Мојов прави чао и браво, не знам кога почна ама си прави баш целно, а искача некој му мафта чао, а слушне песна браво прави, кога оди и ќе падне на газе си прави браво, зашто ние така му правиме кога ќе падне. Сок не давам, нема ни да давам. Храна почнав од наш ручек да му давам, зашто како почна во градинка не ми ги сака веќе незачинетите ручеци, нормално нели манџа кога има. Знае да украде и помфрит, пица, скара кога јадеме ама тогаш гледам да има негов ручек посебен.Доручек, вечера давам палента, тарана, јајца, грчки јогурт, ѓеврек, кифла, овесни, чоколино, бисквити со млеко
Ова е апсолутно точно. Моево второ од 2 мес е на земја, никогаш не сум го вежбала јас, ќе го оставам доле со играчки и јас си бркам работа по дома, на 6 пролазе, на 7 застана на нозе, сега е 11 прооден е. Ама незапирлив е, енергија има максимално. До темпераментот на детето е.
Имаш ли чувство дека едно те исто е врти? Почна за доручек да не сака овошја, кексолино може и нешто од тип јајце со јогурт или абц, тарана, гриз со какао за вечера... И ми се чини се едно исто му давам. Веќе мене ми станува досадно. А искрено и не е дека јас нешто посебно јадам.
Реално се исто вртиме ама па што викаш тие се јадењата и ние тоа јадеме. Гледам млечно нешто да има обавезно ама тоа е цело време. Бебешкиве комбинации не ги сака веќе.
Многу сакаме децата да ни бидат by the book, епа нема. Секое дете си е приказна само за себе. Се ќе направи, кое покасно, кое порано, не значи дека едното е помалку напредно од другото. Јас првите месеци многу се замарав, сега ич. Моето дете не пролаза ама еве го, 10 и пол месеци се исправа веќе. Внук ми почна да лази откако прооде. За браво и чао, браво прави одамна, ниту го учев ниту планирав да го учам. Чао не прави и за тоа ниту го форсирам, ниту планирам. Треба да ги оставиме децата да си растат, секако да се реагира ако е нешто стварно алармантно.
Откако мислев дека ќе вади заби, некаде на 5 Секое дете е индивидуално, кај мене тапшин правеше од кај 9 некаде, прво ни ги земаше нашите раце, а потоа почна сама. За чао почна некаде пред година и сега ако сака да излезиме надвор мафта за чао , многу рано почна да покажува со прсте што сака, некаде пред 11 месеци, исто и животни во книга, но затоа пак си брбори само по нејзино. Секое е различно, некое повеќе развива едни вештини, некое други.
Помош како да и земам мокрача. Еве 3 дена и лепам тие кесичи никако да се измоча во неа. Пробував и дифекно во чашка чекам да мочка ама никако да се измоча ќе се откажам таа тогаш. И една другарка патронажна сестра е доаѓапе и местеше кесичка ставиме памперс после некое време памперс мокар во кесата нема ништо. Инаку нислам дека има некоја инфекција затоа ми бараа мокрача. бидејќи мнигу се чеша долу кога ја пресоблекувам и црвено и е долу и некаков мирис има. Некоја мајка на женско бебе со ваков проблем и што користела.
Јас на ќерката никогаш немам успеано со ќесичка да и земам. Ја оставав скроз гола и трчав по нејзе со чашката кога ќе почнеше да мочка, така земав урина. Ако има мирис има уринарна инфекција и ќе треба антибиотик, потруди се да собереш урина
Па фала богу дека секое дете е приказна за себе. Како што ние возрасните не сме исти, децата па ич. Јас затоа и дадов свој личен пример. Мојата си е истражувач и сака се сама, затоа и ја оставав се во свој период да си прави. Во корпа лежеше едвај до 3ипол месеци, сакаше да гледа, истражува, се поткреваше, врат ќе скршеше да види, и нормално почна да седи во количка. И дома, сама си седна од лежечка позиција. Јас нешто што нај веќе не сакам е споредба на деца па до сега не ја ни споредувам. Напредува и повеќе од одлично и мене тоа ми е доволно. Гледај си го своето дете и она ќе ти даде правец што и како и треба.
Јас само на почеток мерев, кога почнуваше да јаде и тоа два пати. Да знам колку собира чинивчето. На 8 месеци јадеше колку сака. Не сакаше цицање за ужина а си јадеше храна, немам мерено колку.
Колку подои имаат вашите бебиња на 6+++? Некако од кога почнавме со вкусови ми намалува со подои. Уште немаме воведено доручек, за една недела се надевам ќе биде, ама 4-5 пати ми цица дневно, претходно 6 ретко 7.
Значи меѓу оброците исфрли цицање? На колку подои останавте? Јас се мислам треба за месец дена на работа, па со што да заменам цицање меѓу доручек и ручек, дали со ужина или со млеко замена некое
Додека бев дома, цицаше пред заспивање само. Значи пред 2 дневни дремки и навечер за заспивање и едно будење: 4 пати во денот. Се обидов да исфрлам дневни подои ама ич не ми одеше. Некако останавме на цицање пред втора дремка. Когав тргнав на раб не сакаше наутро по будење да цица, а покасно немаше кога, морав да излезам. Инаку прашав педијатар дали е во ред два подои дневно да имаме, и еден ноќен зошто нема да сум дома рече во ред е. Мислам да не се оптеретуваш сега, можеш да птобаш со ужина во дел од денот кога нема да си дома, за да навикне. За жал мене ми намали млекото, мислам од напорниот ритам, па додадов формула наутро а навечер доење. Арно ама се будеше ноќе за цицање а немаше млеко. Па останавме само на формула еве веќе 2 недели не го дојам воопшто. Не е ова совет, сакав до 1 година да го дојам, ама мнг малку пие од формулата 100 мл а и од мене немаше доволно што не ми се чини во ред бебе толку малку млеко да внесува. Сега е на формула, околу 500 мл внесува дневно.
Оф и јас од тоа се плашам да не ми се намали млеко. Фала ти многу на одговорот, ќе морам да најдам начин некако и да комбинирм
При избор на хранилка на што да внимавам, што да гледам да има, што е најбитно. Досега имав една обична од братучедками мислев дека нема да сака бидејќи се сака со нас на маса да е сега гледам седи подолго па да си купам нова.