Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Бебе е 8 мес...неколки месеци уназад ги врти рацете дланките.прстите како twirl го пиша на интетнет...кога сака нешѕо да земе он..коха сака да го земам..клга е вп хранилката...на радост така... има ли други бебина што го прават истото?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    160
    И моето на иста возраст. Приметувам кога е возбудено среќно за во раце и сл.

3. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Дали дечиња од 1 година сте ги внесувале во спа? Сакаме да одиме на зимување секако нема да ја бањам нејзе ама дали воопшто да е присутна во просторијата сепак топлина,пареа….

4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    1.808
    Еј баш интересно што праша, мојот од 7 месеци прави така го снимав и го пуштив на матичната која баш тогаш беше на семинар за аутизам во Брисел. Сосема нормално е рече, игра така а и сама заприметив кога е возбуден и среќен прави така.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    1.438
    Моето вчера прв пат го приметив, еве денес пак. Валда е нормално. Споулавивме ние мајките.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.768
    Допаѓања:
    9.546
    Ехее дап дап, дланки и стапала врти
    Мислев е знак за аутизам плачев со недели секоја ноќ на крај викнав другарка специјален едукатор на гости да поигра со него. Рече да не се акам од земја. Дека сега не збори и не знае како да ги изрази емоциите на друг начин па тоа го пренесува преку раце и нозе. Ако нема други знаци што поврзуваат да не се тресеме многу

На Aschenputtel и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  7. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745

Tesko nas
    Neznam zasto imame takva ankcioznost i strav

8. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Како во градинка распоред и кога сме дома, 8ипол појадок, после два саата ужинка/чај, 12-12:30 ручек, накај 2 пак ужинка и после попладне 16-17ч. вечера и на крај млеко. Главните оброци се на размак од 4ч. сигурно. Ако има втора дремка може и во 18ч. да вечера па во 21ч. Млеко.

9. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    9.066
    Мислам дека порано нашите мајки кога не чувале без интернет биле помирни. Не знаеле, не се замарале.
    И јас така од многу читање си направив во глава дека детето ми има епилепсија. Оти се стресуваше, а уште бил моро рефлексот. Си наоѓав само симптоми, плачев, маж на пат, јас сама дома, 300 филма во глава, па како ќе порасне, како на школо, никој нема да го друже, се разболев.

На невролог се ок. Веќе така си викам не правам, ама не можеш да си мирен. Се нешто излегува по нет, гледаш, читаш, видеш кај твоето, паничеш.

Аман веќе.

На sani99 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    2.650
    Девојки, прашање. Несакам да дигам прашина со темава, само сакам да прашам. Зашто толку се трескате за секој знак за аутизам? Зошто едноставно не се опуштите во мајчинството? Ако има аутизам, нема нашата секирација да направи детето да нема или обратно... Извините но малце се претерува на темата... Ако нашето чедо е на спектарот тоа нема да направи ние помалку да го сакаме...

Последна измена: 28 јануари 2025
    На Mihaela123456, BoNaNa123, marrisa и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    1.808
    Не секако ама подобро да се дознае на време. Ова влијае многу што покасно тоа потешко за нив и за нас.

На Mihaela123456, merriel0 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.768
    Допаѓања:
    9.546
    Точно. Во мкд се чека до 2.5 3 год за работа со дечиња, а секаде по светот се зборува и реагира уште од најрана возраст. И дефинитивно е подобро да немаш пристап до интернет и да не читаш ама инстаграм и фб се преплавени со такви видеа и колку и да сакаш не можеш секогаш да одбегнеш. Нема сигурно да не си го сакам детето

На Mihaela123456 и Besbes24 им се допаѓа ова.
  13. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.092
    Допаѓања:
    2.128
    Мајки што имале бебиња алергични на млечни производи, кои симптоми ги имавте?
    Втор пат давам грчки јогурт со палента, првиот пат истата комбинација ама со путер малку плус, бебо си јадеше и тоа многу првиот пат ептен ја бендиса комбинацијата за по два часа се изнаповраќа во млазови. Јас тогаш мислев дека тешко му дојде и дека касно ја дадов вечерата и плус путер како тешка комбинација да направив. Ама денес сабајлево реков да пробаме пак грчки со 0% масленост овој пат и без путер само со палента и само што му дадов почна како да се дави да сака да го поврати, ме исплаши го кренав и го повратил тоа едното лажиче. Почекав па пробав пак..му дадов едно лажиче и пак истото како да се дави и го поврати. Ова Алергија ли е? Или едноставно не го сака веќе вкусот?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.165
    Допаѓања:
    10.584
    Мене не ми е јасна таа окупираност со аутизам. Од кај излезе тоа секоја втора мајка да се мисли дали и е аутистично или не?!
    Јас лично не познавам ниту едно аутистично дете, а познавам 50 мајки што се сомневале. Другарка му ги криеше камионите и количките зашто вртел тркала.....као wtf...јас немам инста па ваљда затоа ни гледам видеа ни па сум се посомневала за моиве деца.
    Тоа што 70 посто од денешниве деца им се тупнува тел од бебиња, па после не збореле до 3 години е причина за плашење, а не аутизмот.

На Mihaela123456, Lady Miami, merriel0 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    11.588
    Дали јас сум нормална што до сега за ниедна дијагноза, ни болест ни ништо не се посомневав во ќерка ми?? Не гледам зошто па да треба и да има нешто, здрава права среќна и весела. До сега ама баш ништо не ме загрижило за неа. И јас читам, гледам, слушам сè, ама во дете мое не сум се посомневала за ништо. Ќе се загрижам ептен ако нешто заостанува со месеци или нешто бајаги прави чудно. Педијатар ми има кажано, бебињата додека растат знаат да прават "чудни" движења, гримаси, вртења и не е загрижувачки. Не дозволувајте сè да влијае на вас, не анализирајте толку. Мајки сме, мислам дека сме доволно свесни кога нешто би било загрижувачко, во тој случај не би чекале ни доктор да ни потврди и сами би знаеле дека нешто не е ок. Сум гледала/слушала каде што ако детето е со сериозна дијагноза, мајките уште на почетокот заприметуваат пред да потврди доктор. Уживајте со дечињата, растат пребрзо, еве откако имам дете гледам дека навистина е така. Постов не е наменет за никој, си кажав свое мислење :)

На DELFINA81, Mihaela123456, Lady Miami и 2 други им се допаѓа ова.
  16. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    2.650
    Мајки се таргет, така е направен алгоритамот, за точно ТИ да ги видиш тие видеа и да се влее страв во тебе. Бидејќи стравот е начин за манипулација. Стравот е најголем непријател. Ако следен пат ти искочи такво видео ќе му кажеш на алгоритамот таму у трите точки, ноу тенкс гоу фак јорселф. А ако дете има знаци на аутизам, си знаеме ние како треба да постапиме... Ќе приметиме верувај. За разлика од пред 15 години на пример, ние сме далеку поедуцирани и поотворени на овие теми.

Дефинитивно, ама опседнувањето нема да направи да бидеме пореални туку напротив. Сигурно да приметиме нешто екстра чудно што знаеме дека е на спектарот не ќе седиме со рака пред очи...

@Tea SK тоа со телефоните, сто насто. Не за џабе не користам тел пред дете. Еднаш го виде, и почна да лази. Од толку што се возбуди. Колку возбуда треба да е тоа за да му блокира нормален развој. Ноу тенкс.

Можете да кажете што сакате ама ја и телевизор неам дома.

На le.soleil, Mihaela123456, Lady Miami и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    1.808
    Дали навистина се потребни чевли за проодување? Гледав к-к па по 3.000 ден се ептен скапо. Каде да барам на др место, пристојна цена?

18. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    123
    Kegi shoes , 1900 den

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Леле дали е ова скок или тантрнум? Малиот 10 и пол месеци ако не е по негово се фрла буквално на земја. Стана на лева нога баш редев чинии од судоперачкта кога дојде се качи, а баш сака да вади работи од нејзе .И ај најсреќен беше се смееше и си чучна на газ и викам ајде чао да и кажеме и ја затворив. Какво рикање главата меѓу нозе и рикање..и кога ја отворив додека плачеше одма ко ништо да не било си се качи и си говори бебешки...
    Исто да прашам како менете пелена на оваа возраст без да доживеете нервен слом? Значи издржува 2 сек легнат. Ако има некој дома го држи додека да сменам или мора цело време да го анимираш за да можеш колку толку да ја наместиш пелента...И само шо ќе смениш за пола саат се покакал а ти пола саат пелена си менел..

На BoNaNa123 и sani99 им се допаѓа ова.
  20. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    160
    Користи гаќички место пелени. Само нз од која возраст можеше

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.