1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Имам пробано, само со цуцла да продолжи, ама не секад пали… некогаш почнува да плаче, се врти цело време и на крај ќе попуштам, затоа што ми се спие :sweat:;(;(

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Знам иста бев на 1ч цицаше 11 месеци ноќе сега колку толку отспиваме. Пробај појачај вечера или дај шише ноќе на прво будење

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    1.438
    Мајки, препорачајте ми седиште за во кола од кое сте задоволни? Транспортерот веќе не не собира.

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anggie230

Anggie230 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2023
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    16
    Nie imame na Scorpius i sme zadovolni udobnosta na prvo mesto.

5. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    396
    На FreeOn од бебе центар земавме, мислам моделот се вика Sierra, супер е особено за цената

6. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.015
    Eve uste trae virusot. Proverivme krvna slika, se e dobro, ne e za antibiotic.
    Potocno 2dena se smiri, mislev tolku e.
    Sinokja na polnokj temperatura 38.4, voznemiren bese, kaslase, od suva kaslica premina vo kaslica nadrazneta, kako da se davi. Kakov virus e ova veke nz.
    Bevme pak na lekar, samo inhalacii mi rekoa, so sinomarin, dosega pravev so fizioloski.
    E toj e lekarot-rodnina na maz mi. Covekot e poznat po mnogu dobar lekar, no ne e pedijatar, toj predlaga da se stavalo cepce na 37 so 8 I sinomarin ne bilo za nego. Ke mu se spustelo na gradi.
    Dodeka nasiot pedijatar, znaci strucen pedijatar veli slobodno sinomarin.
    Prvpat vaka dolgo mi nastinuva, mislam deka ke skrenam, kaj site li e vaka se prasuvam.
    Kolku bilo tesko koga ke se razboli dete. Sega socustvuvam so site majki koi ne sum gi razbirala porano. Sto e najloso se vrtime vo krug, sega I jas pocnuvam da kaslam....
    Vlecime mrsuli, stavame kapki, pravime inhalacii. I taka se vo krug.
    Imate nekoi plus soveti za kaslicata?
    Citam svinska mast, imate probano? Smee koga dete ima tt da se stavi takva mast?
    Poracav I loj od guska no strav mi e da stavam.
    Patem ocet na corapcinja stavate koga ima dete tt?
    Izvinete na dolgiot post, ako imate iskustva spodelete, nemam vreme da prebaruvam vo lupata, znam deka imate pisuvano.
    Fala vi, imajte ubav den❤️

На Evangeliaa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.910
    Допаѓања:
    14.602
    Минатата недела беше ќерката, температура цела недела. Оваа недела јас еве 4ти ден. Таков е вирусот, многу долго трае.

На Bellaa1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    9.365
    Педијатар е подобро за бебе.

Инаку се слагам и јас за чепчињата - сум ги користела само за висока температура значи над 38.5-39 најмалку.
    Снаа ми на пример кога беа така мали ги тушираше со млака вода и тоа им помагаше да спуштат и големи дури така практикуваа. Туш и одма облакање алишта. На моите ич не им помагаше и многу им беше непријатно туширањето, допирот на водата и сл.

Јас кога сум давала лек за температура сум гледала да им дадам и малку масажа. Ќе го испијат лекот (ако може со тополо чајче бар некоја голтка) и ќе ги измасирав цели (сосе дланки, стапала, глава) и ќе ги покриев. Масажата први подобра циркулација и побрзо им проаѓа треската. Ги масирав и со загреан раствор од пола ракија-пола вода и тоа цели ги мачкав и масирав и ги облакав одма. Некогаш барем така преку облека сум ги масирала ако не дозволувале поинаку (иако е поуспешно со загреана ракија)
    Кога ќе престанат да се тресат, почнуваат да се загреваат и сум гледала да ги издржам покриени за да се препотат колку можат повеќе.

А дали да ставаш облоги од оцет зависи од детето. Кога ќе има висока температура види дали нозете му се ладни или врели.
    На ладни ноџиња не се става оцет да ги лади, зошто ќе го смрзнеш уште толку и нема да има ефект врз температурата.
    На ладни нозе при висока температура треба да се згреат нозете. Се ставаат нозете во легенче со многу малку млака вода и се дотура полека топла вода во легенот, додека не му се покријат стапалата (водата треба да е топла ама ќе пазиш да не го изгориш со претопла вода). Штом почне да се лади водата сушиш ноџиња и облакаш дебели чорапи.
    На топли ноџиња се става една чорапка потопена во оцет (вински најдобро и може и малку разреден со вода ако е јак) а врз неа уште една сува чорапа и се замотува во ќебенце. Ако има висока температура брзо ќе ги суши, мораш да пипнеш да провериш. Ако е скроз сува, повторуваш постапка. Штом видиш дека веќе не се суши чорапата престануваш со облоги.

Ова се некои народни лекови од времето. Некои можеби има сега и поефикасни лекови, ама искрено кога се мачеле долго со високи температури на ова сме се враќале.

Температурата ако била висока, не очекувајте дека со спуштањето скроз ќе ја снема. Битно е да се качува до пониски степени и да се спушта полесно, а периодот без температура да станува постепено се подолг. Обично кога ќе почнат со обилно препотување, било спонтано или со лекови, знам дека веќе се на добар пат и дека се враќа терморегулацијата во нормала.

Иначе свинска маст им мачкаат на градите кога имаат бронхитис и пневмонија, за друго не верувам дека би помогнало. Мои пријателки така правеа и имаа многу корист од тоа, се колнеа дека помага. Јас немам пробано.

На Evangeliaa22, LiquidLuna, Srekjna13ka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.015
    Fala ti mnogu, me prosvetli ova so ladni I topli noze, za ocetot.
    Go imam trieno so razredena rakija koga bese samo 5meseci(veruvam vo vakvi tradicionalni raboti) ama togas bese bez temperatura, I odman se podobri. A sega e rabotata sto ima temperatura.
    Neli rakija e alcohol I ne smee pri temperatura.
    Vo vrska so tusiranjeto, koga bebe ima temperatura I primer e topol, I kasla plus, strav mi bese plus da go istusiram deka kasla...da ne ja vlosam plus situacijata. I staviv cepce. A inhalacii so sinomarin imas praveno?
    Fala ti:))

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    so sinomarin glupost e muabetot

11. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.001
    Допаѓања:
    1.026
    Im davate viziana mg voda?

Прикачени фајлови:

12. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    1.781
    А каде има синомарин јас нигде неможам да најдам.

13. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.015
    Vo apteka, ampuli

14. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.015
    I jas taka mislam.
    Sinomarinot kako so znam e pojaka forma na solen rastvor(fizioloski)
    Znaci posilen e kd fizioloski.
    Ke mu se slegnale mrsulite direktno na plukja.
    Poznat e kako dobar doktor. Nz so da kazam.
    Totalno sum neiskusuna so vakvi nastinki, nz komu da veruvam komu ne.

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.910
    Допаѓања:
    14.602
    Физиолшки нема никаква силина, сол и вода е. Постои хипертоничен солен раствор ако на тоа мислиш, поголема концентрација на сол има, ама пак е само сол и вода, не е лек за да биде посилен.
    Затоа може без проблем да се користи и кај најмали бебиња, дека не е некаков специфичен лек.

На KuklickaSk и Bellaa1234 им се допаѓа ова.
  16. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Каде да најдам низ Скопје физијатар за бебе? Сакам вежби да ни дадат за колкови со десната нога некако гази на прсти па ја завлекува. Некоја мама знам викаше одат ама не памтам

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    10.553
    Монодози имаш во Зегин

18. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    794
    Не знам зошто такви работи ти кажуваат. Синомаримот нас многу ни помогна и еве го бебо да не го подречам супер е.
    Мораш константно да вадиш мрсули, тоа е најбитното.

Не знам зошто ти е страв да го истушираш. Моево после туширање спушти температура. И докторите препорачуваат.

Иначе според симптомите и што читав по фб групи, враќање на температура и кашлица после тоа се јавува кај инфлуенца - на нашки грип.
    Имаа пишувано мајки за истите симптоми, ги тестирале и испаднало грип. Траело се од 7-10 дена.

19. Lilith_3

Lilith_3 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2024
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    197
    Мајки ве молам за мислење/совет, испаничена сум.
    Сега при заспивање ја приметив малата на делот кај главата кај закруженото има како подкожно топче кое се движи при допир. Не мислам дека ја боли бидејќи не реагира.. Во Понеделник секако ќе ја носам кај матичен но знам кожа нема да ми истрае до тогаш :| 20250110_215954.jpg

20. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    587
    А зашто сега не идете на дежурен не разбирам