1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    633
    Мајки, треба да се вратам на работа.на доење сме, и ке ја гледа свекрва ми. Од формулите сите ни се пробани не сака и не сака, тетрапак неам дадено уште. Се успива со цицање. За јадење уште не јаде многу по 5 лажички ако апне добро е а се иаме испробано. Како беше кај вас враќањето на работа? Плачки сигурно имаше. За у градинка чекаме место.

2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    1.499
    Јас оваа недела почнав на работа свекрва ми ја чува. Ја заспива со нишкање во раце. Кога е со мене заспива со цицање. Не се секирај кај друг може лесно ќе си заспие, викни ја свекрва ти додека не си почната на работа да проба. Може на пауза за доење да претрчаш или шише да оставиш со измолзено млеко. Јас не оставам пошто сакам да ги намалиме подоите да си јаде храна повеќе. Два дена само заплакала пред втора дремка ама се смирила заспала. Може да ја вози надвор за да заспие или дома да ја нишка во количка, пробајте деновиве.
    За јадење каши пробај да и е позабавно, јади пред неа прави ам ам, пушти цртани дај и играче некое на хранилка, ќе почне да си јаде мора. Пробај различни текстури и вкусови

На Flooora96 и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    21.716
    Сите да и се пуштите на @mariz за нарачки на путер колачиња, за запче, стапалце.
    Златни раце има женава да си знаете.

На Monas95, merriel0, flower55555 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.622
    Допаѓања:
    76.854
    Лелеее :wasntme::l: Фала тиии :hug::hug::hug:

На merriel0 и BellaBibi им се допаѓа ова.
  5. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Каков ви е распоредот на јадење и цицање преку ден? 2 оброци има веќе ама за вечера нема кога ..

6. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    2.047
    Сега по ново доручек ко ќе стани оти гледа дека ние јадеме и сака и тој да јаде, плаче. Потоа цица и заспива па зависи колку е долга дремката и колку време поминало некогаш ручек пред втора дремка некогаш после втора дремка, до 14 макс е веќе ручан. Вечера кај 17 макс 18:)

На merriel0 и flower55555 им се допаѓа ова.
  7. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Дремките се хаос, секогаш различно и се му се спие.
    На сабајле ќе стани околу 6ипол ќе цица пред дремка пак ке цица, ќе стани доручек, пред втора дремка малку пак цица па ќе стани пак цица и после кај 14 руча. И после зависи третата дремка колку ќе е долга, денеска еве спиеше 40 мин до 15:40 стана цицаше и едвај издржа до 18, морав да го заспијам..
    Изгледа јас форсирам цицање повеќе:mm: ама со какањето има мака и ми е страв ...

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    2.047
    За со какањето и ние имавме мака, многу суво какаше:( ама гледај да даваш позрели банани и круши,сливи почесто нас тоа ни помогна, и од авокадото гледам редовно си кака нема мака:D

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Секој ден сливи и праски јади :D еден ден ако сменам одма запек:doh: за авокадото незнаев^_^

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    21.716
    Во секоја зленчукова каша ставај по едно лажиче маслиново, а во овошните малце кокосово, за да нема проблем со какање.
    Ова ми е совет од искусни мајки, ние не сме стигнале до ова, бидејќи ќере не отвара уста.
    Не сум паметна што да правам. Дали да ја оставам уште малце така или да давам секој ден…

11. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Маслиново ставам, кокосово не ми текнало ^_^ фала ти.
    Колку месеци е твојата?

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.622
    Допаѓања:
    76.854
    Колку пати цица? Јас некој ред фаќам и вечерата ми е 18-19ч. 21ч цице и на спиење.
    Инаку отприлика вака, зависи колку спие зошто некогаш дремките се 15мин, а некогаш 1ипол ч.
    Доручек: 7-8ч
    Ручек: 12-13ч
    Вечера: 18-19ч

Цица три до четири пати, за време на дремките и за заспивање вечерта. 2 до 3 дремки има.. зависи кога станала и колку и траеле. На листов Ремедика што ми го дадоа, вика на 8+ веќе треба 2, до макс 3 подои и 3 оброка + 2 ужинки.

Цицањето ноќеска не го рачунам :rofl: Тоа зависи... те станува, те не. Сега заби изгледа па вади.. има оток. Ама не е како што беше со вриштењето... Станува, цица, продолжува да спие одма..

Последна измена: 20 март 2025
    На Mother of 2boys и Lady Miami им се допаѓа ова.
  13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    21.716
    6 ипол е.

14. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    2.455
    Остави ја, само нуди и. Мојава тек сега почна да е заинтересирана за храна. 8м е
    Пробај само авокадо блендирано со вода и малку маслиново. Преубава глатка текстура има. Ние тоа јадеме често.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Ахаа со спанково па и ужинки тешко :D вчера во 18 ми заспа сабајлево пред 5 стана :drunk:
    Освен ручекот да му го дадам порано па да има простор и за вечера.. цица и тој 4-5 пати ама навечер рано заспива најмногу до 19ипол седел, ама денските дремки ако се како шо треба...

А друго шо сакав да прашам колку време после јадење ја легнуваш? Некогаш едвај 20 мин да поседи и заспива, се мислам да не му е тешко така легнат а убаво најаден

16. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Незнам шо да ти речам, моево едно време на почетокот само пасирано јадеше, блендирано нејќеше сакаше да џвака парчиња. После тоа беше поднастинат па кај моите бевме една недела и не јадеше никако, устата нејќеше да ја отвори па пројаде пак со блендирани каши скроз мазни..
    Мењај текстури, пуштај цртани ке пројаде некако..

17. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Црна кака од банана е? Јаде овие дена секој ден банана, каката од надвор црна внатре зелена :worried:
    Се извинувам ке ставам слика во спојлер ама паника ме фаќа..
    IMG_20250321_070504.jpg

18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    3.140
    Банана.

19. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    2.455
    Ко за моето бебе да збориш XD

Да не зборам пред време, користев друга апликација за дремки да регулирам. Немавме некои напредок. Ама алал на @baguf4e што ја сподели Huckleberry апликацијата. Има као sweet spot, и ти дава коа од прилика кога ќе сака дремка беба.

Исто така промена што направив, одвоив цицање од заспивање. Сега, се случува некогаш. Ама има промена.

Нема врска рано што заспиваат. Сеа коа ќе се смени саатот супер ќе бидеме. Па и ќе им се зголемува прозор на будност.

Последна измена: 21 март 2025
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    4.983
    Фала :)
    Еее тој саатат секој ден го чекам да се смени, единствена утеха ми е :D:D