Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    како им давате супа ? :$ само водичка или?? и што правите и давате за нокни кашички? земавме ние од нестле две врсти и ги мешам со адаптирано што друго можам да му давам ?

2. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Јас супа кога и давам го пасирам морковчето ,брокула,карфиол или нешто сл ако ставам ,така малку само со вилушка и течноста нормално и бебушка без проблем крка ,неа побрзо и никнаа запчињата и не и блендирам ништо ,и мевцето на пр го вадам на страна од супата и на тенки парченциња и си го ручка ,
    пробај така ,нека се учи да џвака

3. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Карак за ноќни кашички можеш исто на хипп во тегличка што се за добра ноќ , можеш фрутолино, гризолино, можеп гриз со овошје на пример со банана ( јас немам пробано ама ми кажаа )

Сакам да прашам дали давате цвекло и од колку месеци?

4. iva-na-na

iva-na-na Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    Од колку месеци можи да се даваат тие фрутолино чоколино???

5. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570

јас од 6 месеци давам цвекло,варено,а од 7 може и свежо (пр.како сокче со морковче и јаболко,а во зеленчуковите каши го варам, ама малку,при крај го ставам)

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    ако не сте вовеле глутен,од 6 месеци може да ги даваш тие што не содржат глутен,а кога ке воведете(зависи од мајката)обично после 8 месеци,можеш и другите да ги даваш

7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    да јас сакам малку да почекам со глутенот па затоа ете земав две кашички од нестле без глутен, палента, ориз дома му варам ама ете не е еден ден па нокни кашички без глутен немам :(

8. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Karak kolku meseci ste? Jas vcera za prv pat dadov kasicka so gluten od noknite na hipp , a ima edna na hipp isto nokna so banana i oris taa e bez gluten, isto nestle vo kutija so oris i pcenka se mesaat so mleko i tie se bez gluten jas od niv stavam po edno lazice vo ovosnite kasicki

9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    скоро 7 ,5 месеци да и јас тие од нестле ги имам и онаа со бисквит на нестле и му ги правам со адаптирано а на нипп касичките не незнам сакав бар уште малку да почекаме со глутенот незнам веке :@

10. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мене ми беше план помеѓу 7ми и 8ми месец да воведам мислам таман дека си е и ти можеш тука сме некаде со возраста на бебушиве, претежно сите воведуваа од 6ти што ги знам, ама тоа според мене е рано

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macy28102012

macy28102012 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    57
    Дали мислиш на Кашата на Нестле од житни снегулки 8 жита кекс? Ако е таа кашата што ја користиш, да знаеш дека таа содржи глутен.

12. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Dali e dovolno hrana :^) Imame 9 ipol meseci mleko pieme 400 do 500ml mleko i tvrda hrana 3 pati na den od 170 do 190gr . voda okolu 200ml max i plus nesto gricnuvame ova ni e vo dobrite denovi koga jademe dali e dovolno zosto sme slabicki ama pak sme mnogu aktivni veke prvite cekorcinja gi napravivme 8) :inlove: a imame 8100gr a rodeni sme 3060 mislenje zosto nasava kilaza bas me zagrizuva a i zelezoto ni e na dolna granica pa i sirup ni dadoa :(

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155

Супер си е малото, терајте така. Не се секирај за килажата, до годинка треба да има триплирано родилна тежина, а на добар пат сте да го постигнете тоа. Без гајле, нека си јаде колку што сака, а уште подобро што е активно и го троши тоа.
    А за железото, ако можеш пробај да го зголемиш со храна - давај телешко, цвекло, спанаќ, блитва, коприва, жолчка, аронија, мешункаст зеленчук, па би требало да се оправи за брзо време. Ако нема резултат, тогаш почнете со сируп, ако нема друго чаре.

14. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Annath sekoj den i davam telesko mevce ili zolcka samo 2 dena pravime odmor jademe i spanjak e aronija ke i zemam ama sirupot go pieme veke fala ti najvise

15. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Aronijata kako se dava

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155
    Секој ден ќе даваш месо или жолчка, барем до годинка, додека да се оправи крвта. А аронијата ќе даваш по две три зрна мешано со друго овошје, затоа што може да ја одбива ако и ја даваш така. Или пак, направи микс од банана, јаболко или круша и стави ги зрната внатре, измешај со житарици какви што јаде, и нека крка, нема да ја осети.

На saseiefi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
  18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    а по колку гр. им дава каши на децата моето некој ден ке изеде 170 еден 190 па 100 и незнам дали да го форсирам или.... ете гледам доручекот да му е 150гр и.т.н. искуства ваши?

19. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Nekogas ke ja izede cela 190gr nekogas 150gr a na kolku saati im gi davate kasickite i kolku pati kakat vasite bebinja moevo po 3 pati kaka na den stolicata i e normalna a moze i po cetri kako spageta e :( dali e normalno se plasam da ne ima glisti a vo gomceto nisto ne sum primetila dali e samo brz metabolizam ili ja prejaduvam ili e nesto drugo mnoogu sum zagrizena

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    ете вчера од сабајле овошна ми изеде 190гр.. во 11 -12, околку 15-16 руцавме 170 гр, и вечер во 19-20 вечераме млечна кашичка од 170 гр какавме три пати брбушки не по многу :lol: