Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Електролити за чудо ги сака, на хумана земав со коморача. Пробиотик darm flora ќе му давам. Сега касна 10 лажички компир, морков и ориз. После пак ќе му дадам малку да јаде. Добро е за сега што нема температура. Сабајле му ставив чепче во 8:30 h и до сега не сум му ставила бидејќи нема температура.

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Женски,какви чевлички да земам за проодување? Малата уште не оди,така само со држење,ама не ми е уште стабилна,ама сакам да и земам некои па се мислам какви. @Kaetana и ти мислам бараше,кажи ми зема ли некои и од која фирма?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas gledav,utre ke odam da gi kupam,od Ramstore gore na sredunata imaat cicivan cevli,beli,mn.ubavo lezi nogata,prakticno se zakopcuvaat,top se.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Земав баш сега викендов. И јас не знам дал земав ко што треба.

Едни земав од кеги, со патент од долу. Не се многу практични за надвор во вода на пример, ама за по дома или игротеки, или некаде да не ѝ е ладно, ок се. Ги земав дека беа ептен меки и лесни, како што ми препорача и ортопедот.

Земав и од пеко едни како за на ладново. Цицибан се демек исто за тазе проодени деца.

IMG-1450543907137-V.jpg

И овие се меки. Ама не колку другите.

Како и да е, дома си оди во термо чорапки со точки долу да не лизга, инаку кога ѝ ги ставав чевлите беше пискотници. Кога ќе заборави после, гајле нема, си оди, ама претходно е хорор. Не е навикната, веројатно...

На galapce, azelea, Miss.Sweet и 3 други им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nezz kolku meseci ima beveto mojata ima 8 i ovie mi se teski da gi oblecam

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Девојки бебуш има како топченце на овој дел
    Bildschirmfoto 2015-12-21 um 18.46.54.png

Почна и многу да плаче. Мислев дека е од забите, горе е отечена...
    Сега го приметив топчево ис е замислив што може да бдие и дали има некоја поврзаност:(

7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мојата е 11,5 месеци. Овие се ептен зимски. Ги земав со надеж дека ќе ги носи и за месец, два, и за до градинка. Може утнав, појма немам. Одеше со нив во саботата, не изгледаа многу тешко.

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Не брзајте со кондурчиња со тврд ѓон за неубаво проодени дечиња. Оставете ги сеуште во тие со мек ѓон се додека не бидат постабилни, и кога ќе бирате такви со тврд гледајте обувката лесно да се превиткува, да не е крута.
    @danichap какво е топченцето? Ако е проѕирно верувај тоа не е болно и само ќе пукне. А понекогаш непцето може малку да отече ако било механички повредено (значи може и од тоа да е топченцето), ако ставала нешто тврдо во уста. Но ако е бело, е тогаш треба нешто да се превземе

На galapce, azelea и Kaetana им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    И јас не можам да кажам какво е(facepalm). Повеќе накај бело одеше најверојатно.

Позицијата е лоша, значи баш ќе дојде висински над јазикот, како што е покажано на сликата.
    Може да е механички повредено...и така нон стоп се не само раце во уста туку и сите играчки кои ке и дојдат на зафат ги бутка што подлабоко во устата.
    Сега спие, ќе набјудувам утре каква е состојбата, дали има промена за евентуално да ја носам на лекар.

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Majki koi kapki se najdobri za mnogu zatnato nose? Eve na 8 meseci resi sinko prv pat da mi se razboli :( Temperatura nemame, ama od denes e vakov, zatnat, nesakase da jade i koga goltase cat pat si gi zamizuvase ocinjata (da ne go boli grlceto pa vaka pravi). Jas utre polagam na fax, ama obavezno posle toa kje odime na lekar... Ne ni moze da spie od sto e zatnat, a i jas sum isto kako nego... Samo mene usi me bolat, grlo ne...

На makedonkamak и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  11. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    ne znam za kapki ama za zatnato nose pomaga i kromid svez da stavis podelen na parcinja blisku do krevetceto kaj sto spie.e sega malku mirisa ama deluva.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Moze da e povreda od igracka, takvi se periodov se vo usta odi, nie od igracka placka sme imale povekje pati do sega, vo oko, na vega, vo zabi, na nos... sekade se ima ubavo bapnato so potvrda igracka :D a ustata e nezna, pa polesno otekuva od udar tamu.. vidi bas do utre ako pomine znaci se udrila..

13. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Operil kapki za nos , pedijatarot Makedonka mi prepisa na kerkami i stavav odma i se otpustase noseto, mozebi ima i drugi kapki razgovaraj so pedijatar ili maticen.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Мариз,земи било кои од солените капки,марисол,септоаква,јас тие сум ги ставала и ако му е затнато ќе му правиш топла бања да се растече носе и навечер покрај креветче стави му кромид расечен ќе му се одзатне.

На galapce, makedonkamak, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Тие од кеги ги гледав и јас,сакав такви да земам,а овие на цицибан ми се многу поубави за на нога,ама што вика Китен тие кога ќе проодат стабилно,мојата не ни оди уште,страв и е да се пушти,многу е брза и се шанка уште цела,се занесува,а вака знае да застане сама кога ќе се заборави дека не се држи на нешто.

16. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Мамички заинтересирани за обувки на бебињата, да ви пренесам совет од ортопед:*: на бебе кое проодува не му се облекуваат обувки, односно за паткање надвор може некои меки кои држат потопличко од обични чорапчиња, а се исто меки како чорапчињата. За штотуку проодено бебе обувките треба да се лесно свитливи, и во никој случај да немаат внатре ортопедско перниче. Освен што е штетно за нежното ноџе кое штотуку се оформува, му создава нелагодност и болка кога го притиска оддоле, па затоа честопати и одбиваат да ги носат. Го спореди ортопедот тоа со примерот дека исто се чуствуваат малите со такви обувки со перничиња како кога на нас ќе ни влезе камче во чевелот, па ни пречи и не боцка. Ми посочи исто дека најпогодни за тоа се патичиња на Најк, Адидас и сл.спортски брендови бидејќи се прават според строго утврдени стандарди, и секако немаат перниче внатре. Поздрав :hug:

На azelea, galapce, Tanjusce и 5 други им се допаѓа ова.
  17. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки сакам да ве прашам,какво чајче може да му давам на 9 мес. бебе,камилица,нане,може ли,или незнам кажете ми вие.И портокал и мандарина од кога може,и киви ?

18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Мене матичната ми препорача од бебешките чаеви од Хип, ама немам дадено. Цитрусите обично се од 12, ама педијатарот ми рече да почнам од 10, па веројатно нема да чекам до година дена.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Love23love

Love23love Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Zdravo NA site majki.Moeto prasanje moze ne e za ovaa tema ama gledam deka ovaa e edna od popularnite temi kade sto e citana zatoa sakam Ako nekoj imal kako mojot problem da pise.Jas se izmolzuvav za kerkami 6 meseci I potoa prestanav posto pocna so jadenje I plus NA mene mi se namali mkekoto.Posle 2 nedeli mi se pojavi grutka NA levata grada I me bolese se masirav I bolka ta mi pomina ama potoa NA toa mesto mi se pojavi topce I sega ne me boli ama malku mi e strav da ne e nesto drugo.ve molam Ako ima nekoj slicno iskustvo neka pise

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.474
    А зошто на лекар не одиш?