Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Devojki mozebi prasanjevo ne e za ovde ama tuka ste mi site mislam sto moze da pomognete. Vo posledno vreme neznam dali zaradi vremevo ili sto nekako mnogu letargicno se cuvstvuvam volja nemam za nisto. Site obvrski mi e tesko da gi napravam. Energija 0. Noke se budam sama od sebe i nemozam da zaspijam. Kako site grizi na ovoj svet na grb da gi nosam. Me boli celo telo. Eptem slabo se dvizam nemam nikakva fizicka akticnost duri nemam ni apetit.. nekoe iskustvo,motivacija? Preporaraka za nekoi vitamini ili caj sto moze da pomogne?

2. flower55555

flower55555 Популарен член

Железо имаш проверено?

Lady Miami likes this.
  3. merriel0

merriel0 Истакнат член

Ние сме 18ти, а термин 25ти ми беше, значи ние недела дена пред вас сме. Според термин сме 36.4 недели, а според раѓање 37.6. Почнуваме да го испраќаме скокот, се надевам за подобро.

Инаку незнам, дали ради забите вака е со спиењето... Да не ме снема инаку хаос.
    Завчера еден никна, вчера друг, а отечена и странично е. Ко Таз од ЛуниТјунз е... Не застанува. Торнадце на мама. Модро и е обравчето под окото од што падна. Само глода нешто. Скока, се џитка... Па и се раскрвари околу забите од глодање. Се исправа на што стигне, танцува, тресе со главата ко рокер :rofl:
    Среќа сеуште споро лази па ја држам у поглед... А мала е не разбира... Засега ова е најзахтевен период одкога е родена. Таман почна да јаде, и тоа асално. Ете ја чим и дадам храна се тегне по цицка. Вчера ни еден оброк немавме. Ми ги сотре цицките. :wasntme:
    Пелена менување е научна фантастика. Среќа гаќички што постојат па некако успевам тоа да и облечам. Ама тоа па со пелените читав е специфично за скокот.
    @angel4444
    @flower55555
    @Lady Miami

4. merriel0

merriel0 Истакнат член

Мене крвта ми смрди на железо, и сеуште се осеќам ко @Abc baby се надевам има крај омалаксаноста ..

Lady Miami likes this.
  5. flower55555

Незнам ја со скоковите дали да се тешам дека не е до толку интезивен овој пат или допрва ни иде :D
    19.08 ми беше терминот тој на 27.07 се роди,се отепав недели броење и пак секој скок различно го фаќа :D
    Јас како шо пишав мирен е машала или го мрзи, кај го оставам седи не се буни:wasntme: брат му на негова возраст одеше по креветот држејки се ова го носам до таму и ме чека да го кренам :rofl:
    Не дека нема да прооди таман работа ама ќе пробам да го вежбам по малку на земја за лазење..

merriel0 and Lady Miami like this.
  6. flower55555

Земај пак пренатални, витамин ц директ кесички од 1000, магнезиум, ќе те накрени..
    Јас сето ова и плус благо мора да каснам инаку како отепана сум..

Lady Miami, merriel0 and sani99 like this.
  7. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Барем спиете навечер.
    Преку ден ги скрати дремките, мнг сака да е буден, ама ноќе уште се буди. 9ипол си легнува, 7 саат е буден и весел. 2 до 3 пати се буди ноќе за цицање. Јаде 3 оброци и ужини. Ретко цица преку ден, обично пред дремките и пред заспивање навечер.

angel4444 likes this.
  8. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Од она што приметувам е дека знае да се загледува и да зеза за јадење. На сред јадење кенка, па пак јаде. Шета шо дома се влече на раце, што е дорбо па не морам да го носам на раце. Почна да се крева држејќи се за мене или за гарнитурата. Ортопед рече да подржуваме лазење, да не форсираме на нозе веднаш. Дека ке си прооди сам кога ке му дојде време.
    За пелена, веќе месец дена се бориме. Ама потемпераментни сте вие. Сега за сега само смее кога викам "не".
    За енергија, јас 3ти пат сум настината од февруари навака. И земав пренатални витамини и вит Ц. Се заборавив себе си од еден куп обврски што ми дојдоа.
    Само што почна репортажана МТВ "витамини додека доите" :)

merriel0 likes this.
  9. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Баш пишав погоре, секое дете со своја шема. На 6 и моево почна да се врти, ортопед рече дека не е касно. Таман е. И вика кога ке почне едно нешто да прави додека не го усоврши не поминува на друго.
    Инаку за влечење по дома на раце, нај нај добар мотив му е даљинското или телефон. Се џитка и дури како црвче крева газе да стигне побргу. Така да пробај направи му финта.

merriel0 and angel4444 like this.
  10. ele.na

ele.na Истакнат член

Ние сме на 17ти, еден ден разлика.
    Последнава недела е страшно, вриштење по цели денови посебно пред спиење. Штом го легнам во креветче моментално вришти и сака да стане да се исправи на нозе а губи рамнотежа и паѓа па морав да купам и транспортно креветче да не се повреди од дрвеното. Ова нас ни е најлош скок до сега.
    Уште нешто сакав да те прашам, дали твоето почна да кажува слогови како бабаба, мамама и сл? Цело време ми е у мисла тоа да не има некој провлем, освен да писка друго ништо не кажува, Марина од Ремедика на последниот преглед исто ми кажа дека касни со тоа, сега ќе прави 9 месеци а уште ништо..

merriel0 likes this.
  11. merriel0

merriel0 Истакнат член

Мислам више почнуваат да си ги покажуваат карактерите, м? Арен е чим не те тегне да го кренеш, мојава лази по мене се влече и ме тегне да ја земам, знае госпоѓицата точно што сака. Ќе застане, и онака ко мачето од Шрек очуфките, мама! И ај... Рацете... Рамбо не ми е равен. И пази, у раце ќе ја земам и скока се бутка со нозете. Па морам со две раце... А дома све ќе прооди веќе. :wasntme:
    Абе нека се здрави и живи само, да поуживаме...:l:
    Што кажаа на тв?

Со спиењево незнам како, навечер заедно спијам со бебла и неам искуство така да ми се ,,треска од земја". Мислам мачен им е периодов и гледам да сум тука цело време.
    А инаку кажува слогови бебла, баш мамама и банана и беа први. Веќе и тера на посложени а знае дека јас сум мама. Да му збориш повеќе мајка, повеќе да си играш со него?

Вака по муабетов ми личи ко бебе да ти е престимулирано, не сум професионалец, само кажувам мислење. Ние музика имаме преку ден пуштено, кога реге, кога детска, кога некој хаус, вртиме радио, кубанска многу сака... Пред да е време за дремка намалувам музика, успоруваме игра. Играм со нејзе со играчки. И зборам цело време. Тв немаме, не ни планирам.

Last edited: Apr 9, 2025
  12. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Тоа да. Ке се довлече во кујна и на папуча ке ми легне. Или има едно посебно клацкање и викање кога треба да го земам :) и сака драматично да ми вика за да се свртам. Се засркнува божем и ми се смее после.
    Хранилката му е до маса и се гурка со нозете среќа зид е позади инаку ке се џитне.
    Од слогови последниве денови некако почна повеќе "дадада", и нешто друго брбла, ама не нешто конкретно. Мама не вика, има едно "мааа" кога е раздразнет или му се спие. Само кај мене тоа го прави, не знам колку разбира дека јас сум мама. Во оваа книгата на Монтесори вели дека прв свесно кажан збор е на 1 година. Ако пред тоа каже мама, ке пуштам во гаќи. :rofl::rofl::rofl:

П.с. заборавив за ТВ: јајца заради холинот, вит Д и калциум мнг губиме. Јајца мнг јадам, пијам молерс и јогурт мнг пијам. Овие намирници ме држеа сита додека бев бремена и сега додека дојам. Инаку сум ламја. :)

Last edited: Apr 9, 2025
    merriel0 likes this.
  13. ele.na

ele.na Истакнат член

Искрено не знам што да кажам..Јас сум цело време со него му пуштам песнички да слуша, му пеам, цел ден му зборам му правам муабет, влагам со него во мрежата што му е за играње си играме заедно.. Цртани никако не му пуштам да гледа како што кажав единствено да ги слуша песничките.
    Сега пред вакцина сме пак на преглед кај докторката па ќе видам дали ќе ме упати некаде..
    Според неа он е многу активен физички и поради тоа касни со зборување, па ќе видиме.. Секако ти благодарам за одговорот, муабетот ми беше дали навистина можеби има некој проблем или јас си замислувам само и очекувам многу за негова возраст..

14. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Jas primetiv mojata emitira zvuk na igracka kako mala zooloska e i sekoe zivotno gi ispusta zvucite. Slon, zirafa, tukan i mojava gi emitira i se polesno nekako i dogjaat kako vikanje vo sporedba so tie od farmata. Ama ne pusta glasovi sekogas tuku koga ke e tisina. Koga i ostavam prostor da receme da zbori. Mislam deka tv po 5-10min moze da stimulira i deka ne e strasno spored mene zatoa sto tie se veseli raspeani ima razlicni zvuci. Drugo e koga e pogolemko da go sednes na telefon u faca da mu bide a drugo e 5-10 min da gi pogleda na golem ekran.

Lady Miami and ele.na like this.
  15. merriel0

merriel0 Истакнат член

Ахахаха да, мм се потресува на тоа кашлање :rofl: Очигледно е дека имаат многу повеќе сила и енергија после пишаното твое, ѕверчиња :devil: :wasntme:
    Нема сопирачка, готово :D

Ние хранилкара само за играње ја користиме ич несака да јаде во неа ...(facepalm) очигледно мака ќе си мачиме со јадењето не ја форсирам, премногу примери на аверзија имам видено...

Воведовте жолчка вие?
    Јас избегавав јајца да јадам последниве месеци да не се случи контаминација па некако да и дадам јајце, ама еве баш почнав пред 2 недели пак, а уопште не се хранам асално. А пред бременост и во бременост ептен бев претпазлива све сама правев дома... Ниеден конзерванс ништо. Сеа јадам ко... А молерс викаш арен е, да го пробам ако не...

16. merriel0

merriel0 Истакнат член

Епа чим све си е на место немаш потреба од грижа, и чим ти кажале рака. А има логика муабетот. Секако следи го бебушко.

@Abc baby
    Дали телефон или телевизор, нема потреба. Цел живот е пред нив. Ќе гледаат ехее.

ele.na likes this.
  17. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Дадов, ама по кратка постапка :) два пати по пола и после цела.
    Иначе и во бременост и сега јајца мнг јадам. Порано не сакав. Сега само тие ме заситуваат. Молерс читав тука и на бебиња даваат над 6 месеци. Ке пробам да видам дали ке сака малово. Јас пијам за себе ем за него преку млекото.

Иначе да си гризнам јазик. Штом пишам нешто поинаков ден излегува.:rofl: до пред дремката цело време до ногата во кујна ми седи и ке држи за ногавица. Час ке ме влече да го земам час со играчка ке се игра ама не ја мрднав ногата.
    Имаш право, веќе се гледа табиетот. Мојот ке е тврдоглав ко мене :lol: карактерче на мама :rofl:

merriel0 likes this.
  18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Мислам дека е прерано за да се даде таков коментар. Од некоја апликација што следам уште на 6 месеци ми излезе дека може да кажува слогови. Тој некоја недела после тоа полна со "неее", "маааа", "дадада". И како да си го вежба гласот вреска понекогаш и знае да си кажува нешто додека се игра. ама не се зборови тоа. Го вежба јазичето. Баш ништо друго освен врескање не испушта твоето?
    Исто кога ке дрнда така нешто, јас му го повторувам тоа неговото, као демек муабет правиме. И тоа знае да ги стимулира.
    Сепак мислам дека е рано за грижа. Не се сите деца по ист терк. Си имаат прозорци на развој.
    Сега тоа со зборувањето е доста актуелно, но јас имам прозборено по мој 2ри роденден. Ми збореле од дома цело време, еден збор не сум сакала да кажам. После 2ри роденден до ден денес уста не затворам.
    Не се грижи мајка, збори му и комуницирај. Пишав баш погоре дека прв збор се очекува накај 12 месеци. Некои бебиња може и порано дури и на 8, но не е доцна ни 12.

ele.na and merriel0 like this.
  19. flower55555

Јас не го гризнав па еве денеска по пола саат трите дремки му се :rofl::rofl::rofl:
    Почна да кажува тата, тете, дете :lol: и многу гласно плаче :drunk:
    А да и мавта со рачето за чао (highfive)

Lady Miami and merriel0 like this.
  20. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Da prasam gi stavate u baby gym se uste i vo relaksator?? I na kolku m pocnavte so jumper?