Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Добро, само кај нас ли скоковиве се сѐ поизразени?
    Хаос е, значи.
    На голема врата напаѓа 7-ми.

2. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Храна давам секаква, јадач е и ништо не одбива. Јади парчиња храна, залаци, сака сама да јади па и ставам ситни парчиња на хранилка таа сама да си зема, каши многу ретко.. Пример вчера на гости си изеде 3 кифлиња, а сокови не сака воопшто па и не форсирам, чајче и вода само.

3. Moonlight mini

Moonlight mini Активен член

Osanit granuli na kolku meseci ste davale?

nikja likes this.
  4. gwenst

gwenst Популарен член

Синко мој може да се заигра со се и секој, дури не ме види мене.
    Одма зинува за да го земам.
    Го седнувам на подлога за да играме, тој се врти на кај мене, за враце да го земам.
    Ова вака е една недела.
    Период е што ќе помине или си ја зедов бељата? :drunk:

5. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Od koga pocnaa zabi. Okolu 5 meseci po 2 zrnca mu davav, najmnogu 12 dnevno smees. Jas nikogas ne sum davala tolku.

merriel0 likes this.
  6. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Не знам кај си, ама не се форсира седнување во Мк. Ниту еден ортопед не препорачува потпирање на рбет со перници. Се форсира подлога и самото да развива моторика.
    Може мајките сакаат да убрзаат некои процеси па така прават.

LEA24, senza.parole and merriel0 like this.
  7. senza.parole

Се надевам дека е така.
    Чисто спомнав дека имам прочитано мислења како доктор се чуди дека бебе од 6-7 месеци не седи стабилно.
    И бидејќи кај нас се седнуваат од 4 месеци во спортскиот дел на количката, во смисла побрзо да совладаат седење.

Lady Miami likes this.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Не сфаќам, од 6 веќе може да се седнува на 90 степени. И еве ние сме 6 и пол, не смеам да ја седнам никаде додека не седи сама? Или?

9. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Мене ортопед ми кажа да го потпирам со перници кога бевме на контролата на 6 месеци. Син ми седеше на подлога од 7 ипол, ама беше опколен со перници оти ретко знаеше и да се занесе и падне.

senza.parole likes this.
  10. Aschenputtel

И од подлога и од лулашка и од количка, од секаде можно се врте да го земам во раце. Ќе кажат така си го научила. Да, сакав да си го држам во раце и не се каам. И уште се држеме. :)

sani99 and gwenst like this.
  11. senza.parole

Тоа зборувам, дека имам чувство дека секаде се зборува и советува различно.
    Ќе се редактирам, да дадам личен пример.
    Излегувам со пријателка на ручек, децата ни се три недели разлика, нејзината стабилно седи од пред да наполни 5 месеци, ама никогаш не била на подлога.
    Мене она ми се чудеше дека не го “наседнувам” синко.
    Ми викаше, нашите ортопеди во Мк секогаш викаат да се наседнува слободно, ти многу чекаш.
    Ѝ викам, ама мене и ортопед и физијатар ми викаат никако да не се наседнува, сакам да им верувам и да ги слушам.
    Син ми седна стабилно, лази, се исправа, нејзиното не прави ништо од ова.
    Вчера ми вика, стварно многу згрешив изгледа што ја седнував.
    Да не бидам сфатена погрешно, ова само од пример го кажувам.
    Секој нека прави како мисли и нека слуша кој смета дека е стручен.
    Е сегаа, и јас прашав тука, што ако плаче во корпата, а не седи стабилно, ми кажаа дека се форсира, дури не дојде до тој момент, да сфатиш дека е неизводливо да го возиш легнат скроз, па нормално нема да се возиш со бебе кое нон-стоп плаче легнато.

Last edited: May 24, 2025
    WhiteCat33 likes this.
  12. Aschenputtel

Кога би требало да почнат да прават чао и тапши?
    Моето утре полни 11, ништо. Го учам тапши, правам јас, па земам со неговите рачиња, тој само ме гледа и се смее. Сам не пробува...

sani99 likes this.
  13. Feniksgirl

Јас не ја седнував воопшто до 6 месеци, од 6 ја седнувам на 90. Претходно ортопед ни кажа дека може да биде потпрена на 45 степени на 4 месеци, 60 на 5, ама тоа не е седење, баш се полу легнати. Ти од колку го седнуваш?

senza.parole likes this.
  14. senza.parole

Ич воопшто не го седнував, се возеше во корпа до 7,5 месеци, ама еден ден ме пукна на шетање, многу плачеше и си реков доста е, го вадам спортскиот дел. Ќе го седнев во количка и порано, ама не шетавме тој период многу, нас зима не фати кога бевме 6 месеци и ептен студови, си викав нека се топли таму во корпа дури издржува.
    Во хранилка седеше на 45 од 6 месеци. Некогаш и 60, ама кратко 5-10 минути во денот.
    Иначе, вака дома, воопшто не ни пробувавме.
    Пролази на 7,5 месеци, на 8,5 седна сам стабилно наеднаш, и тоа баш стабилно, дали го пазевме една недела да не се зашанта наназад, и толку беше.
    Седна од лазечка позиција, и истиот ден почна да се исправа.

Feniksgirl likes this.
  15. baguf4e

baguf4e Популарен член

Мојата дома е цело време на подлога, 90% од времето дури е будна е доле на земја. Се врти од грб на меше, обратно уште не знае ама вежбаме и тоа, исправа глава од лежечка позиција, се влече со телото по подлога… сите milestones за возраста си ги прави. Околу седењето и шетањето, од кога наполни 4 месеци ја шетам во количка на 45 степени (ако заспие ја спуштам на 20тина, така ми се подесува количката). Јас не гледам ништо лошо во тоа да ја возам на 45, корпата веќе и е мала, многу долго бебе е, плус надвор е жешко, она сака да разгледува. Мене 45 степени ми е идеално за 4 месеци, така ме советуваше и педијатар и ортопед. Не дека нешто форсирам, ја гледам нејзе дека и е попријатно кога е во оваа позиција, многу порасположена е. Еве пред некој ден и ја монтирав хранилката, седеше во неа на 45, жива радост беше.

Feniksgirl likes this.
  16. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Рано е, кога направи мојава 1год почна као да ме гледа и дали еднаш направи чао. Месец два после тоа, сама си правеше правилно чао, сега и браво прави, и да пукне, и бакнеж праќа итн. Не му ја мисли, за брзо ќе почне да те разбира и сè ќе прави :)

Lady Miami and Aschenputtel like this.
  17. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Освен во количка, дома не ја седнував. Чекав сама да си научи и така и бидна, од лежење почна сама да седи. Тоа со перниците не го практикував, плус и доктор ми кажа дека нема потреба од тоа, и реално логично ми се виде. Се сама си совлада, од седење стана, па се држеше за предмети и си прооде. Без разлика што во количка беше под 90°.

18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

@senza.parole @Feniksgirl
    Јас и моите пријтелки ги носиме бебињата кај различни ортопеди ама препорките биле исти. Вежбички правевме согласно како напредува бебе. Сам се исправаше да седне и седна на 5ипол. Перници позади ставав дека не беше уште стабилен. Па ако падне, да не е на тврдо. Инаку ако беше така на 4 месеци ке седеше со перници потпрен.
    И сега последно кога бевме на 8ипол месеци рече да не инистираме на вертикализација туку на лазење. Зошто тој почна да се исправа покрај гарнитура, комода. Значи да не прескокнува активности за да ојача добро.

senza.parole and Feniksgirl like this.
  19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Еднаш или два пати на 7 месеци направи тапши тапши, па на 9 му стана јасно што е што :) и почна да прави.
    Читав баш вчера дека е од бебе до бебе. Или вербално повеќе ке се развива или моторика. Како му одг. Ни моето не прави чао. Ама кога ке научи тогаш.

WhiteCat33, Abc baby and Aschenputtel like this.
  20. Feniksgirl

Мислам дека секое дете е индивидуално затоа деца не се споредуваат, еве пример од мене:
    Јас се скапав вежбајќи ја и не станавме од подлога цело време, мојата абер немаше да се сврти на меше, не сакаше и не сакаша, за на крај сама еден ден да си се сврти кога прекинав да вежбам со нејзе. Денес не сака воопшто на подлога да е, не сака ни да лежи, сака само да седи цело време плаче ако ја легнеш, а ја седнеш она е најсреќна на свет, си игра посегнува по играчки, пее. Додека на другака која со нејзиното сме 4 месеци разлика ниту еднаш не седна со него нит па вежби му правеше, сам се сврте на 4 месеци, а е седнат цело време, на 45, на 60 па на 90. Лази од 7 месеци детето, станува од 9 и еве има 11 месеци детеро прооде, 300 на саат е и не застанува. Така да мислам дека највеќе има врска дека секое дете е различно и совладува се само кога му доаѓа. Јас лично не сум лазела, одма сум проодела, така да, секое дете приказна за себе.

nikja, LEA24, merriel0 and 6 others like this.