Моево на 8 месеца имаше 3 оброка, околу 700-800гр вкупно храна, 3 цицања и едно шише 150-180 вештачко млеко пред спиење, ноќе не цицал. Во споредба со првото дете што ни пола од ова не јадело на истата возраст, и јас мислев дека е многу, ама од старт јаде повеќе, толку си сака. Буце е, ама далеку од дебел, не повраќал никогаш од прејадување, а ако му дадам помалку дури и лут е. Така да не се секирај, нека јаде дете.
Скоро 9 месеци сме..пред 10на дена почна да прави браво...ама пвое 3 4 дена никако не прави, не сака...кај вас како е ?
Пишав и на др тема ама не е толку активна изгледа. Бебето е 6+++. Четвртик цел ден темп, на 4 саати парацетамол сируп длабо ефект. Симнавме темп во петок со чепче Во 7ч навечер. Иначе нон стоп качуваше 38.4 па до 38.7 отиде. Туширав и вечерта супер беше. Во сабота наутро пак крена 37.7. Ама ставив само оцет на чорапчињата и си беше ок. Од тогаш наваму е и повесел и се врати да си јаде. И го пипам некако ми е ладен вчера. А убаво покриен, челото не беше топло како да има темп. Инаку весел. Му ги топлев нозете со раце и се стопли. Денеска темп 35.6, па 35.8. Облечен е убаво, собата загреана на 25 степени. Немам давано антипиретик од петок навака. Ниту било што друго да симне темп. Бебето си е весело си тераме нормално се. Има ли некој сл искуство или совет. Пишав и на педијатар, чекам одг.
Прерано е. Моево спие некои денови 2 пати по 40мин и така тера цел ден. Еден ден без проблем ја рипна првата дремка и си викам ајде ќе тераме со една. Денот беше супер, ама ноќта се разбуди и седеше буден преку 2 саата што последно направил на 3 месеца. И сега пак тера со 2 дремки. Некогаш се 40мин, некогаш знае да се успие па го будам на саат ипол. Првото дете исто имаше од секогаш кратки дремки и смени на една на 13-13ипол месеца. Бебево прави една година следна недела, па најверојатно за 1 месец ќе пробам пак.
Прерано е да ама ако му одговара на бебо и немате проблем навечер тогаш не форсирај ние сме 7+ веќе сме на 2 дремки само бебо си скрати една една недела пред 7 месеца
Моево за некои две недели прави годинка. Откако влеговме во 11м се се поремети. Втората дремка му доаѓа многу касно, потоа е буден 5ч. Заспива веќе една недела во 23ч што е многу. Си заспиваше во 21ч. Сега неможам да го успијам, за прва дремка едвај и за втора едвај. Ако не пуштам бели звуци или чешма што не било така. Затоа мислам да пробам да го успевам еднаш повеќе сати. Колку будност имаат на 11, скоро една година? Инаку знам рано е за една ама нз зошто се се поремети...
Моево на 9месеци конечно скрати на две. Затоа ми е чудно сега. Едвај се успиваме. Ни доаѓа многу касно навечер. Насабајле станува 8:30. И дали давате ужинка? И што давате за ужина, колку количински?Чуствувам дека е гладно измеѓу оброците. И цица, а сакам да намалувам со подои.
Првото на 11-12 месеца имаше стандард 2 кратки дремки од 40мин. Без проблем будна преку 4ч. Второво исто ама знае да изненади некогаш и со две дремки од саат ипол, ама тоа е еднаш во неделата, обично ако поизморен е од шетање или ако врне надвор па малку го бутка времето. Денес е станат во 7, го легнав во 11, ќе стане пред 12, наредна дремка 4-5 и вечер ќе легне во 9. Кога ќе се успие го оставам пола саат плус од овој распоред, ама повеќето денови е вака. Година ќе направи за 5дена. Дента кога спиеше еднаш, спиеше од 12 до 3, и во 8 го легнав вечерта, после буден беше од 10ипол до кај 1 ноќта скоро. Така да ќе почека уште малце за една дремка, таман за пролет.
Како да го опиша моево. Си задпиваше 9, 9 и пол, сега веќе 11 саат комотно го чека. Втора дремка најкасно до 6, и пет саати буден е, едвај го заспивам, разигран е, буден, пргав. Се надевам ќе се врати на старо, многу касно не сакам да легнува.
Epa kaj nas dremkite mu bea saat ipol redovno, denes gi skrativ. Sega zaspa vo 15:00 I ke go budam 16:10 najkasno pa vecer I 21h da se uspie ke e taman. Da vidime Izgleda go ostavav da si pospiva povekje I zatoa kasno ne faka. Mislam koga ke proodat I koga ke imat edna dremka ke e se poorganizirano. Ili se lazam neznam.
Izgleda vtorata dremka ja imame kasno, zatoa ni e taka. Kasno e 23h, ajde 22max ama 23h em kenka em place koga go zaspivam haos.
Мене секое кратење на дремка ми е благослов. Напорна е промената, ама барем добивам саати за активности, а не вака додека искочиш треба да се вратиш. За лето поготово идеално е една дремка, и јас едвај чекам за тоа.
До кога трае фазава само во раце да шетаме по соба? Ни на под, ни во релаксатор,ни на кревет, нити па во мене седнат јас да седам.. само плачи ќе се мрднам
Кај нас до шести, седми месец траеше тоа лудило. После тоа на подлога секојдневно, и ние доле со него. Почна да лази за два три дена, на 10,5 месеци прооде. Најтешка фаза ми беше тоа, само во раце сакаше, јадевме на замена. Издржи, праќам поддршка. Ќе помине.