Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Осум месеци и една недела сме. Цуцла си цуца ноќе, така се успиваме. Пие и сокче ноќе еднаш, ама пак се буди и барем еднаш морам да му дадам да цица ако не сакам да стане во 3-4 ноќе.

SpangeBob likes this.
  2. ZojaP

ZojaP Истакнат член

nie si cicame kiga sakame 10+ sme mnogu malku jademe voda recisi ic sok i caj voopstp cucla nikako. uzivame i dvete vo blagodetite na doenjeto ..ne znam kako ke pocnam samo na rabota cel odmor go iskoristiv dva pati boleduvanje moze i na rabota veke da mi napravat problem. nikogas ne mi ni padnalo na pamet da davam caj mesto grada. majcinoto mleko e nezamenlivo za nasite bebenca..

volsebna, menelele, Kaetana and 3 others like this.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Vcera i deneska,posle sekoe jadenje ako zdrigneme obavezno ikame.Od sto moze da e?

4. Ptica90

Ptica90 Активен член

Ima li tabela da mi pratite za hrana za koj mesec sto treba da se jade?? Sakam da znam od kolku moze domati da se davaat i portokali? pozz :)

5. joy1

joy1 Форумски идол

Домати од 10 ти месец
    Портокал и лимон после годината

kankus and Kaetana like this.
  6. malooto

malooto Истакнат член

Nie veke treba da se prefrlime vo ovaa grupa veke imame sedum meseci. Tuku sakav nesto dave prasam. Sinko odkako napolni cetiri meseci e skoro celo vreme nastinat i pod antibiotik. Samo sto ke zavrsime so eden za edna nedela povtorno pocnuvame prasav nekolku doktori i site velat slab imunitet eve proverivme i mokraka cekame rezultati ama veke zal mie vaka i strav mie dane mu se desi nesto od sirupive sto gi pie. Planiram dai pobaram na maticnata upat za kozle da proverime. Vasi iskustva ima li nekoj so slicen problem

7. joy1

joy1 Форумски идол

Треба брис да проверите да не е бактерија во нос или грло,може е и алергија на нешто.
    Зошто веднаш посегате по антибиотик?Има ли Т додека е настинат,проверувате ли крвна слика тогаш да видите за што се работи?

8. Pipi89

Pipi89 Истакнат член

Mami aj ve molam za pomos, od utre sakam da vovedam gluten, pa da pocnam so ovesni snegulki? doma gi imam onie na Vitalia ama pisuva deka sodrzat tragovi od soja, susam i jatkasto ovosje. Dali da dadam od ovie ili da zemam od onie drugite??

9. malooto

malooto Истакнат член

na dva pati imase t ovoj pat bese samo t i ni dadoa antibiotik ama nego zemav zatoa sto ni rece da proverime mokraka. krv imame provereno prviot pat bese dobar a posledniot pat bese slabokrven i ni dadoa da primame zelezo isto i loratadin primavme do pred nekolku dena a bris od grlo i nos nesme proverile koga ke odam so rezultatot ke baram dami dadat upat i za toa veke e zagriziv mnogu isto i posledniov mesec imase samo 100g krenato na tezina

10. azelea

azelea Популарен член

Мамички како сте,како се бебушките? Ние сме добри,си растеме,уште малку па ќе ве напуштиме од оваа група,порасна женската моја,не ми се верува како вчера да ја родив,а помина цела година.Инаку до сега со здравје е супер да не ја подречам,си оди во градинка цело време,само два три дена дали имаме отсуствувано кога имаше некое вирусче,сега почна и забите да ги вади горе кецови излегоа и доле двојки,па понекогаш е малку нервозна и може да забушава со јадење,уште не оди,страв и е да се пушти сама,мора за нешто да се држи и се шанка целата не е стабилна.
    @galapce околу киселото млеко да ти кажам на почеток и мојата не го сакаше воопшто и многу се нервирав,си викав леле ако не пројаде кисело млеко и јогурт ќе си пукнам дека јас многу ги сакам,ама со тек на време си се навикна на вкусот,малку по малку нуди му,еве сега па многу ги сака,за вечера посебно,дури со сласт го јади,си збори нешто:),така да не се секирај полека ќе се навикне.Инаку околу свинската маст јас сум слушала позитивни коментари,посебно ако е дете малку настинато да го измасираш или ставиш на хартија ама да ја издупчиш помагала да оздрави и да не спушта бронхит,ама ете секој индивидуално,некои се против,ама некогаш треба да се потприме на народната медицина
    @malooto ако е тт од вирус не би требало да примате антибиотик оти полошо си правите,а ако има некоја бактерија тогаш точно треба кој антибиотик,и како што вика џој обавезно брисеви,црп за да се утврди точна слика,а вака само се вртите во круг со антибиотик и уште повеќе му се нарушува имунитетот

Tanjusce and pilenka like this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Моево дури сега почна да пие сок и вода и тоа од шише пак несака, пие од чашка со клунче, колку и да му ставам цело го пие :D а ич не сакаше ни сок ни вода од шише ни од лажичка, чајче топло само си пиеше, па кога ке ми донесеше некој сочке, зашто јас не купував, му додавав топла вода и така го пиеше...

espana and VladeMila like this.
  12. VladeMila

VladeMila Популарен член

ќе купам тогаш чашка со клунче па ке видам дали ке пие

mariz likes this.
  13. volsebna

volsebna Популарен член

и јас купив чашка со клунче, само од неа пијат :) и тоа сокче со вода, обична вода никако... ставам вода од јаболкото кога го варам, или некое сокче со вода... за да пијат барем малку течности, и поретка им ја правам кашичката, ама затоа пак цицање не одбиваат :)

VladeMila likes this.
  14. pilenka

pilenka Популарен член

@mariz знае да влече од клунче, браво.
    И јас треба да пробам, ама не се надевам многу:D

VladeMila likes this.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Od 7m pie od klunce, ama silikonsko imam kupeno, on od casa znae ne pa od klunce hahaha :D

Kaetana and pilenka like this.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Кога сме веќе кај водата... и мојата пие од чашка со силиконско клунче... ама сакам да прашам, по колку мл пијат дневно? Чисто ориентационо да имам осет... :)

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Мами, покрај прашањето за водата, уште една недоумица. Какви чевлиња земате за тазе проодени дечиња? Кога бевме на преглед кај Видоевски, муабетот беше некои лесни, не над глужд, флексибилни и меки.

Дали знаете каде има такви?

18. espana

espana Популарен член

Maka macime denovive, kenka,nervozna,sto ubavo sekoja kasa ja jadese sega se moline,so sila jade,ne spie,preku den spiese 3 pati po saatipol,sega vo race ke zaspie ke ja legnam,place,se shtreka za 20 min stanuva...a noke e haos,levo desno,noze vo vis,na saat sranuva zbori,saka sa si igra...jagoda na shlagot,bidejki spie na spalna ,sekogas stom stane vika auuu,,mama,,i trcam,sega si se prejacila preku 4 pernici i padna,fala bogu ne i e nisto ama se isplasi,dvete se iznaplakavme...

19. volsebna

volsebna Популарен член

такви се, како растат сакаат се повеке да истражуваат, и мојата едната спие само на страна, се превртува и еднаш ни падна од кревет :) се исплашив, нозете ми се пресекоа, ама ништо не и е... сега е заградена од сите страни :)

espana likes this.
  20. Ptica90

Ptica90 Активен член

како им ги миете штотуку израснатите, првите запчиња на вашите деца?..И од кој месец почнавте да ги ставате деца во ранилките

Last edited: Dec 12, 2015