Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    2.830
    Дебелки се и тие пелени. Јас лани на топлото гола ја ставав да нана со подлога под фротирка па памучен чаршав. Ништо полиестерско. Башка без клима сме а и беба е ептен сафраџика. Со еднослојна тетра само ја покривав.

Друго нешто, дај и време ќе се навикне на летото.

Последна измена: 9 јуни 2025
    На gwenst и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  2. NadjaJo

NadjaJo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    252
    Значи не трпи топло ич… Јас бев против климата ама почнавме да ја пуштаме во спална пред спиење да излади малку инаку исто се тегне, кенкс. Додека заспие некако да изладиш ако имаш можност.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    1.333
    Еве го

Прикачени фајлови:

4. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    1.665
    Освен во Икеа, може да се најде на друго место кај нас низ Македонијава? :?:

5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    1.333
    Пишав на гугл метален сад за готвење на пареа, ми даде Карес и Електрометал. Е сега дали моментално ги има треба да видиш. Цениве им се драстично различни, веројатно е до квалитетеот

Прикачени фајлови:

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    1.665
    Фала ти :inlove:

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Monas95

Monas95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    175
    Pampers aktiv се потенки јас затоа се префрлив на нив

8. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Сега видов дека си ми реплицирала.Ние почнавме со 5 ипол месеци со вкусови.Доручек после 3 недели мислам им воведов ама им давам колку што сакаат да јадат некогаш по 5 лажици,некогаш ќе каснат убаво неможам и двајцата да ги фатам во исти термин.За попладне околу 2,3,4 зависи како ќе имаат дремки им давам зеленчук исто по малку неколку лажички да се навикнуваат полека полека.Има денови кога не им се јаде воопшто и не ги форсирам може да каснат неколку лажички и толку.Мене ме фаќа некогаш страв си мислам грешам и децава не ми јадат убаво уште.Млеко им намалив количина,ама секогаш после колку и да каснат си бараат млекце.Инаку ми искоментира золвами како можело да неми јадат солени кашички морало да јадат,како јас да незнам дали треба или не.Исто и за доручек се има десено да е тука значи децава со сила им бута да јадат ги занимавасо телефон со играчки да јадат.Они колку сакаат толку ќе си јадат,не ги форсирам.

9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.813
    Допаѓања:
    12.726
    Јас од 5 почнав, па не сакаше, некако од 6 не фати и еве 7 сега има доручек, ама не љуби нешто зеленчук, ќе пробам да е малку погладна и тогаш да и дадам, зашто ќе почнам и со месо сега, и полека да воведувам ручек.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    И јас ги фаќам некогаш по гладни да се па си мислам ќе јадат,ама неми успева тогаш се нервозни врескаат па им се спие и не ми успева,уште неимпофаќав ред.Месо од колку се почнува,знам ми кажаа млечни од полни 7 а месо незнам од колку.

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.813
    Допаѓања:
    12.726
    Па од 7 се почнува со бујон(водата од варено телешко) ама јас ќе почнам со мевце по малку, не идам толку по книга. Сакам побрзо да ја одбијам, ама не ми прифаќа ад… и имам проблем не можам да ја оставам без млеко.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    171
    Мајки, бебе има 6+++ месеци, веќе една недела нема никаков ред на спиење, премногу е кенкава. Преку ден спие едвај по 30 до 40 минути, 3 дремки. Навечер секогаш е презаморна и не може да ја успиеме, премногу плаче и вриска. Вака не плачеше ни со грчевите. Пробувам да и продолжам денски дремки, но никако не сака.

13. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    706
    Нас не спаси шатор на плажа, овој е со ув заштита и раат бев и како што немаше сенка никаде, а чадорот на 5мин требаше да го поместувам, шаторот ми беше спас :) Отворен е од едната страна цело време и на другата мрежа прозорче им беше интересно да гледаат низ него и се погоди :) Купачи носев, од мерак :) Мене не ми е пријатно голи бебенца или детенце на плажа, сите ми беа во купачи за да не ги мислам :)

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    706
    Биодерма за лице крема, ДА навистина е пребела и стои како боја, ама ги шлакав, затоа што нема еуцерин крема за лице со фактор :) Фризидерм не ми се допаѓа факторот за деца, други работи користам и им нема замена, ама факторот не. Еуцерин се поскапи, ама користиме 3+ години за атопично дете, па сеа и за телце на бебиња, бебешко прскалче има бело и за возрасни проѕирно спрејче и обезбеден за цело лето :)

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    3.440
    Фала ти мнг за исцрпен одг. Во Белград сум, и веќе купив тука Авен 50ка на попуст, зошто само Авен Xeracalm му помага за кожата, и мнг ми е страв да сменам. Се мислев за Еуцерин, ама си викам да не ми испадне да купувам дупло. За телото полесно поминува ама образите стварно му се жални.

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  16. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    667
    даа и јас сум за тоа да носат купаки. Му купив купаки и шатор ќе ми даде другарка.

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sladjask

Sladjask Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    51
    I mojot se poti taka sklet neviden baska zabcinja dve mu iskocija i nesto po kenkav e pa moze deka na rabota trgnav pa se mu se sobra ako najdes nesoza potenjevo spodeli ja i na prekuramki go oblekov dzabe

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sladjask

Sladjask Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    51
    I mojot na pocetokot nesakase usta da otvori na zelencuk pa postepeno prifati mislam eve i sea na 13 devet ke pravime 9 pa nesto saka poveke neso pomalku jas ne go forsiram sepak im treba vreme taka da ne se grizete ke bide ete mojot povise saka mlecni ko pavlaka grcki da ja malku i pobrzav zosto morav da pocnam na rabota i mene znale da mi kazat mora treba moj stav e deka sekoe dete e razlicno i treba vreme taka da ne se grizete ke bide ke se sredi moze im treba vreme

На Лалина и nikja им се допаѓа ова.
  19. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    51
    Колкава грамажа по оброк ви јадат бебињата 8++? И вода колку пијат во текот на денот ? Со водата некако тешко ни оди

20. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    3.440
    Ако некоја мајка пише повеќе грами отколку што твото бебе јаде, нема со сила во уста да му ставаш. Ако јаде, давај му колку што сака да јаде. Ако не сака, нуди му разни опции. Ако јаде мнг гледај од око колку е тоа, за д не претера. Погуста каша повеќе тежи, поретка помалку. Грамажата на таа возраст и не е најбитна.
    Вода малку пиеше моето тој период ама еве сега е жешко и нон стоп шетаме. Околу 400 мл ке испие за цел ден. Кога сме дома и е во нормална температура можеби околу 100 мл. Здраво дете, таа возраст ке вика дека е гладно, и ке пие вида колку мубсе пие. Сега на жешково и на 10 месеци и вода знае да ми бара.
    Ова ти го кажувам добронамерно, ни ти не јадеш и пиеш по книга, ни тоа не е роботче.

На LEA24 и merriel0 им се допаѓа ова.