1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.833
    Допаѓања:
    11.182
    Ние имаме Нимо, ама не рибата, обичен е и има детска и возрасна маска, и тука е големка за бебе, ама и ја држев некако, битно да влага инхалацијата.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.187
    Допаѓања:
    9.040
    Понекогаш знае да се треска со грб, напред назад кога е во хранилка. Не секој ден, не на секој оброк, ама кога му текне. Ќе направе 5-6 пати и толку.
    Дали му е досадно, не му се џвака, не знам?

Има некоја искуство?

Исто, забележав дека не секогаш се врте кога го викам, посебно ако е заигран или нешто си чепка. Како да ме игнорира.
    Викав, не се сврте, отидов докај него, го чешкам за нога, го закачам, се смее, осеќа, а нејќе да се сврте.

3. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.833
    Допаѓања:
    11.182
    Бебињата не се вртат секогаш на име, поготово ако се заиграни. Замисли нив спектакл им е прст ако им покажеш, па замисли играчките колку ги воодушевуваат. Нормално е некогаш да не се сврти, поготово ако си игра. Немаш причина за грижа.

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.652
    Допаѓања:
    76.922
    Како да натерам бебе да пие повеќе вода? Ме загрижува со сува пелена... пред некој ден и страшно и мирисаше мочката, на лекови, на тешко нешто ептен. Навечер ставам пелена во 20ч, до сабајле до 9,10 она е со сува. Денес на нокшир ја ставив (за да видам каква е мокрачата) дека беше со сува исто од 20ч до 9 сабајле (а стана во 6ипол). Се измоча во нокширот, мала количина и не баш светла мокрача. А цица и навечер 3,4 пати, вади кецови горе и пак ми се буди мн... и се препотува од глава до пети цела ноќ. Може ли и од тоа вака малку да моча? Вода ич не сака, мешам со сокови и така малку пивнува... со лажиче се бориме и давам, пола на блуза и оди.
    Одам сеа чашка да и земам од оние некапечки, надеж во таа сеа гледам дека од чаша знае да се лигави демек да пие...

Инаку 10м е, цица и преку ден 2,3 пати...

5. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    1.467
    Нас хранилката така ни стои за украс, од причина што правеше исто како твоето :rofl: и дубакот ни служи како хранилка моментално(facepalm)
    За ова кога му викаш на име, исто и моето прави често. Ќе го погалам па реагира.

6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    1.467
    Купив од тие некапечките, не знаеше да влечи господинот (facepalm)
    Така си стои, пие вода од шолја за кафе :rofl::rofl:
    За ова со сувите пелени немам искуство :/

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    22.152
    Штом се поти, така исфрла течности.
    За вода пробај од чаша што пиете вие , ќе и биде интересно и после ќе си почне. Кај нас така успеа.

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.652
    Допаѓања:
    76.922
    Купив веќе Nuk, ќе си ја пробаме среќата :rofl: Ај навечер може држи си реков, ама почна и преку ден малку мочани пелени да има... и сува со саати. Ќе кака, гомце има.. мочка јок. А осеќам дека сум и јас слаба со млеко... изглеа не ни цица нешто количина, ме користи како цуцла..

Инаку после ноќно спиење, сабајле многууууу е потечена под очите, дали и тоа е нормално? Ама буквално перничиња надувани има... спаѓа после 2,3ч. Преку ден си е после добра..

@BellaBibi многу се дави така :(

9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.621
    Допаѓања:
    3.451
    Можно е да повраќа бебево од Биотрина, денеска почнавме.. или од причесна винце што и даде попот. Бевме свеќите од крштевка да ги запалиме

10. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.639
    Допаѓања:
    9.507
    И мојата, 7 м е, вода не сака никако. Пробав во неколку шишиња, од часа, со лажичка. Чат-пат упалува со лажичка или со малото капаче од шише. Ама претходно јас да се напијам од шишето, и на неа од капачето. |(
    Сега зимам неколку пати во денот лубеница парченца и ставам во шмукалче. Шмука, ќе полуде по лубеница. Па ако е и ладна, милина. А секако 80-90% вода е. Ја седнувам врз пелена, оти се' лом станува како тече лубеницата. :D

11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.353
    Допаѓања:
    10.643
    Ние примавме биотрина првиот месец, не повраќаше.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    12.789
    Како винце и дал? Буквално вино му ставивте во уста на детето? Леле не си играјте играчки, бебе 2 месеци ти е, плус прематурче.

На Marge и Калатеа им се допаѓа ова.
  13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.833
    Допаѓања:
    11.182
    Иста е и мојата веќе две недели. Се поти и исфрла така, мојата па не ни станува да цица. Цица преку ден 4-5 пати имаме доручек, воведувам и ручек. Вода не сака, одвај со лажиче, купив со клунче од 6+ што е, не сака, пробав со нејзино шише и така не сака, пробав ад не сака ни да помириса, сок исто не сака, чај исто, само цицка… секако се обидов да и внесам течност, нудев и града почесто па почна да бљуцка од што се прејадува. На педијатар нормлано напредува, се поти премногу, така ја вади течноста. Ми рекоа преку ден да си мокри е битно, навечер не е страшно.

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.652
    Допаѓања:
    76.922
    Да ваљда ради потењето е ова.. нема шанса па и ништо да не исцицува тие 3,4 пати ноќе што цица. Цела е облеана во пот, леплива, мокра во коса... Вода има и во кашите башка, а јаде доручек, ручек, вечера. Еве после мочкањето во нокширот прееска, ставена и е пелена и сеуште сува е (4ч значи веќе). А и дадов каша 200г, јогурт малку испи, водичка со лажиче и сега цица.. Не сме ја мереле, ама вака супер изгледа, кака 2,3 пати..

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.833
    Допаѓања:
    11.182
    Исто кака, ама пак вода не сака, еве ми бљуцна пак од што ја терам само да цица… моча преку ден, ама не ги преполнува, ама се поти во косата шаките стапалцата, спиеме голи.. и се буди жива вода.. во маало моето бебе е најголо… цело време и е топло.:bug:

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    22.152
    Хммм…
    А да свариш слива и таа водичка сака да ја пие?
    И мојава се давеше, ама се научи. Сега не и е проблем дали од шише, дали од не капечка чаша, дал обична чаша, си пие убаво.
    Уште од цефка да се научи и таман сме хахХа

17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.621
    Допаѓања:
    3.451
    Причесна кога се прави се дава винце, од тоа како плитко лажиче пола беше може некои 3-4 капки имаше. Сега колку она испи незнам во уста држи балончиња прави. Незнам дали биотрината и дадов 1 милитар со млекото што ми поврати. Друго нема што. после тоа пиеше млеко не поврати. Ќе видам утре сабајле пак кога ќе и дадам со млекото биотрина пак.

18. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    857
    Допаѓања:
    1.118
    Истово ми го праи 2 дена..се треска од хранилката, од мене ..дури ми е страв дека ептен го боли, а уствари плаче без везе :| ова го праи коа е вознемирен, исто и главата си ја удира надоле со лицето од мене или од душек пошо сфаќа дека е меко, коа е на под не, знае дека е тврдо(facepalm)
    Мислам сме генерација, ова е 7 скок и искрено ние страшно го поднесуваме..едвај заспива дење со фрлање по кревет, плачење..
    Ноќе немаме никаква мака, ама дење е хаос..и прв пат сеа не ми јаде, одбива после изедени 100г :drunk:
    Ствари што никад не се дешавале, еве го се смени скроз..се надевам фаза е ќе помине..
    А во врска со името и мене не ми се врти, ама па ако му кажеш Маче, Еј, Кај си бе ти и сл. се врти одма :D или ако тропнеш шушнеш нешто секундарно

19. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    12.789
    2-3 капки вино на бебе е незамисливо. Колку е зрел тој црн дроб да го изметаболизира. Па и лажиче што сите го лапаат.
    Плус 2 месеци пред време родено.
    Најдобронамерно батали религија во вакви моменти, нека работи логиката.

На Калатеа, Marge, Ladyme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.187
    Допаѓања:
    9.040
    Минавме ние 7 скок, мојот во среда полни годинка. Сега сме накај 8, ама според гуднајт од 51 недела фаќа лошо расположение и раздразнето бебе.
    Тој е веќе 52. Плаче без врска, 5 секунди, па се смее. Некогаш нејќе ни подлога ни дубак, во раце само. Или додека лазе, ќе почне да кенка.
    Инаку, во ред и други имало со такво искуство. Искрено прво дете, стравови, а гугл дава дијагнози... Ама, не можеш да си мирен. За второ ќе знаеме од ова. :)

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.