаптирано за со деца. Се има што ти треба.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Веќе 10 дена борба водиме... го држи вуста и не го голта

18. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    1.061
    Глефав за Аспровалта ама мн било сменето, не било ко порано…

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Убаво е за шетање, ние секоја година одиме ама Ставрос ми е поубав, се ми има некако и нема музики како во Аспровалта. Многу кафичи имаат направено на шеталиштето. За со поголеми деца ок ама јас сум со две мали, Ставрос таман ми е.
    3 ипол саати со кола, топ автопат, куќата е на плажа, ресторан одма имаме пред нас, педијатри 3 има, играчки глупости за големава еден куп, море плитко. Е знае да дувка попладне ама ништо страшно.
    Аспровата и Врасна дува повеќе, знам одат многу луѓе во Ставрос таму што се сместени на плажа кога ќе се раздува и бранови кога има.

На Evangeliaa22 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.473
    8,4 кг на 9 месеци дали е во ред?

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.