Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    И моево бебуле јади по 190 гр, ако му дадам од малите кашички од 120 гр не го најадува бара уште :D Инаку си кака 3-4 пати на ден изминатава недела инаку сеуште имам два оброци, насабјле овошје за ручек зеленчук со месо или без. и цица на 2 саати

2. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Ete ja prasav nasava lekarka i mi rece deka i treba da kaka 2 do 3 pati toa znaci deka si e najadeno dobro i zeludniceto i crevcata ubavo si rabotat 8) dgabe se nasekirav

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Моево бебе (11 месеци) има три главни оброци дневно, по 200 гр., два оброка млеко (насабајле и пред спиење), и две ужинки од 120-150 гр. Кака по 2-3 пати дневно, некогаш убаво ќе се искака,некогаш брбушки, ама и тоа го решивме со ленено семе :$

4. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Какви бисквити користите и дали им давате на вашите бебуши да грицкаат? И ме интересира дали им ставате во овошните кашички

5. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Jas pocnav da davam biskviti otkako napolnivme 6 meseci i toa Plazma.Vo odreden tip ovosni kasicki dodavam po polovina ili cela biskvitka somelena.Pr. So kruska mesam plazma,so kajsija, so praska, so jabolko.Cela ne i davam sama da ja gloda bidejki ednas ja odgriza pogolemo parce i pocna da se davi.Epten se uplasiv i od togas i davam ama jas i ja drzam biskvitkata.

6. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
  7. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    плазмата содржат мед колку што знам,ние купуваме златни пек посни се без јајца,во другите имам прочитано дека и јајца содржат не знам за овие на lo bello, а дали сте купувале џиџи бебе? некако многу конзерванси содржат :^)

8. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Овие ло белло ги има во ДМ маркетите, читав во составот нема јајца нема соја мед никако збогатени со растителни влакна и витамини кои му се потребни на бебето, има различни пакувања добро ми изгледа составот , а за џиџи бебе знам дека содржеле шеќери плус

9. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    Majki prvpat sakam da dadam cokolino e sega ima 10 meseci i dosega od mleko samo majcino, a cokolino se pravi so mleko neli, pa me interesira dali treba da go razreduvam mlekoto ili ne mora zedov bitolsko so 2.8 maslenost, prvpat ke probame kravjo mleko nemam iskustvo ako moze sovet?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.943
    Мајки сум прочитала и испробала страшно нешто во врска со битолското млеко, на една ФБ страна прочитав дека битолското млеко е повеќе сува материја отколку право млеко, па пробав дома со машинка за нескафе да матам околу 5 минути и се направи крем, како шлаг :o тоа е страшно, што пијат дечињава, ајде ние малтене сме возрасни, не е страшно, ама бебињава :o Пробав и со алпско, не се направи, само пеничка одозгора, стандард, ама ова, лелееее :shake: :| :worried:ilent:

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    нас педијатарот ни кажа дека млечните нокни кашички или со мајчино или со адаптирано да ги правиме доколку сме финансиски во можност, така да јас му ги правам со адаптирано. бар ни кажаа до 1 год. адаптирано

12. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Мене ми рекоа до 2 години млеко кравјо да не и давам, па кашичките ги правам со АД млеко како и ти.

13. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    мајки, на прагот на 6ти месец сме и треба да почнеме со воведување на цврста храна. Со која би ми препорачале прво да почнеме? - Овошје, житарици или зеленчук? И по колку количински на ден и колку дена по ред со иста наминица? И од прилика кога се почнува со давање по цели оброци ? Треба прво да проба и овошје, зеленчук и житарици, за да се почне со давање на цели оброци или како?

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас од 4 месец почнав да му воведувам овошје, од јаболка и морковче му правев сокче,неколку дена така пиеше, после банана и останати овошја, па зеленчук тиквичка прво, па компирче, блитва и после една по една му воведував , а веќе 6 месец јадеше се што јадат бебиња од 6 месец, можеби и нешто повеќе , бидејќи не покажа алергија на ништо па продолжив да му давам се. :)

15. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Majki dali im davate nesto za apetit na vasite bebinja ova moe dete se go interesira osven da jade :( do pred 1 nedela i davav bevipleks edno mesec dena detevo super si jadese a veke bevipleksot ne gi proizveduvaat kazete nekoj sirup za apetit samo ne bebevital i se povraka od nego :( maki macime so jadenjevo znaci zivci nemam :(
    Na meni imame samo 3 jadenja sto gi jademe a nemozam se edno te isto da i davam a koga nesto ne i se sviga bukvalno celo go pluka ja butam ona pluka i ni se sveduva se na palenta i jufki i cokolino nit ovosje ni zelencuk ni meso :tmi:
    Imame 10 meseci i edna nedela

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И кај мене е истиот проблем, веќе 2 месеци не сака да јаде зеленчук, т.е. ручекот, само компирче и морков варен со млеко јаде, ништо друго не сака, ни месо ни грашок, спанаќ, ориз и други работи ништо не сака да јаде, иста мака имам и јас, не сум му дала до сега никакви витамини за апетит не знам дали да почнам и јас да му давам..... :worried:

17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.478

Неможам да кажам не се нервирајте, зашто и јас истата бев , и мојата ќерка до 1 год не јадеше како што треба, имаше моменти што јадеше имаше моменти што ништо не сакаше само ручекот а овошје не сака и не сака и многу се нервирав , ми беше страв да не напреднува итн, таму од 13-14 месдц почна сама да јаде , веќе поголема беше и сега се си јаде, така е со деца, менуваат често , те од заби те од нешто друго.. еве што ако и мојава е 2,5 год веќе 2 месеци и повеќе ако не нема чепнато овошје несака и не сака а брокула дај и ке се 'удави' јадејќи..ама со сила убавина не бива :( можете да дадете витамини ако сакате ама незнам колку ќе го поттикнат апетитот. Јас и давам колку за имунитет , омега 3 сирупче:)

ајде кога ќе потпораснат се ќе си јадат уживајте :)

На baby-star и kallias им се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Како да не се нервираш, можеш ли? Јас пукнав од нервоза, како што кажува и Коритсаки, има денови кога јаде се, а повеќе од деновите не јаде ништо ама баш ништо, ама не му се ни јаде, не покажува желба за јадење или да плаче на пример, ма јок, он по цел ден може без престан да си игра, јас не знам како не се уморува тоа дете, ни не спие веќе преку ден како што спиеше 3 пати по саат време, сега само еднаш спие околу 45 мин.до 1 саат најмногу и толку и тек навечер после бањање не сака одма да спие, си игра и после некое време ќе го успијам и не сака, плаче, се тегне, леле колку само нервози ми предизвикува ова последно време и за јадењето и за спиењето, по цел саат се успиваме навечнавистина што бидна ова со детево мое :devil:

19. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Да ве утешам нејадењето ќе продолжи имаме полни 14 месеци скоро ич нејадеме како претходно вистината е дека имаме 3 оброци кои максимум се 150 грама секој поединечно плус 350 мл млеко плус една до две ужинки од 50 грама и наи нтернет прочитав дека овае ок за таа возраст дека потребите се намалуваат метаболизмот се успорува

20. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Калиас гледам децава ни се тука негде со возраста, па можам да ти кажам да се нервираш многу...Очигедно им е некоја фаза ова, пошто и малата моја е иста како син ти. Значи по цели божји денови се скока, се оди, се игра, се вика....без престан. За јадење-си јаде, ама сега зеленчук ми одбива...до пред еден месец се давеше во зеленчук, а сега нејќе да го смисли. Плука ли плука. Друго си јаде,ама со ова :x ...незнам што ќе се прави. Неможе по цел ден овошје да се јаде,и млечни каши...Џабе...јас се решив да не се нервирам, да ја оставам сама да се опамети :D ...Не ја терам со сила, и давам колку јаде и тоа е...

Во последно време откако почна да не ми ги јаде солениве кашички, јас почнав да и давам пола лажиче кашичка,пола кисело млеко, па така некако и јаде. Некогаш дури и цела ќе ја изеде така камуфлирана.Ете така можете да пробате (секако ако ви јадат децата кисело млекце).

Па кога ќе ми текне дека за 3-4 дена извади 5 запчиња...Разбирам дека си имаат и они мака...ние ќе се трудиме колку повеќе можеме.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.