Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.313
    Допаѓања:
    11.229
    Ех ме потсети на времето кога мојава така правеше..имаш среќа, спиела бар до 5ти месец. Мојава цурица цеела година вака си правеше :drunk: сами со маж се справувавме, помош од никој, бебе хаос со спиење. Пробано еве вака како тебе, џабе. Спиеше ама во погрешно време, ќе се наспиеше дење, некогаш ниту дење и ноќе дремеше полна со енергија. Згора на тоа, ја доев ексклузивно до 6 месеци на целиот тој замор. После и со храна беше исто, и покасно давав, пак си седеше будна. Тераше дремки кога бебиња си легнуваа за ноќно спиење. Не сакам да те разочарувам, дај боже да не е така, ама ако вака продолжи а нема конкретна причина, значи се сменила со спиењето. Мојава се освести сама точно на година, промена преку ноќ, да спие во нормално време до сабајле. Со едно или ниедно будење за цицање. Некогаш само да ја гушнеш бара и продолжува. Сега вака кога ја гледам, ме фаќа за рака, на татко и му вика чао со раче, и ме носи сама кон спална. Јас се крстам дали е ова моево бебе, сега веќе дете од годинка и 3 месеци. И кога ќе ми текне каква цела пре тешка година поминав со неа, се ежам :worried: многу тешка испадна со спиењето. Колку само изгрејсонца сме чекале дома ехее...а јас се смеев, викам со маж ми ко бебиња спанковци сме биле, и дојде ќере наплати за 3 деца, не спанка бр.1 :worried:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.986
    Бевме на вакцина и докторкава ме прашва дали седи и велам уште не, рече а го учиш и велам не, е како ќе научи ми вели? Ја прашвам како да го научам ми вели на кревет со две перници околу него :^)
    Во хранилка на 45 степени си седи, се фаќа за масичката напред се крева се исправа и си седи, во мене да го држам седи а сам на кревет паѓа на напред.

3. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.313
    Допаѓања:
    11.229
    Колкаво е? Е како не, ќе научи ако ти покажуваш...јас ништо не и покажував па сама си почна од лежење да си седнува, да се превртува. Тоа со перниците не го практикував. Демек ако не покажеш нема да седи :D важи :D

На flower55555 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    2.089
    Баш никој не препорачува со перници сеа...

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    2.955
    Самото ќе си седне мајка. Ќе почне да се превртува од стомак на грб и обратно, ќе си почне со лазење ќе си седне самото. Не го форсирај со перници

На Cherry333 и flower55555 им се допаѓа ова.
  6. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    150

Има сирупче calma се вика. Јас давав еден месец на моето. Колкаво е твоето бебе? Моето сега е 10 месеци, исто како твоето правеше и наеднаш пред недела дена почна да спие подобро, барем можам да сврзам неколку часа (пу, пу :D ) Не верувам дека е од сирупот, ама може и сирупот минимално да помогнал, можеш да го пробаш. Педијатар од Ремедика ми го препорача кога беше 8 месеци.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.986
    7++ е се врти од меше на грб и обратно си се тркала по земја ама за друго не го форсирав.
    Големиот знам не го учев ништо си велам сега шо ми збори женава, гледав некои вежби на инста ама ми е страв да пробам:D очекував тие да ми ги кажи таа ми вели со перници:lol:

8. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    3.164
    Ортопеди не препорачуваат да се потпира со перници. Самото ке ојачува и ке си вежба. Ортопед ни даде вежби да го држам за рачиња сам да се крева од лежечка позиција до седење. Ама тоа на 4ипол месеци кога бевме на контрола. Така да за такви раб ортопед само слушај си.
    Едит: и моето паѓаше на напред прво, со перница позади за секој случај. За вртење пред 6 месеци да наполни, откако го мотивирав со даљински :)

Последна измена: 11 март 2025
    На flower55555 и merriel0 им се допаѓа ова.
  9. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.360
    Лелеллеле истоо истооо што ќе бешр ова незнам заспивање навечер хорор

10. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.168
    Допаѓања:
    9.026
    Ние скоро завршивме, ама најново од вчера се гонеме по спална за пелена да сменеме. Додека ја тргнам старата, се свртел, јас назад го легнам, тој пак се врте и така по 10 пати.
    2 пати ставам наопачки пелена и облекувам панталони.

11. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.313
    Допаѓања:
    11.229
    Ама баш ништо не ја вежбав да ти кажам. Освен на меше што лежеше, ич не сакаше до кај 3 4 месеци и не форсирав ни тоа. Сè сама си совлада кога на неа и дошло времето, ниту па паника кревав. Сега гледам по сликите, седела тука некаде 7ми 8ми месец. Ќе си седне и твоето, не му дошло времето.

На Lady Miami и flower55555 им се допаѓа ова.
  12. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    2.089
    Значи ќерка ми од 4 м сакаше да седи баш кај Видоевски ја носев и рече нема да го спречуваш детето ама нема ни директ да ја седнеш туку ќе си ја ставаш на 45 степени почесто со самото исправање ги вњжба мускулите на стомак па ќе го зацврсти седењето.

На Lady Miami и flower55555 им се допаѓа ова.
  13. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.445
    Допаѓања:
    2.496
    Немам доволно прсти да избројам колку пати наопаку пелената ја имам ставено :bandit:
    Ама врв е кога ќе се искака со обратно облечена пелена :tmi:

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    98.723
    И на мене на вакцина, на 6м, ми рече докторката вечера да и давам. На дете кое супер напредува, вечера на 6м...ај па да не.

Ништо нема да го учиш, оставај на под и се само ќе си научи. Ни сум ја местела да седи, ни сум ја паткала, ништо. Од подот и директ заоде:D

На flower55555 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.879
    Допаѓања:
    24.153
    Леле, скроз исто сме.
    Мене на ортопед ми рекоа никако насила седнување, до кај 9 месеци имало време да научи да седи.
    А, друг па кој и да ме праша, леле не седи сам стабилно?
    Па, како ќе научи ако не го седнуваш?!
    Како немајка испаѓам.
    Него, ај нека одговори некој вакво нешто дали сте користеле? Не ми е толку да научи да седи, колку што сакам да го седнувам пред мене, да може раат во вц да отидам.

IMG_6199.jpeg

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    567
    Од вторник се враќам на работа, ќе одам еден месец во канцеларија на обука и после ќе работам од дома. Е сега проблемот е што смената ми е ептен рано, од 6 треба да излезам од дома, а бебе нема некој ред за будење, може ќе цица тоа време, а може и не.
    Се мислам дали да воведам формула за од сабајле кога ќе заминам на работа или директно мм да му даде доручек. Ама и да му даде доручек, до ручек ќе треба едно млеко секако.
    Да се измолзам, не можам, немам вишок млеко, многу малку вади пумпата дури и ако нема цицано.
    Не знам дали да воведувам формула за еден месец само, после ќе сум од дома, ќе може да цица.
    Што може да даде мм измеѓу, обично давам шмукалче за ужина ама понекогаш, не редовно, уште немам официјално воведено.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.639
    Допаѓања:
    76.897
    Се мислам да ја носам до Ремедика на еден преглед. Не е нормално ова. Расоблечена, боса, бањата, масирана, вечерана, пак збеснуваше ноќеска на еден саат. Станав сабајле, ми се повраќаше од јака главоболка. Маж ми во 3 ја зема и во дневна ја однесе за да поспијам, ама кај можам да спијам... ја слушам како плаче... Преку ден вчера успеав 3 пати да ја заспијам, ама дремките сите 3 и беа вкупно саат ипол (facepalm) и еве будна е 7 сабајле...Од стрес ко и млеково да ми е ептен намалено. Премеки ми се градиве... Оно може и нормално е дека веќе има 3 оброка да се намали, така? 7ипол м е инаку...

Последна измена: 12 март 2025
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.639
    Допаѓања:
    76.897
    И ние спанковци и другиве две дечиња исто, а ова баш наплаќа.. Нит преку ден не спие, нит навечер. Шо е саат време вкупно преку ден, ништо.. Едно 3,4 да сврзува ќе се радувам... :( Ова таман сум паднала во сон, ете ти ја... плаче се фрла, се витка целата, што ли ја мачи... :(

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    3.164
    Осанит зрнцата јас ги давам и кога е во скок. Не е нервозен. Имаш пробано?

На mariz и sani99 им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.639
    Допаѓања:
    76.897
    Давам дабајле 5, навечер 5 зрнца..

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.