Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.699
    Допаѓања:
    7.672
    Да се вмешам во муабетот, прво дете и на форумов и насекаде со 300 калкулации, па дека и рано во градинка, демек таму јаде Чоколино, па олку шеќери, онолку калории, што по дома, што за надвор, трчање од парк, дома демек да готвам. Да не се повторело, 2 пати јогурт, два пати благо/солено.

Е кога се опуштив на темата, друга приказна. И со геврек поминува за оброк и со се.
    Ок јас се опуштив после 18 месеци ама за второ ако би имала сигурно и порано ќе е.

На Lady Miami, baguf4e и Tea SK им се допаѓа ова.
  2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.490
    Допаѓања:
    23.322
    Иста е мојата. Не цица, ама штом влезам јас, кенка, плаче, ништо не и погодено. Па да искочам од соба е ауууууу….
    Сите ме тешат дека е фаза и дека ќе се среди.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    411
    Можеби е до организам не знам. Еве и другарка ми кажа нејзиното бебе ги пиело истите капки имало потечна столица. Кога јас го пиев малтофер сирупот исто имав тврда столица.
    Сега сум на контрола во понеделник па ќе видиме што ќе ни кажат, може некој пробиотик ќе ни даде.

4. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    411
    Мајки јас сега со друга мака. Еве 1 недела детето постојано ја чеша главата и тоа многу ја чеша особено на спиење, а и во текот на денот. Притоа не е озноена, шампон немаме сменето, прашок немам сменето, не и се лупи главата, не и е сува кожата. Од што може да е. Ќе прашам утре педијатар секако сум на контрола. Но некоја со слично искуство.

5. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.350
    Ооф..мене ептен криво ми падна, си праам филмови дека ме отсакал готово :rofl:

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    24.179
    Мајки, како ви спијат бебушите преку ноќ? Имаат прекини?
    Ние сме 9++, па од 5-ти скок навака е тотален хаос.
    Во најдобри вечери се буди барем 2-3 пати и без млеко нема шанси да презаспие, а најчесто се буди на секои 2-3 часа, со тоа што само пред прво будење знае да спои 3-4 часа непрекинати.
    Како новороденче е.
    Ќе помине ли и кога? Стварно полудувам.

7. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    227
    Мајки ајде малце помош ,прв пат мама па одвај се снаоѓам.Пробувам да следам прозори на будност 1 до 1ипол саат пред да јаде и да заспие.Бебуш е 2ипол месеца.Некад функционира тоа но најчесто по јадењето во 17 часот не заспива никако.Прашањето освен за тоа ми е како функционирате кога искачате?Бебе заспива во кола ама потоа за жива глава не заспива во количка иако му се спие.Со тоа ми се кршат тие прозори на будност.Дополнително сега кога ќе стане топло планирам попладне да шетаме и искачаме а он спие од 20ч ноќно.Како да прилагодам не можам нон стоп да сум дома

8. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.220
    Допаѓања:
    9.078
    За 1 недела, 11 ќе прави. Исто како што пиша.
    Без млеко нема презаспивање, и на 3 саати. Вчера во 11.30, па 2.30, па 5.30.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  9. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Амин сестро. Јас вака се чувствувам, а прво ми е.

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    10.654
    Научен ти е да презаспива со млеко. Пробај со цуцла да го презаспиеш неколку вечери по ред ама уппрно, земи нишкај ако треба и ќе смени.
    Мојов проба така да ми прави еден период, го сосеков во старт.
    Сега пие млеко само во 3 ипол и тера.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.490
    Допаѓања:
    23.322
    Хахаха
    Периоди имаат и менуваат постојано. Штом ме види уста не затвара од кенкање. Иако е во мене , ауууууу , ми иде да се фрлам само ва ва ау мау, без прекин е. Па кога треба да ја пресоблечам ауууу, тоа е борба со лав.

На angel4444 и Oxsana им се допаѓа ова.
  12. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    24.179
    За ова си во право, ама ќе биде баш предизвик.
    Последниве неколку недели постојано се буди нерасположен, и денски и ноќе, веднаш вришти, се превртува, се исправа. Нудам цуцла, ама ја фрла веднаш и продолжува да плаче.
    Сум пробала и нишкање, ама ретко заспива така, се тегне и се смее кога пробувам.
    Чекам период кога ќе биде малку порасположен, ама очигледно само одолговлекувам.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    411
    Иста и мојава. Во мене само кинка се влече да оди нанекаде а не знае и таа каде, За пресоблекување се маваме по креветот се превртуваме. Ама само со мене е проблематична, кинкава со другите не е, а највеќе време со мене поминува. Душата ми ја вади по цел ден плаче за ништо и само ја мкнам во раце не сака со ништо да се заигра. Се мислам во мене е проблемот.

На merriel0 и BellaBibi им се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.490
    Допаѓања:
    23.322
    Исто дете имаме?
    Освен што мојава 9 саати е со баба и дедо и тато кога не е на работа.

На Oxsana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    554
    Мајки како спијат вашите бебиња. Мојата е 8м и многу се врти ноќе во спиење. Лево десно над стомак. Се плашам да не се загуши иако ништо не оставам наоколу. Како да постапам дали на една страна да ставам перница (да фиксирам за да не се врти или не) или да оставам? Цела вечер не спијам само ја гледам да не дојде до асфиксија

16. Goodgirll321

Goodgirll321 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Здраво мајкии Дали има некоја замена на babyvit капките за имунитет? Многу ми се скапи 1000че за 2-3 недели а не гледам некоја голема ефикасност... Вие што користите?
    Бебе ми е 1годинка и 2 месеци

17. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    2.791
    Друга песна ќе е дефинитивно, особено со цицањето и спиењето. И кај мене кај е дифтарче па уште разгалено сите на мал прст не врти. Само ржи и вреска, лепенка е... Сега лека полека правила ќе се воведат и ќе тераме... А јас бебе иам држено само внук ми пред 8 години и толку. Ова све ново ми е. Ама не се жалам, одлично се снајдов.
    Сега само скоков многу ми е напорен, неможам ни пелена да и сменам, ни да облечам, пресоблечам... Само у раце сака. А чим ја фатам у раце се тегне насекаде да фати СЀ, па на земја сака. Чим ја ставам плаче за раце... Завчера бевме до ист гејт, зажалив за сите пари. Ајде баш некој да ми објасни како може бебе од 10м да знае точно што сака? Луѓе сакаше да ја бутка количката! Тоа беа егзибиции додека да сфатам зошто плаче... Јас да ја држам во раце А она да ја држи количката и да ја бутка... Вреска писка, инает е, као тантруми на 10м да има... А со други... Бајче. Но комент.
    Хахах баш пред некој ден ми го зграба ѓеврекот... Абе сол има многу шубе ми е само ради тоа :worried:

Последна измена: 19 мај 2025
    На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    2.791
    Исто...

19. Кронди

Кронди Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    170
    Јас со првото дете имав проблем ги купивме сите можни ад млека.Ни едно не го прифати.На крај од една пријателка ме советуваше да му дадам Аптамил ама поразреден со вода не како на упатството,и детево до 2 години го поеше без проблем..Пробај..

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Кронди

Кронди Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    170
    Не сум пишала,првиот пат само поразредено после по упатство го пиеше.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.